• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Аудитори виявили крадіжку газу в українців на 7 млрд грн
    2015-10-05 08:30:24

    Понад 2 млрд кубів газу, нібито виділені на потреби населення в 2013 році, були перепродані підприємствам за ринковою ціною. Завдяки розпорядженням Яценюка та Азарова відповідні зміни були внесені Прогнозний річний баланс надходження й розподілу природного газу в Україні, завдяки чому власники енергетичних монополій незаконно заробили 7,14 млрд грн. Такі факти виявили спеціалісти «Публічного аудиту».
     
    Сьогодні міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин у ході круглого столу підтвердив наявність корупційної схеми, за якої «близько 2 млрд кубометрів газу, що мали б споживатися населенням, з великою імовірністю споживалися промисловістю. Газ купувався за ціною 1309 грн, а продавався за ринковою».
     
    Так ось, за розслідування «Публічного аудиту», у 2013–2014 роках Азаров та Яценюк приписали на потреби населення додатково 2 млрд кубів газу для виробництва тепла. Внаслідок цієї операції держава в особі компанії НАК «Нафтогаз України» недоотримала 7,14 млрд грн.

    Так, 2 млрд кубів газу в звіті НАК «Нафтогаз України» за 2013 рік були відображені як реалізовані підприємствам ТКЕ на виробництво тепла для бюджетних установ, а в звітності 2014 року, завдяки розпорядженням Яценюка та Азарова, вони перейшли в категорію газу для виробництва тепла населенню. Такі дані виявили фахівці ГО «Публічний аудит» під час дослідження порядку формування та виконання Прогнозного річного балансу надходження й розподілу природного газу в Україні.

    «Є звіт «Нафтогазу» за 2013 рік, де чітко вказано, що підприємствам ТКЕ на виробництво тепла було реалізовано 6,3 млрд м3 для населення та 3,8 млрд м3 газу для бюджетних установ. Аудитори виявили, що ці цифри були змінені двічі. Спочатку Азаров у листопаді 2013 збільшив граничні обсяги природного газу для виробництва тепла для населення на 1,4 млрд м3. Через півроку вже новий прем’єр-міністр Арсеній Яценюк збільшив їх ще на 0,6 млрд м3. Тобто на потреби населення приписали додатково 2 млрд кубів газу: їх перенесли з категорії «газ для опалення бюджетних організацій», – розповідає директор ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб.

    Причому Яценюк вніс зміни в дані «заднім числом», коли вже минуло 4,5 місяці по завершенні року, в якому ці граничні обсяги діяли. Зміни ж до Прогнозного балансу на 2013 рік в установленому порядку не вносилися, а це є відвертим порушенням вимог чинного законодавства.

    Внаслідок таких конфігурацій зацікавлені особи заробили понад 7 млрд грн. «Підприємства ТКЕ на той час, витрачаючи газ на виробництво тепла для бюджетних установ, сплачували ціну, як для промисловості (4876,7 грн за тисячу кубів). Виробництво ж тепла для населення сплачувалося за значно нижчим тарифом — 1309 грн. «Різниця значна, погодьтеся. Враховуючи таку цінову розбіжність, виникає спокуса перевести витрачений газ з однієї категорії в іншу та заробити на цьому. Що і було зроблено, не без допомоги Уряду та власне і самого НАК “Нафтогаз України”», – зазначає фахівець.

    Максим Гольдарб додає, що розпорядження Кабміну протирічать офіційній бухгалтерії НАКу за 2013 рік. Адже звітність компанії на кінець 2013 року формувалася на підставі документально оформлених актів прийому-передачі газу, які підписуються підприємствами ТКЕ. «До речі,  на громадський запит, у якому ми поцікавилися в «Нафтогазу», чому було змінено дані стосовно реалізації газу в 2014 році, нам повідомили: «як сказав Кабмін, так і написали». Після прийняття Азаровим та Яценюком «коригуючих» розпоряджень, ці показники були змінені, також ймовірно були перероблені попередні акти приймання-передачі газу підприємств ТКЕ, внаслідок чого 2 млрд кубів газу для бюджетників стали газом для населення», – зазначає аудитор.

    Як резюмує Максим Гольдарб, громадські аудитори на підставі виявлених фактів уже подали відповідне звернення до Генпрокурора України В. Шокіна з вимогою розібратися у виявлених махінаціях та притягти винних до кримінальної відповідальності.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.