• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Фундація Відкритий діалог презентував експертну оцінку закону про люстрацію
    2014-12-12 14:32:45

    Фундація «Відкритий Діалог» представила рапорт «Підведення підсумків щодо розробки закону про люстрацію 4359а «Про очищення влади». Рапорт надає експертну оцінку закону, містить критику та рекомендації від спеціалістів із Чехії, Польші та Франції. Документ був представлений експертом фундації Агнешкою Пясецькою, предаствником люстраційного комітету Максимом Маньковським та членом громадської ради з питань люстрації Сергієм Івановим під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

    Основні зауваження експертів стосуються колективного характеру відповідальності у процесі люстрації, що суперечить вказівкам Резолюції ПАРЄ 1096, а також децентралізованого характеру самої процедури, що ускладнює належний контроль над нею. Експерти займають позицію, що створення незалежної інституції, яка буде займатися люстрацією, є більш ніж доцільним. Це обмежило б можливість голів органів публічної адміністрації та суддів маніпулювати інформацією. Проте, експерти зауважили, що влада не проявляє достатньо ініціативи для створення незалежного органу, що мав би постійно слідкувати за її діями.

    Під час виступу Агнешка Пясецька провела паралель з практикою проведення люстрації в Україні та в Польщі. Вона наголосила, що в Польші усі депутати перевірені Європейським законом, в той час як в Україні на сьогодні навіть не представлений повний список депутатів; деякі кандидати до Верховної Ради обиралися за закритими списками. У цьому експерти вбачають велику проблему для проведення прозорих процесів люстрації у державі.

    Експерти Максим Маньковський та Сергій Іванов назвали існуючий компромісний закон 4359а «занадто м’яким» для повної чистки державної влади.  За словами доповідачів, якби закон був більш суворим для порушників, вдалося би запобігти потрапляння до Верховної Ради депутатів від політичної партії Опозиційний Блок. «Коли Україна знаходиться у стані війни, з дуже крихким державним апаратом, вона має право забезпечувати держапарат від певної категорії осіб – наприклад, колишніх працівників комуністичних служб безпеки», – сказали експерти.

     Станом на сьогодні, перевірка на добропорядність кандидатів проводиться 4-6 місяців, а для досягнення максимальної ефективності перевірки строк має бути скорочений до 7-10 днів. Нагадуємо, що на сьогодні під люстрацію потрапили всього 350 державних службовців.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.