• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 26.07.2024
    2024-07-27 13:22:23

    Успішна кар'єра починається з освіти!

    Додаткові можливості для вступників до Державного податкового університету.
    РЕГІОНАЛЬНИЙ КОЕФІЦІЄНТ 1,04 дозволяє миттєво отримати вищий конкурсний бал та збільшити свої шанси на вступ!
    Як це діє? Наприклад, ваш конкурсний бал 144,5? У ДПУ він зросте до 150,28!
    Проста математика: свій конкурсний бал помножте на 1,04 (отримаємо: 144,5 х 1.04 = 150,28).
    ПЕРСПЕКТИВИ ПЕРЕВЕДЕННЯ НА БЮДЖЕТ ДЛЯ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ: діти учасників бойових дій, діти з інвалідністю, діти загиблих Захисників України, діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування мають право бути переведені на бюджет, якщо за результатами вступу зараховані на контракт.
    СПЕЦІАЛЬНОСТІ З ДЕРЖАВНИМ ЗАМОВЛЕННЯМ:
    051 Економіка
    071 Облік і оподаткування
    072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок
    073 Менеджмент
    076 Підприємництво та торгівля
    081 Право
    122 Комп’ютерні науки
    293 Міжнародне право

    Скористайтесь перевагами! Приєднуйтеся до великої родини ДПУ!
    Контакти:
    +38 (068) 619-31-31;
    +38 (073) 619-31-31;
    044-363-27-30;
    03.06@dpu.edu.ua
    pr.usfsu@dpu.edu.ua
    каб. 106, 108 корпусу Р, вул. Садова, 53, м. Ірпінь, Київська область
    https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/806782.html


    Дніпропетровщина: Ірина Верещук ознайомилась
    з практикою надання адмінпослуг у м. Кривому Розі


    Днями Віцепрем’єр-міністр ‒ Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на Дніпропетровщині відвідала Центр адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії») виконкому Криворізької міської ради.
    У фокусі уваги:
    - надання адміністративних послуг;
    - сервіси для ветеранів;
    - робота ветеранів у громадах;
    - інтеграція переселенців;
    - співпраця місцевої влади з міжнародними організаціями.
    У Центрі адміністративних послуг «Віза» «(Центр Дії») (далі – Центр) Ірина Верещук ознайомилась з роботою органів місцевої влади.
    Акцент візиту – надання послуг в Центрі представниками різних служб, в тому числі й фахівцями Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.
    Так, на базі Центру відкрито Офіс «Я-Ветеран»,  в якому надаються 622 вида послуг. З червня 2023 року у закладі адміністративні послуги отримали 14 тисяч ветеранів та члени їх родин.
    В ході комунікацій обговорили успішні місцеві ветеранські практики, які можна масштабувати на інші регіони України.

     


    Захист трудових прав працівників – на порядку денному


    Питання заборгованості підприємств з виплати заробітної плати, нарахування зарплати у розмірі, який менше законодавчо встановленого розглядала комісія з питань надходжень від податку на доходи фізичних осіб і легалізації трудових відносин (далі - Комісія). Засідання Комісії відбулось за ініціативи керівництва Інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради.
    В заході прийняли участь податківці Дніпропетровщини, представники Головного управління Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області, керівники підприємств, установ та організацій м. Дніпра.
    «Належний захист трудових прав працівників – це один із інструментів наповнення бюджетів, що вкрай важливо для обороноздатності нашої країни», - зазначив заступник начальника податкової служби Дніпропетровщини Максим Яіцький.

     


    Представники ДПС та банківської спільноти обговорили питання формування та подання файлу SAF-T UA

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Механізмам вирішення проблемних питань, що виникають у представників банківських установ щодо формування та надання до контролюючих органів стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA), була присвячена зустріч за участі фахівців Державної податкової служби України.
    До онлайн-заходу долучились представники Міністерства фінансів України, Національного банку України, банківських асоціацій, банків та ІТ-компаній − розробників програмного забезпечення.
    Враховуючи специфіку діяльності банківської сфери, під час зустрічі були відпрацьовані загальні проблемні питання, зокрема, щодо опрацювання/приведення інформації, отриманої з операційних систем банків, під формат SAF-T UA.
    Фахівці ДПС надали детальні відповіді на всі запитання представників банківської спільноти щодо формування файлу SAF-T UA та акцентували увагу на можливості продовження взаємодії, зокрема, у рамках меморандумів про тестове відпрацювання формування SAF-T UA банківськими установами.
    Нагадаємо, що детальна інформація щодо формування на надання стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA), а також актуальні питання – відповіді та розʼяснення з цієї тематики розміщені на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/saf-t-ua/.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням


    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/805873.html

     


    Комунікаційна податкова платформа:
    акцент – на питаннях плати за землю


    У форматі комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за зверненням фізичної особи-підприємця (ФОП) проведено зустріч за участі керівництва та фахівців податкової служби регіону.
    Під час заходу ФОПа проінформували про новації податкового законодавства, зокрема стосовно справляння плати за земельні ділянки.
    Увагу акцентовано на деяких особливостях заповнення уточнюючої декларації з плати за землю та перевагах електронних сервісів ДПС.
    Комунікаційна податкова платформа: продовжуємо надавати дієву допомогу платникам!


    Навчаємося психологічній впевненості

    Фахівцями Дніпропетровського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Дніпропетровської обласної ради проведено третю лекцію - навчання з основ ментального здоров’я для групи росту до складу якої входять податківці Дніпропетровського та Донецького регіонів.
    Група росту – саме таке середовище, де можливо відкрити та активізувати свої внутрішні ресурси, коли у особистості з’являється відчуття, що вона знає і може більше.
    Цьому допомагає активне спілкування усіх учасників групи росту, де уважно і з повагою слухають кожного.
    З часом таке спілкування дає позитивний результат.
    Отже, особистісне зростання – це зростання впевненості в собі, самоповаги, врівноваженості, відповідальності, оптимізму, незалежності.
    Рухаємося до якісного та гармонійного життя!

     


    Туристичний збір: майже 4,1 млн грн отримали місцеві бюджети Дніпропетровщини від фізичних осіб


    Протягом січня – червня 2024 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло майже 4,1 млн грн туристичного збору. Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш, надходження виросли у порівнянні з відповідним періодом 2023 року на понад 1,3 млн грн, або на 50,1 відсотків.
    Очільниця податкової служби регіону подякувала платникам за сумлінне виконання податкових обов’язків та звернула увагу, що у разі погодинного розміщення осіб у місцях тимчасового проживання, тобто менше однієї доби, збір розраховується для кожного проживаючого з базою оподаткування – одна доба. Податковим кодексом України не передбачено іншого періоду проживання, ніж доба.

     


    З початку року «військовий» ПДФО від платників Дніпропетровщини
    поповнив спеціальний фонд держбюджету на понад 4,9 млрд гривень


    Упродовж першого півріччя 2024 року до спеціального фонду державного бюджету від платників Дніпропетровської області надійшло понад 4,9 млрд грн «військового» податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).
    Нагадуємо, що платниками ПДФО є:
    - фізична особа – резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
    - фізична особа – резидент, яка володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, у частині мінімального податкового зобов’язання;
    - фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
    - податковий агент.

     


    Податковий календар на 29 липня 2024 року


    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що


    29 липня 2024 року, понеділок, останній день сплати:


    - єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за найманих працівників за червень 2024 року;
    - авансового внеску з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки юридичними особами за IІ квартал 2024 року
    - авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за IІ квартал 2024 року.

     


    Який документ вважається розрахунковим документом?


    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) розрахунковий документ – документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених Законом № 265, зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) або програмним РРО, чи заповнений вручну.

     


    За якими кодами бюджетної класифікації сплачується військовий збір?


    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року № 11 «Про бюджетну класифікацію» із змінами і доповненнями військовий збір сплачується (перераховується) платниками за кодом бюджетної класифікації:
    11011000 – «Військовий збір».
    Разом з тим, згідно з Довідником відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету, затвердженим наказом Державної казначейської служби України від 28.11.2019 № 336 із змінами та доповненнями, код класифікації доходів бюджету передбачає таку позицію:
    11011001 – «Військовий збір, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування».


    Право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного
    податкового року на наступні податкові роки не переноситься


    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку (далі – податок) – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.
    За наслідками 2023 року платники мають право отримати податкову знижку по 31 грудня 2024 року (включно).
    Звертаємо увагу, що відповідно до п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПДФО, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

     


    Деякі особливості справляння єдиного внеску

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Відносини у сфері державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) регулюються виключно Законом України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), яким визначені правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.
    Єдиний внесок – це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування (пункт 2 частини першої статті 1 Закону № 2464).
    Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (пункт 5 частини першої статті 1 Закон № 2464).
    Частиною першою статті 4 Закону 2464 визначено коло платників єдиного внеску, зокрема визначено:
    відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 цього Закону платниками єдиного внеску є фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;
    особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності є платниками єдиного внеску (пункт 5 частини першої статті 4 Закону № 2464);
    платниками єдиного внеску є члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (пункт 5 прим.1 частини першої статті 4 Закону №2464).
    Пунктом 9 прим.19 розділу VIII «Прикінцевих та перехідних положень» Закону № 2464 визначено, що тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5 прим.1 частини першої статті 4 цього Закону, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе та не подавати розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого пункту 9 прим.19 розділу VIII «Прикінцевих та перехідних положень» Закону № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.
    Проте до платників єдиного внеску, зазначених в пунктах 4,5 та 5 прим.1 частини першої статті 4 Закону № 2464, які обчислять і нарахують єдиний внесок та подадуть до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, контролюючим органом будуть застосовуватися заходи впливу та стягнення визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464.
    Слід зазначити, що у разі нарахування і сплати єдиного внеску вищезазначеними платниками у розмірі менше, ніж встановлений законодавством розмір, тобто менше мінімального страхового внеску до таких платників відповідно контролюючим органом будуть застосовуватися, також, заходи впливу визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464.
    Надана законодавством можливість не сплачувати єдиний внесок у період дії воєнного стану є лише правом платника, а не звільненням його від нарахування внеску.
    У разі прийняття зазначеною категорією платників рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж, зокрема для призначення пенсії                   (отримання соціальних виплат), нарахований не буде.

     


    Про виконання приватними нотаріусами податкового обов’язку щодо подання інформації до контролюючого органу про вчинені нотаріальні дії

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України повідомила наступне.
    Пунктом 46.1 статті 46 Податкового кодексу України (далі – Кодексу) встановлено, зокрема, що розрахунок це документ, який свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб та суми сплаченого податку на доходи фізичних осіб (податок).
    Відповідно до вимог пункту 172.4 статті 172, пункту 173.4 статті 173, пункту 174.4 статті 174 Кодексу при вчиненні нотаріальних дій, а саме:
    - посвідчення договорів продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами; продажу (обміну) рухомого майна; видача свідоцтв про право на спадщину;
    - посвідчення договорів дарування, на приватних нотаріусів покладено обов’язок щокварталу подавати до контролюючого органу за місцем розташування свого робочого місця інформацію про посвідчені договори та видані свідоцтва (включаючи інформацію про вартість такого майна та суму сплаченого податку) у порядку, встановленому Кодексом для податкового розрахунку.
    Порядок заповнення та подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 111/26556, зі змінами, (далі – Податковий розрахунок)
    Відповідно до підпункту 49.18.2 пункту 49.18 статті 49 Кодексу Податковий розрахунок подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.
    Отже, нотаріус, при вчиненні нотаріальних дій, зобов’язаний заповнити додаток 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – форма 4ДФ) до Податкового розрахунку та протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, подати до контролюючого органу за місцем розташування свого робочого офісу.
    Відповідно до Додатку 2 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» до Порядку заповнення та подання Податкового розрахунку доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна відображаються в додатку за формою 4 ДФ за ознакою «104»; доходів від операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна – за ознакою «105»; доходи, отримані унаслідок прийняття платником податку у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав – за ознаками «113», «114», «115», «116», «117».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.