• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Нетехнічні професії в IT: які вміння потрібні для роботи і скільки можна заробити
    2022-07-16 18:00:24

    Галузь ІТ, хоч і постраждала від кризи на ринку праці внаслідок війни, влітку активно шукає нових спеціалістів та пропонує роботу з високими зарплатами. На фоні того, що багато компаній інших секторів економіки України вимушені скорочувати персонал та знижувати зарплати, ІТ-сфера все більше приваблює пошукачів.
    Існує стереотип стосовно того, що IT-сфера — це виключно сфера технічних спеціальностей. Однак галузь IT має чималу частку допоміжних процесів і, як будь-який бізнес, не може існувати завдяки виключно фахівцям одного профілю. Чи затребувані в ІТ-сфері спеціалісти нетехнічного характеру, та на які зарплати вони можуть розраховувати, з’ясував аналітичний центр кадрового порталу grc.ua.

    Чому краще обирати ІТ
    Працювати у ІТ-сфері, почуватися більш впевнено через високу зарплату та стабільність компанії бажають багато спеціалістів. Значну частку з них зупиняє стійкий стереотип сприйняття професійної ІТ-сфери. Більшість переконана, що влаштуватися в ІТ можуть лише люди з логічним мисленням, що діяльність у сфері інформаційних технологій передбачає лише роботу із залізом та кодами, а IT-фахівці є переважно інтровертами. Однак у сфері інформаційних технологій є місце для представників тих професій, в основі яких не лежать навички програмування та знання точних наук.

    Зараз в ІТ-компаніях для нетехнічних спеціалістів відкрито 18% вакансій від усіх актуальних в ІТ-сфері на сайті grc.ua. Шукають, зокрема, менеджерів продуктів, рекрутерів, PR-менеджерів, маркетологів продуктів, менеджерів по роботі з клієнтами, контент-менеджерів тощо.

    Варто зазначити, що зарплати, які отримують представники нетехнічних професій в ІТ-компаніях, зазвичай вищі, ніж пропонують спеціалістам на аналогічних посадах в компаніях інших секторів економіки.

    Навички та вимоги у найбільш затребуваних нетехнічних професій в ІТ
    Project Manager
    Знати, вміти, розуміти:
    управління проектною командою;
    формування бачення й стратегії розвитку продукту на базі наявного функціоналу;
    участь у тестуванні продукту на предмет відповідності розробленого функціоналу початковим вимогам;
    базове розуміння HTML;
    відповідальність за досягнення цілей;
    управління людськими ресурсами;
    фінансова грамотність;
    знання методології розробки і розуміння технічного боку справи.

    Роботодавці бажають, аби кандидат мав також такі риси: комунікабельність, організованість, здатність приймати рішення самостійно, нестандартне мислення, знання іноземної мови. Бажаним все ж таки є технічний background. Власне, проект-менеджери є важливою складовою бізнес-процесу в IT. Вони є такими собі «містками-тлумачами» між чистими технічними спеціалістами і менеджментом компанії.

    Кандидатам на посаду Project Manager в ІТ-сфері пропонують від 1 000 до 2 000 USD.

    В якій країні відкрити IT компанію
    Рекрутер
    Знати, вміти, розуміти:
    базові знання в ІТ
    пошук спеціалістів з використанням стандартних та альтернативних джерел;
    аналіз резюме кандидатів з урахуванням специфіки та вимог до вакансії;
    створення та адміністрування бази потенційних кандидатів, готових до роботи;
    управління комунікаціями з кандидатами
    вільне володіння пакетами MS Office, Google Sheets/Docs
    Роботодавці зазначають, що кращі кандидати на посаду рекрутера в ІТ-компанію повинні мати сильні аналітичні та комунікативні навички, здатність працювати в умовах швидких змін та багатозадачності, бути уважними, націленими на результат, а також бути здатними навчатися. Однією з основних вимог до майбутнього рекрутера є високий рівень знання англійської мови, не нижче B2-C1. Часто рекрутери в ІТ-компанії можуть працювати віддалено.

    Маркетолог продукту
    Знати, вміти, розуміти:
    просування компанії, IT-послуг чи/та IT-продуктів на ринку;
    участь у формуванні стандартів компанії по роботі з різними каналами збуту;
    базові знання інструментів внутрішнього маркетингу — e-mail маркетинг, маркетинг лояльності і т.д.;
    розуміння специфіки «роботи» рекламних інструментів.
    Важливо мати стратегічне мислення, ініціативність, організаторські здібності, знати специфіки ринку.
    Менеджер по роботі з клієнтами

    Знати, вміти, розуміти:
    спілкування з клієнтами;
    підтримка та розширення клієнтської бази;
    консультування і супровід клієнтів;
    розуміння принципів функціонування CRM-системи;
    ведення ділового листування;
    збір та обробка фідбеку щодо роботи IT-спеціаліста або команди;
    запобігання та менеджмент кризових ситуацій;
    розширення клієнтської бази (референси, відгуки на сайт та соц.мережі).
    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
    Зарплати українських тестувальників (дані за літо 2022)
    Сейл-менеджер, або менеджер з продажу
    Знати, вміти, розуміти:
    пошук, виявлення потреб, формування пропозиції і презентування та продаж продуктів IT на ринку;
    пошук клієнтів;
    фінансова грамотність;
    робота з комерційними пропозиціями;
    розуміння специфіки IT-продуктів і сервісів.
    Пам’ятаємо про уже традиційні — комунікабельність, грамотність, вміння вести переговори, знання іноземної мови.
    Зазвичай кандидати на посаду менеджера з продажу в ІТ-компанії можуть претендувати на зарплату від 1000 USD до 1500 USD. Досвід роботи в продажу бажаний, проте не обов’язковий. Роботодавці готові здійснити навчання кандидатів, у яких є бажання досягати поставлених цілей та заробляти гроші. Одна з основних вимог: впевнене володіння англійською — розмовною та письмовою.
    Контент-менеджер
    Знати, вміти, розуміти:
    створення контенту (текст, фото, відео тощо);
    наповнення сайту;
    ведення соц.мереж;
    розуміння основ SEO, HTML;
    знання графічних редакторів.
    Окрім цього, грамотність, креативність, знання іноземної мови.
    Це лише невеликий перелік нетехнічних спеціалістів, яких шукають роботодавці ІТ-сфери. Можливість переходу у ІТ-сферу є не лише після перекваліфікації та перенавчання на розробника, програміста. Людина без базової технічної освіти зможе знайти себе у цій сфері, варто лише здобути необхідні для ІТ знання та навички.

    Інф. finance.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.