• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Що відбувається в економіці США?
    2008-02-28 09:14:02

    Cьогодні курс загальноєвропейської валюти перевищив півтора долари за один євро встановивши новий світовий рекорд. Як до цього факту ставитися рядовим українцям, котрі своєю важкою працею заробляють гроші для прогодування своїх сімей, намагаються зекономити кожну зароблену гривню та шукають шляхів збереження власних заощаджень?

    Відповідь на дане питання проста. Для того щоб вибудувати власне ставлення до даної обставини необхідно розібратись в передумовах та майбутніх перспективах розвитку ситуації що склалась на фінансових ринках світу та українському зокрема.

    Як відомо, найбільш потужною економікою світу являється економіка Сполучених Штатів Америки і її розвиток безумовно впливає на розвиток світової економіки та фінансових ринків. Розвиток економіки США також непрямим чином впливає на ситуацію  на фінансовому ринку України.

    Що ж відбувається наразі в економіці США, що зумовлює посилення курсу європейської валюти та зниження американської? Саме так—зниження американської. В Україні курс американської валюти (долара США) залишається незмінним протягом тривалого часу саме завдяки позиції НБУ та Кабінету Міністрів України. Реальна ж його вартість близько 4,8 грн. за 1 доллар.

    Давайте спробуємо розібратись що призвело до посилення курсу європейської валюти? 

    На світових фінансових ринках спостерігається зниження курсу американської валюти, пов`язане з побоюваннями рецесії в економіці США. Такі побоювання посилилися у зв’язку з тим, що 26 лютого з`явилися нові дані про зростання цін в США. Згідно з цією інформацією, ціни виробників у США за рік - з лютого 2007 року по січень 2008-го - виросли на 7,4 відсотка, а за останній місяць - на один відсоток. Це найбільший стрибок цін в США з жовтня 1981 року.

    Таке зростання цін проходить на фоні зусиль ФРС США по стабілізації ситуації в американській економіці. Оскільки з вересня 2007 року ФРС знизила ставку по федеральним фондам на 225 базисных пункта, і тепер вона дорівнює 3%, причому подальше пом’якшення  грошово - кредитної політики очікується в наступному місяці. Це означає, що вже в наступному місяці за один євро будуть давати 1,5-1,7 американських доларів і відбудеться чергове зниження курсу американської валюти.
    Не останню роль в підриванні довіри до економіки США та американського долара відіграв президент Федерального резервного банка Далласа Річард Фішер, котрий 26 лютого в телеінтерв’ю заявив наступне: "Економіка явним чином анемічна, - У нас починається період уповільненого росту, який буде продовжуватись декілька кварталів, якщо не довше". Ці заяви звичайно не могли не вплинути на інвесторів американської економіки та зупинити і відтік коштів з економіки, який ми бачимо останніх пів року.

    Нагадаємо також, що основним фактором, зумовившим зниження темпів зростання економіки США стала криза на ринку нерухомості США, та загальні збитки, нанесені внаслідок вказаної кризи оцінюються приблизно в $300 млрд. (по всьому світу). Основний удар вразив американський фінансовий сектор.

    Давайте спробуємо спрогнозувати, що ж буде відбуватись з українським фінансовим сектором найближчих декілька місяців, з огляду на процеси, що відбуваються у світі.

    У 2007 році в Україні відмічався активний розвиток фондового ринку. Основна маса торгів відбувалась в Першій фондовій торгівельній системі (ПФТС). За результатами минулого року індекс ПФТС виріс на 135.41%, що є другим показником у світі після Китаю (179.75%). Такий розвиток фондового ринку був зумовлений активністю іноземних інвесторів та недооціненістю цінних паперів українських підприємств.

    В 2008 році, з огляду на кризу в економіці США лише за січень 2008 року індекс понизився на 6,83%. А в лютому відбувається коливання, що не приносять ні до значного зростання ні до значного падіння індексу. Така ситуація буде тривати і надалі аж до початку поступового розвитку економіки США та стабілізації ситуації на міжнародних фінансових ринках.

    На сьогоднішній день все більше населення дізнається про створені в України компанії по управління активами та фонди в їх управлінні. Значна маса людей вже довірили свої кошти таким компаніям та придбала сертифікати вказаних фондів. Зрозуміло,що вказані люди, з огляду на ситуацію на ПФТС, турбуються про майбутнє своїх коштів та про їх збереження. Для них я скажу, що особливо турбуватися про ситуацію не слід. Провідні фонди збережуть позитивну дохідність та зуміють принести в 1 півріччі прибуток своїм інвесторам, хоча і незначний ( в порівнянні з минулим роком). З початку діяльності пайових фондів не було зафіксовано жодного випадку махінацій з грошима інвесторів.

    Що ж до осіб, які бажають найближчим часом придбати сертифікати та акції пайових фондів, я б не радив цього робити. Слід дочекатися більш сприятливої ситуації у світі, а тоді вже йти на ризик, вкладаючи свої заощадження.

    Нажаль, ситуація в світі складається так, що фонди покажуть значний приріст тільки в другому півріччі цього року, а до того часу необхідно подумати про захист своїх коштів від інфляції, яка в останні місяці прискорюється.

    Такими інструментами я бачу депозити банків, банківські вклади в золото, придбання євро, накопичувальне страхування життя, придбання нерухомості (зокрема комерційної). Бажаю Вам всім фінансових успіхів і нових досягнень.

    Василенко Ігор Валерійович.

    "Igor_Vasukr">Igor_Vasukr

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.