• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Олександр Нарбут: Сьогодні вірогідність підсумкової газової угоди між Україною та Росією не перевищує 50%
    2014-10-03 14:08:47

    Тристоронні переговори з газового питання в Берліні не продемонстрували готовності російської сторони до компромісу. Росія вимагає не менше $2 млрд. первинного платежу та виплату по боргу в розмірі не менше $3 млрд. вже цього року, її позиція щодо відновлення поставок теж практично не змінилася. Йдеться про передоплату, тобто про збереження умов чинного контракту. Більше того, умовою зниження ціни Росія як і раніше називає зниження експортних мит рішенням уряду Російської Федерації. При цьому позиція Європи, яку влаштують, по суті, вже будь-які домовленості, аби лише під загрозою не опинилися поставки газу до Європи, значно наблизилася до вимог російської сторони. Про це розповів під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут. «Станом на сьогодні я вважаю, що ймовірність підсумкової угоди не перевищує 50%, так як Росія не тільки не готова домовлятися, але і продовжує тиснути на наших партнерів з метою знизити реверсні поставки і тим самим змусити Україну бути поступливішою», – заявив пан Нарбут.

    За словами Олександра, Україні традиційно доводиться розраховувати тільки на себе. Єврокомісія зараз більше сфокусована на своєму новому складі, аніж на питанні України. Більше того, він висловив побоювання, що її новий склад може створити нові виклики і для України. «Нам потрібно самим готуватися до наступного раунду переговорів, вибудовуючи єдині вимоги і чітку позицію, яка буде заснована на експертній думці досвідчених людей, що знають слабкі місця Росії. На жаль, наша сторона не може поки цим похвалитися», – сказав пан Нарбут. Україна так і не підписала акти виконаних робіт, а значить обсяг боргу нічим не підтверджений. При цьому українська сторона готова погасити частину заборгованості з урахуванням спору, тому сторони цілком могли б домовитися про компромісну цифру. «Просто не в правилах Росії домовлятися. Традиційна формула переговорів по-російськи – прийняти всі умови Росії, а якщо партнер не приймає їх – змусити його усвідомити, що він зобов’язаний», – сказав Олександр.

    Україна споживає до 9, іноді навіть 10 млрд. м3 газу на місяць при низьких температурах. За мінімальним сценарієм, без відновлення постачання російського газу, на найближчі 6 місяців середній рівень поставок збережеться на рівні 4,5-5 млрд. на місяць. З урахуванням цього в газосховищах до 15-20 жовтня буде до 17 млрд. м3 газу, а використовувати Україна зможе не більше 12, так як решта газу є буферним і не підлягає підйому. З реверсом в 6 млрд. та сприятливим сценарієм власного видобутку в 10 млрд. м3 Україна виходить на цифру у 28 млрд. м3, чого може вистачити при жорстких заходах економії. Але якщо зима буде холодною, за оцінками пана Нарбута, вже до середини лютого газу може бути не достатньо. «Україна не готова до зими. За моїми оцінками, щонайменше 2 млрд. м3 газу ми недоотримали тільки через неефективну роботи нашого енергетичного блоку, а це той обсяг, який дозволив би нам вести переговори з більш сильних позицій. Крім того, не приділив уряд уваги і потенціалу вугільної галузі та мазуту, здатних замінювати газ для України», – заявив Олександр. Саме тому ми повинні більш тісно працювати зі Словаччиною та Угорщиною у питання реверсних поставок, а також грамотно вибудовувати й внутрішню енергетичну політику. Позиція України, за словами Президента Київського інституту енергетичних досліджень, повинна бути прозорою, в інтересах України, не суперечити інтересам Росії, просто не в повній мірі їх задовольняти.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.