• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Деривативи в Україні. Коли вони з’являться і кому знадобляться
    2021-04-16 14:30:08

    Дериватив – це похідний фінансовий інструмент, договір, що засвідчує право придбати або продати певний актив на визначених умовах у майбутньому.

    Деривативи – відносно новий фінансовий інструмент для України. Однак саме вони дозволять учасникам ринку зменшити валютні та відсоткові ризики та сприятимуть розвитку довгострокових торгових відносин.

    Про це йшлося в ході круглого столу "ISDA – чотири літери, які можуть запустити український ринок деривативів", організованого Проектом USAID "Трансформація фінансового сектору" спільно з Незалежною асоціацією банків України, Європейською бізнес-асоціацією та Американською Торговельною Палатою в Україні.

    Що таке деривативи
    Дериватив – це фінансовий інструмент, за яким одна сторона зобов'язується у майбутньому придбати (чи продати) у іншої сторони певний актив на визначених умовах. Наприклад, деривативи дозволяють хеджувати, тобто мінімізувати курсові ризики в майбутньому.

    Українське законодавство передбачає існування таких видів деривативів:

    - ф'ючерсний контракт;

    - опціон;

    - форвардний контракт;

    - своп.

    Що таке генеральна угода ISDA
    Міжнародна асоціація свопів та деривативів ISDA – це організація, яка була заснована у 1985 році для підвищення рівня безпеки угод на ринку позабіржових деривативів.

    Одним з напрямків діяльності асоціації є надання учасникам ринку для використання стандартних договорів. Таким чином, учасники ринку укладають рамкову угоду (генеральну угоду ISDA), яка описує правові та розрахункові взаємовідносини між ними.

    Генеральна угода ISDA як погоджений на міжнародному рівні документ активно використовується для забезпечення правового захисту та як гарантія виконання зобов'язань за договором для сторін, що уклали позабіржовий дериватив.

    Розвиток ринку деривативів в Україні
    Як зазначила заступниця керівника Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" Юлія Вітка, зараз використання деривативів в Україні є обмеженим, як правило, вони використовуються в операціях банків з іншими банками або клієнтами. Учасники товарних ринків також використовують деривативи обмежено.

    Серед перешкод на шляху розвитку цього ринку – невизначеність із наслідками банкрутства однієї із сторін угоди, відсутність належної інфраструктури (зокрема, Центрального контрагента), а також недостатність знань про ринок деривативів.

    "Сподіваємось, що у червні ми вийдемо із стандартизованою документацією та проєктом відповідного нормативно-правового акту (щодо регулювання ринку)…Це додасть прозорості, ліквідності ринку та буде лише на користь", – сказала Юлія Вітка.

    Як зазначив старший радник Міжнародної асоціації свопів та деривативів ISDA Пітер Вернер, зараз у багатьох країнах світу з'явилися місцеві версії генеральної угоди ISDA.

    "Це відбувається на ринках різного обсягу та розміру у різних країнах світу. Здебільшого мова йде про валютні та відсоткові свопи, але залучається і товарна сфера", – сказав він.

    За словами директора з ринків капіталу Альфа-Банку Україна Тетяни Попович, не всі учасники фінансових та товарних ринків достатньо знають про деривативи як інструмент, що дозволяє нівелювати валютні ризики. Крім того, для розвитку ринку необхідні певні законодавчі зміни.

    "Має з'явитися не тільки законодавча можливість, але й єдина уніфікована договірна база", – сказала вона.

    Як зазначив начальник відділу продажу фінансових продуктів ING Bank Україна Роман Висоцький, поява в Україні локальної версії генеральної угоди ISDA може стимулювати ринок.

    "Ринок деривативів є глобальним і він працює за стандартними правилами. Частково ці правила можуть змінюватися на локальному рівні, що відображається в локальних форматах договору ISDA…Найбільшою перевагою цього інструменту (локального формату договору ISDA) є збільшення переліку деривативів, що можуть пропонуватися на українському ринку. Тобто це збільшення можливостей для компаній і банків застрахуватися від тих фінансових ризиків, від яких зараз вони хеджуватися не можуть", – сказав він.

    Висоцький додав, що зараз в Україні головним деривативом є валютний форвардний контракт. У перспективі також активно можуть почати розвиватися відсоткові та товарні деривативи.

    Проєкт ЛІГА.Money створений, щоб допомогти українцям розібратись у складних фінансових питаннях, навчитись розумно керувати грошима та зважено приймати фінансові рішення.

    На сторінці ЛІГА.Money розміщено Кредитометр – єдиний в Україні інструмент порівняння реальної вартості кредитів.

    ЛІГА Money є результатом тристороннього партнерства між Проектом USAID "Трансформація фінансового сектору", Ligamedia та банками-учасниками.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.