• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 19.04.2024
    2024-04-19 21:12:30

    Інформаційний лист № 3/2024: Щодо окремих питань запроваджених правил про контрольовані іноземні компанії

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Державною податковою службою України на вебпорталі опубліковано Інформаційний лист № 3/2024 «Щодо окремих питань запроваджених правил про контрольовані іноземні компанії» (далі – Інформаційний лист № 3/2024).
    В інформаційному листі № 3/2024 розглянуто практичні питання тлумачення окремих норм про контрольовані іноземні компанії, щодо яких платники податків найчастіше звертаються до контролюючих органів. 
    У листі розʼяснено особливості подання звітів про контрольовані іноземні компанії, надано відповіді на поширені питання, які виникають у платників у процесі звітування тощо.
    Ознайомитися з Інформаційним листом № 3/2024 можна за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/775003.html .


    Наповнення бюджетів усіх рівнів у розрізі галузей економіки за січень – березень 2024 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    За січень – березень 2024 року найбільшу частку в сплаті податків, зборів та платежів (збір) до Зведеного бюджету України складає сплата суб’єктами господарювання по таких галузях:
    «Фiнансова та страхова дiяльнiсть» – 19,3 % від загального збору до Зведеного бюджету України;
    «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів» – 15,3 %;
    «Переробна промисловість» – 13,4 %;
    «Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування» – 9,9 %.
    Найбільше зростання сплати за січень – березень 2024 року відносно січня – березня 2023 року відбулось у таких галузях:
    «Фiнансова та страхова дiяльнiсть» – зростання у 10,5 раза, або
    +75,8 млрд гривень;
    «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів» – зростання на 26,9 %, або +14,1 млрд гривень;
    «Переробна промисловість» – зростання на 20,5 %, або +9,9 млрд грн;
    «Транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність» – зростання на 47,3 %, або +8,8 млрд гривень.
    Інформація розміщена на головній сторінці вебпорталу «Державна податкова служба України» за посиланням
    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/774826.html .


    Комунікації з регіонами Дніпропетровщини: місто Вільногірськ

    Днями відбувся робочий візит керівництва податкової служби Дніпропетровщини до Вільногірської міської територіальної громади Кам’янського району.
    Очільниця податкової служби Дніпропетровщини Наталя Федаш зустрілась з Вільногірським міським головою Володимиром Василенком.
    Основні акценти – на важливих джерелах наповнення місцевих бюджетів: погашення податкового боргу, у т. ч. сума якого не перевищує 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 060 грн); земельний податок та орендна плата за земельні ділянки; акцизний податок; легалізація трудових відносин; застосування РРО/програмних РРО, зокрема нульовий виторг через касову техніку по господарських об’єктах.
    Окреслили плани та першочергові завдання на найближчий час.
    Працюємо разом на ефективний результат!


    Роз’яснювальна робота завжди на часі

    Комунікація податкової служби області та громадськості не збавляє обертів. За зверненням на комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) представників благодійної організації податківцями проведено семінар на тему «Право на отримання податкової знижки».
    Заступник начальника ГУ ДПС Леонов Валерій привітав учасників заходу та акцентував увагу на тому, що податкова служба області завжди готова приєднатися до інформаційної підтримки платників.
    Учасники заходу активно спілкувалися. Мета таких заходів, щоб кожен платник отримав чіткі відповіді на свої питання.
    Маєте питання до податкової Дніпропетровщини? Хочете оперативно отримати на них відповіді? Звертайтесь на комунікаційну податкову платформу ГУ ДПС (dp.ikc@tax.gov.ua).


    Благодійна та гуманітарна допомога під час дії воєнного стану: оподаткування неприбуткових організацій

    Днями в інформаційному агентстві «МІСТ-ДНІПРО» відбулась пресконференція за участі заступника начальника Придніпровського відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталії Марілової стосовно деяких особливостей оподаткування неприбуткових організацій з надання безоплатної допомоги, пов’язаної з потребою забезпечення оборони країни.
    Наразі практично неможливо переоцінити важливість благодійності.
    Основні засади благодійної діяльності в Україні регламентуються Законом України від 05 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність» із змінами (Закон № 5073).
    Благодійна діяльність – це особиста та/або майнова допомога для досягнення, визначених Законом № 5073 цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.
    Благодійником може виступати дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності (п. 5 частини 1 ст. 1 Закону № 5073).
    Благодійники спільно чи індивідуально можуть здійснювати благодійну діяльність на підставі добровільного вибору одного або кількох таких видів, наведених у ст. 5 Закону № 5073.
    Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватись відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону № 5073.
    Правові, організаційні, соціальні засади отримання, надання, оформлення, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги визначає Закон України від 22 жовтня 1999 року № 1192-XIV «Про гуманітарну допомогу» із змінами.
    Пунктом 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що не є платниками податку на прибуток підприємств неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом ПКУ.
    Так, неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є підприємство, установа та організація (неприбуткова організація), що одночасно відповідає вимогам, визначеним підпунктом 133.4.1 ст. 133 ПКУ.
    До кола неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ і не є платниками податку на прибуток підприємств, зокрема можуть бути віднесені благодійні організації (п.п. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 ПКУ).
    Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ).
    При цьому пункт 133.4 ст. 133 ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану застосовується з урахуванням положень п. 63 підрозділу 4 «Особливості справляння податку на прибуток підприємств» розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
    Положеннями п. 63 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ встановлено, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не вважається порушенням вимог п. 133.4 ст. 133 ПКУ неприбутковою організацією:
    ► передача майна,
    ► надання послуг неприбутковою організацією,
    ► використання доходів (прибутків) неприбуткової організації для фінансування видатків, не пов’язаних з реалізацією мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.
    За умови, що такі активи та послуги мають бути добровільно перераховані (надані, передані):
    - Збройним Силам України,
    - Національній гвардії України,
    - Службі безпеки України,
    - Службі зовнішньої розвідки України,
    - Державній прикордонній службі України,
    - Міністерству внутрішніх справ України,
    - Управлінню державної охорони України,
    - Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України,
    - добровольчим формуванням територіальних громад,
    - іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням,
    - військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави.
    Така благодійність може бути спрямована також:
    - органам сфери цивільного захисту,
    - закладам охорони здоров’я державної та комунальної власності.
    На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану також не вважається порушенням вимог п. 133.4 ст. 133 ПКУ також грошові кошти, перераховані на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України для збору коштів.
    Крім того, не вважається порушенням вимог п. 133.4 ст. 133 ПКУ надання неприбутковими організаціями благодійної допомоги фізичним особам, які не є засновниками, учасниками таких організацій або пов’язаними з ними особами та які:
    - мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії,
    - та/або вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій в таких населених пунктах,
    - та, в тому числі, взяті у встановленому законодавством порядку на облік у структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад.
    Отже, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, неприбуткові організації зможуть надавати за рахунок своїх доходів благодійну допомогу стороннім особам, зазначеним у п. 63 підр. 4 р. ХХ ПКУ, навіть якщо надання такої допомоги не передбачено їх статутними документами без загрози втрати статусу неприбутковості.


    Дніпропетровщина: надходження податку на прибуток до місцевих бюджетів зросли на понад 74,8 млн гривень

    Впродовж першого кварталу 2024 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області платники спрямували понад 222,4 млн грн податку на прибуток підприємств.
    За словами очільниці податкової служби Дніпропетровщини Федаш Наталі, минулорічний рівень надходжень з податку на прибуток до місцевих скарбниць перевищено на понад 74,8 млн грн, або на 50,7 відсотків.
    Федаш Наталя висловила вдячність платникам за сумлінну сплату податків у цей нелегкий для нашої країни час. Подяка кожному платнику, який здійснює свій внесок в економічну безпеку регіону та нашої держави, в зміцнення обороноздатності нашої країни.


    Фізичні особи – платники плати за землю спрямували до місцевих бюджетів Дніпропетровщини понад 97,6 млн грн

    У січні – березні поточного року фізичні особи – платники плати за землю забезпечили надходження до місцевих бюджетів Дніпропетровської області у розмірі понад 97,6 млн гривень.
    Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) Федаш Наталя та констатувала, що цьогорічні надходження у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросли на понад 7,4 млн грн, або на 8,3 відсотків.
    Очільниця ГУ ДПС нагадала, що плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України).
    «Плата за землю – один із бюджетоформуючих місцевих податків у структурі загальних надходжень до місцевих бюджетів Дніпропетровщини», – акцентувала Федаш Наталя.
    Дякуємо платникам за відповідальне ставлення до сплати податків і зборів та своєчасно спрямовані до бюджетів кошти!


    Сервіс «Пульс», державна установа «Урядовий контактний центр», «Гаряча лінія голови Дніпропетровської ОДА»: результати опрацювання інформації

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) повідомляє.
    Протягом січня – березня 2024 року до спеціалізованої автоматизованої системи – сервісу «Пульс» на розгляд надійшло 107 інформаційних карток зі зверненнями від фізичних та юридичних осіб щодо дій або бездіяльності працівників структурних підрозділів ГУ ДПС (далі – звернення).
    У порівнянні з аналогічним періодом 2023 року загальна кількість звернень платників податків на сервіс «Пульс» у поточному році збільшилась на 24 одиниці.
    Найбільшу питому вагу складають звернення з наступних питань:
    - щодо роботи структурних підрозділів ГУ ДПС – 45 звернень (42,1 %);
    - щодо реєстрації податкових накладних та звітності в електронному вигляді – 28 звернень (26,2 %);
    - щодо роботи центрів обслуговування платників – 4 звернення (3,7 %);
    - щодо системи електронного адміністрування ПДВ – 2 звернення (1,9 %).

    Протягом першого кварталу 2024 року ГУ ДПС забезпечено своєчасний розгляд 35 звернень, які надійшли на розгляд від державної установи «Урядовий контактний центр».
    Тематика таких письмових звернень:
    - надання податкових консультацій з оподаткування спадщини та з інших питань –11 (31,4 %);
    - контрольно-перевірочна робота – 8 (22,9 %);
    - питання щодо сплати земельного податку, податку на додану вартість, податку на майно, відмінне від земельної ділянки, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 4 (11,4 %);
    - податкова заборгованість – 2 (5,7 %);
    - інші питання – 10 (28,6 %).

    На «Гарячу лінію голови Дніпропетровської ОДА» впродовж січня – березня 2024 року надійшло 3 звернення з наступних питань:
    - проведення перевірок з питань дотримання вимог законодавства по РРО та ухилення від оподаткування – 2 (66,7 %);
    - отримання довідки про доходи – 1 (33,3 %).
    У першому кварталі минулого року від державної установи «Урядовий контактний центр» надійшло 26 звернень, на «Гарячу лінію голови Дніпропетровської ОДА» – 11 звернень.


    Закон України № 3603: деякі зміни до Податкового кодексу України

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 23 лютого 2024 року № 3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (Закон України № 3603) запроваджені нововведення, направлені на вдосконалення взаємодії платників податків з контролюючими органами через засоби дистанційної комунікації, а також уточнення окремих положень податкового законодавства.
    Закон України № 3603 набрав чинності з 16.03.2024, крім деяких положень, які набирають чинності з 1 квітня, 16 червня, 1 липня та 1 серпня 2024 року.
    Законом України № 3603 внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ ), якими передбачено, зокрема:

    ► з 16.03.2024:
    - врегулювання питання встановлення податкових пільг з плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на територіях щодо яких прийнято рішення про обов’язкову евакуацію населення. Прийняття рішення сільських, селищних, міських рад, військових адміністрацій та військово-цивільних адміністрацій є обов’язковим;
    - збільшення можливостей податкових органів щодо продажу через біржі майна, що перебуває у податковій заставі;
    - скасування відповідальності за помилкову сплату платником грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок (за умови своєчасної сплати грошового зобов’язання до бюджету);
    - нерозповсюдження положень ПКУ щодо збільшення фінансового результату до оподаткування у разі безоплатної передачі на користь бюджетних установ товарів, робіт, послуг у розмірі, що перевищує 4 відс. оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, на випадки передачі нематеріальних активів суб’єктами господарювання (СГ) державного сектору економіки органам виконавчої влади, до сфери управління яких належать такі СГ;
    - доповнення переліку отримувачів благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, яка не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, такою категорією, як військовослужбовці (резервісти), які не мають статусу учасників бойових дій та члени сімей таких військовослужбовців (резервістів), які загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва;
    - надання права платнику під час подання заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу заявити про бажання зареєструватись платником ПДВ, єдиного податку чи бути включеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій;
    - врегулювання питання щодо затвердження норм втрат тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, тютюнової сировини та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального;
    - скасування для платників мінімального податкового зобов’язання обмеження щодо строку для звернення про проведення звірки даних, який наразі становить 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

    ► з 01.04.2024:
    - доповнення переліку доходів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу платника податків, вартістю незареєстрованих лікарських засобів, безоплатно наданих (переданих) на користь пацієнтів, які беруть участь у клінічних випробуваннях, програмах розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів та/або програмах доступу суб’єктів дослідження (пацієнтів) до досліджуваного лікарського засобу після завершення клінічного випробування;

    ► з 16.06.2024:
    - надання можливості платникам взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції, зокрема під час розгляду матеріалів скарг та матеріалів перевірок (порядок такої взаємодії буде врегульовано відповідними нормативно-правовими актами);

    ► з 01.07.2024:
    - скорочення термінів проведення перевірок щодо визначення суми податку на додану вартість, яка підлягає бюджетному відшкодуванню;

    ► з 01.08.2024:
    - врегулювання порядку взаємодії податкових органів та Центрального депозитарію цінних паперів і депозитарних установ, уповноважених обслуговувати рахунки власників часток товариств в обліковій системі часток товариств, в частині обміну інформацією про відкриті рахунки.


    Отримання відомостей про доходи у смартфоні

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників.
    Отримати відомості про доходи стало ще простіше та зручніше.
    Безкоштовний мобільний застосунок, впроваджений Державною податковою службою України (ДПС), у розділі «Послуги» надає можливість отримати відомості про суми виплачених доходів.
    Для цього необхідно завантажити в App Store/Google Play мобільний застосунок «Моя податкова», ідентифікуватися онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або хмарного підпису.
    У розділі «Послуги» обрати «Отримати відомості про суми виплачених доходів» вказати необхідний період* та отримати результат за 5 хвилин.
    Також нагадуємо, що швидко отримати відомості про доходи можна у меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету.
    Цінуйте свій час та приєднуйтесь!


    *Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються починаючи з 1 кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (по квартально), з 1 кварталу 2021 року поквартально в розрізі місяців із зазначенням номера кварталу та місяця, відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 50 днів після його закінчення.
    Презентаційний матеріал «Мобільний застосунок «Моя податкова». Відомості про суми виплачених доходів» розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням

    https://tax.gov.ua/mobilniy-zastosunok-moya-podatkova/prezentatsiyni-materiali/743998.html .


    Податковий календар на 22 квітня 2024 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 22 квітня 2024 року, понеділок, останній день сплати:

    • єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за найманих працівників за березень 2024 року, крім гірничих підприємств;

    останній день подання:

    • декларації з акцизного податку за березень 2024 року;
    • звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв за І квартал 2024 року малими виробництвами дистилятів;
    • податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за березень 2024 року у разі не подання податкової декларації на 2024 рік;
    • податкової декларації з податку на додану вартість за березень 2024 року;
    • податкової декларації з рентної плати за березень 2024 року з розрахунком:
    - рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
    - рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
    - рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
    - рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.


    Порядок оподаткування одноразової страхової виплати, яка виплачується застрахованій особі за договором довгострокового страхування життя, яка дожила до закінчення строку договору

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до п.п. 14.1.52 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) договір довгострокового страхування життя – договір страхування життя строком на п’ять і більше років, який передбачає страхову виплату одноразово або у вигляді ануїтету, якщо застрахована особа дожила до закінчення терміну дії договору страхування чи події, передбаченої у договорі страхування, або досягла віку, визначеного договором. Такий договір не може передбачати часткових виплат протягом перших п’яти років його дії, крім тих, що здійснюються у разі настання страхових випадків, пов’язаних із смертю чи хворобою застрахованої особи або нещасним випадком, що призвело до встановлення застрахованій особі інвалідності I або II групи чи встановлення інвалідності особі, яка не досягла вісімнадцятирічного віку. При цьому платник податку – роботодавець не може бути вигодонабувачем за такими договорами страхування життя;
    Згідно з п.п. 170.8.1 п. 170.8 ст. 170 розд. IV ПКУ податковим агентом платника податку – отримувача виплати, довічної пенсії чи викупної суми є страховик – резидент, який нараховує страхову виплату чи викупну суму за договором недержавного пенсійного забезпечення або довгострокового страхування життя.
    Відповідно до п.п. 170.8.2 п. 170.8 ст. 170 ПКУ податковий агент утримує та сплачує (перераховує) до бюджету податок за ставкою, визначеною у п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відс.) з 60 відс. суми одноразової страхової виплати за договором довгострокового страхування життя у разі досягнення застрахованою особою певного віку, обумовленого у такому страховому договорі, чи її доживання до закінчення строку такого договору.
    Враховуючи вищевикладене, уся сума одноразової страхової виплати, яка виплачується застрахованій особі, що дожила до закінчення строку договору довгострокового страхування життя, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, однак оподатковується лише 60 відс. від такої суми.


    Уточнення показників податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: порядок заповнення рядка 2

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Декларація), за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
    Форма Декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408 із змінами та доповненнями.
    Рядок 2 «податковий період» заголовної частини Декларації передбачає заповнення рядків 2.1 та 2.2.
    Так, у полі «звітний» рядка 2.1 зазначається рік, на який подається Декларація.
    Згідно з приміткою 3 інформації до Декларації поле «починаючи з» рядка 2.1 заповнюється у разі подання Декларації за новопридбані об’єкти нерухомого майна (починаючи з (число/місяць)).
    У рядку 2.2 вказується податковий період, що уточнюється («з урахуванням уточнень з» (число/місяць)). Періодом, що уточнюється, вважається період, за який платник, керуючись нормами ст. 50 глави 2 розд. II ПКУ, самостійно узгоджує суму податкового зобов’язання у зв’язку з самостійним виявленням помилки у раніше поданій Декларації, що уточнюється, або у зв’язку із зміною об’єкта оподаткування (примітка 4 інформації до Декларації).
    У разі подання «уточнюючої» Декларації заповнюється рядок 2.2 рядка 2 Декларації, а рядок 2.1 рядка 2 Декларації не заповнюється.
    Якщо уточнюються показники раніше поданої Декларації у складі «звітної» або «звітної нової» Декларацій – заповнюються рядки 2.1 та 2.2 рядка 2 Декларації.


    До уваги ФОП на загальній системі оподаткування – платників ПДВ

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з ст. 177 Податкового кодексу України для фізичної особи – підприємця (ФОП), зареєстрованого як платник податку на додану вартість (ПДВ), не включаються до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).
    Таким чином, фізичні особи – підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування та зареєстровані платниками ПДВ, у Типовій формі, за якою здійснюється облік доходів і витрат, суми доходів і витрат відображають без ПДВ.


    Перевищення затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів або їх відсутність: що з екологічним податком?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що п.п. 242.1.3 п. 242.1 ст. 242 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено об’єкт та базу оподаткування по екологічному податку, що справляється за розміщення відходів, зокрема, обсяги та види (класи) розміщених відходів, крім обсягів та видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання.
    Згідно із п. 249.6 ст. 249 ПКУ суми екологічного податку, який справляється за розміщення відходів, обчислюються платниками самостійно щокварталу виходячи з фактичних обсягів розміщення відходів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів у порядку, визначеному ПКУ. Тобто, на підставі фактичних обсягів розміщення відходів протягом звітного кварталу.
    Наявність або відсутність затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів у платника екологічного податку не впливає на обчислення сум екологічного податку, що справляється за розміщення відходів.
    Розмір екологічного податку при обчисленні сум податку у разі перевищення платником податку затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів або у разі їх відсутності не збільшується.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.