• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Бізнес виступає за відкладення розгляду законопроєкту №7311
    2022-04-29 15:22:55

    У документі передбачені норми, які посилять податкове навантаження на підприємництво, що під час війни і повоєнного відновлення буде недоцільним кроком. Наразі він опрацьовується в профільному комітеті.

    Зокрема, в законопроєкті йдеться про відновлення оподаткування  для: товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи; транспортних засобів, що ввозяться громадянами; підприємств, що не сплачують ввізне мито.

    Таким чином, для більшості імпортерів (3-тя група 2%) втрачається сенс спрощеної системи, адже ввізне ПДВ сплачується, а компенсувати його буде неможливо. Доведеться повертатися на загальну систему оподаткування.

    Також необхідно врегулювати, але не скасовувати повністю безмитне ввезення автомобілів для поповнення автопарку країни. За період дії такої новації було завезено близько 19 тис. машин, при цьому втрати автопарку через бойові дії оціночно коливаються в діапазоні 400-500 тис. Відтак, компенсована тільки незначна частина від потреби.

    При цьому, варто повернути норму одне авто в одні руки (не стосується тих, що йдуть на потреби армії і волонтерів), обмежити клас авіток, що підпадають під безмитне оформлення. Це дозволить уникнути заробітку на елітних машинах, подальший перепродаж і т.д.

    Загалом діловий союз  наполягає на необхідності спростити процедури митного оформлення та митного контролю для ввезення певних категорій товарів, а не певних категорій суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

    “Необхідно спростити процедури для товарів критичного імпорту, товарів оборонного призначення, незважаючи на обрану платником податків систему оподаткування”, - переконані в Українському союзі промисловців.

    Викликає стурбованість і намір відновити штрафні санкції за невчасно подану звітність/сплачені податки для всіх, крім тих платників, які знаходяться в зонах активних бойових дій (перелік має затверджувати Кабмін). Це означатиме відміну воєнних пільг із збереженням карантинних (діють до 31 травня). При цьому все ж ФОПи можуть платити ЄСВ добровільно, 1-2 групи на єдиному податку – теж.

    Окрім того, збільшення податків на пальне - це збільшення вартості доставки товарів, що позначиться на всіх галузях економіки. Особливо чутливими до таких змін є також аграрії, для яких пальне - суттєва стаття витрат. Крім цього, збільшення ціни на пальне до 45-50 грн. або навіть більше  негативно позначиться на населенні та на фоні проблем з постачанням пального змусить чимало АЗС піти з ринку. Як повідомляється, цю норму з законопроєкту вже вилучили.

    З одного боку добрий намір - можливість відшкодування ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики – містить також приховані ризики. Більшості виробництв і заводів потрібні оборотні кошти тут і зараз.

    Особливу увагу президент УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах звертає на потребу підтримки платників, що намагаються під час дії воєнного стану не скорочувати свій штат і виплачувати заробітну плату. Нагадаємо, що внаслідок війни 40% громадян не отримують прибутків (опитування соціологічної групи Рейтинг).

    “Тому кожне працююче підприємство, завод, навіть малий сімейний бізнес - мають колосальне значення. Війна, розв'язана рф, принесла 550 млрд. доларів збитків. Звичайно, є міжнародна допомога, створюються відповідні фонди, проте повоєнне відновлення економіки потребує розвитку бізнесу, промисловості, АПК, енергетичного сектору та ін.”, - заявив раніше Анатолій Кінах.

    У діловому союзі виступають за зменшення навантаження на фонд оплати праці через зменшення ЄСВ до 20% і ПДФО до 10%. Для цього не треба чекати завершення дії воєнного стану, оскільки така підтримка є доцільною саме в період фінансових труднощів, обумовлених повномасштабним вторгненням та агресією рф, необхідністю фінансування першочергових витрат.

    Отож пропонується залишити спрощену систему оподаткування не тільки на час дії воєнного стану, а і після його завершення або скасування.  Необхідна активізація ділової активності саме в середовищі малого та мікробізнесу.

    Представники УСПП беруть участь в засіданнях робочої групи експертів щодо опрацювання законопроєкту 7311. Всі означені зауваження і пропозиції будуть передані законотворцям.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.