• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Сергій Колотуха: адаптація податкового законодавства до європейських стандартів – лише перший крок
    2006-01-20 15:24:00

    Відбулося засідання Кіровоградського прес-клубу реформ на тему „Європейська політика сусідства: європейська та євроатлантична інтеграція”, участь в якому взяли заступник голови ДПА в області Сергій Колотуха, начальник управління зовнішньоекономічних зв‘язків Головного управління економіки Кіровоградської облдержадміністрації Світлана Лобанова та Сергій Бедзай, голова асоціації підприємств промисловості, торгівлі та громадського харчування у Кіровоградській області. Як відомо, питання європейської інтеграції України неоднозначно сприймається населенням країни: існує величезна кількість цілком протилежних думок щодо доцільності цього процесу. Але внаслідок історичного географічного розташування України в центрі Європи нацiональнi iнтереси потребують утвердження України як впливової європейської держави, повноправного а ЄС. Але для того, щоб досягнути цього статусу, стратегiя iнтеграцiї України до Європейського Союзу має забезпечити входження держави до європейського полiтичного, iнформацiйного, економiчного i правового простору. Отримання на цiй основi статусу асоцiйованого а ЄС є головним зовнiшньополiтичним прiоритетом України у середньостроковому вимiрi i повинно спiввiдноситися в часi з набуттям повноправного ства в ЄС державами-кандидатами, якi мають спiльний кордон з Україною. На цьому у своєму виступі наголосила Світлана Лобанова. Основними ж напрямами iнтеграцiйного процессу є адаптацiя законодавства України до законодавства країн-членів ЄС, забезпечення прав людини, економiчна iнтеграцiя та розвиток торговельних вiдносин мiж Україною та ЄС, інтеграцiя України до ЄС у контекстi загальноєвропейської безпеки, полiтична консолiдацiя та змiцнення демократії, адаптацiя соцiальної полiтики України до стандартiв ЄС, культурно-освiтня i науково-технiчна інтеграція, регiональна iнтеграцiя України, галузева спiвпраця та спiвробiтництво у галузi охорони довкiлля.

    За словами заступника голови ДПА в області Сергія Колотухи, Україна вже пройшла певну частину шляху у напрямі інтеграції до Європейського Союзу. Так, у 1998 році після ратифікації Парламентом набула чинності Угода про партнерство та співробітництво між Європейськими Співтовариствами і Україною, основна мета якої – створення правової бази для інтеграції України в ЄС. Слід зауважити, що європейське право має наднаціональну спрямованість, яка характеризується тим, що норми, створені міжнародним об’єднанням, мають перевагу над нормами національного права. Такі норми є частиною національного права, мають пряму силу дії й обов'язкові для виконання. У випадку невідповідності національного права праву ЄС діють принципи верховенства права ЄС і прямої дії норм права ЄС. Разом з тим, адаптація – складний та тривалий процес. Тому він має бути не лише прерогативою виконавчої влади, а й стати загальнонаціональною справою.
    Так, на виконання статті 51 Угоди про партнерство і співробітництво між Європейськими Співтовариствами і Україною наша держава вживає заходів щодо забезпечення поступового приведення національного законодавства, у тому числі і податкового, у відповідність до законодавства співтовариства, що є важливою передумовою для зміцнення економічних зв’язків між Сторонами. Практичними кроками нашої держави у напрямі європейської інтеграції повинно стати: вирішення всього комплексу проблем, пов'язаних із вступом України до Світової організації торгівлі, адже ключовою проблемою європейської інтеграції є вступ України до СОТ, досягнення відповідності торговельного режиму України нормам ЄС і створення на цій основі зони вільної торгівлі, створення Митного союзу України з ЄС; отримання Україною статусу асоційованого а ЄС та забезпечення поступового впровадження критеріїв вступу України до Валютного союзу ЄС. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС – процес тривалий та доволі складний, який став невід’ємною складовою правової реформи в Україні взагалі. Слід відмітити, що процес адаптації не є тотожним уніфікації, тобто, мова йде про відповідність рівня українського законодавства законодавству ЄС, а не про абсолютну його ідентичність з останнім. Адаптація повинна провадитись з урахуванням особливостей української національної правової системи, економічних та соціальних умов українського суспільства.

    Отже адаптація податкового законодавства проводиться з метою забезпечення відповідності законодавства з питань оподаткування України зобов’язанням, що випливають з Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Європейським Союзом, інших міжнародних договорів, що стосуються співробітництва України з ЄС, а також для розвитку національного податкового законодавства в напрямі його зближення із аналогічним законодавством ЄС та забезпечення високого рівня підготовки в Україні законопроектів з питань оподаткування.

    Поряд з цим, важливим елементом адаптації є виконання вимог Тимчасового Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 року № 915, відповідно до якого проекти нормативних актів органів державної влади у пріоритетних сферах адаптації мають проходити експертизу на відповідність основним положенням законодавства ЄС та при поданні на узгодження до Міністерства юстиції України супроводжуватись довідкою про їх відповідність acquis communautaire, тобто, законодавству ЄС. Всього за поточний рік Юридичним департаментом підготовлено біля 100 довідок про відповідність acquis communautaire розроблених структурними підрозділами ДПА України проектів нормативно-правових актів.

    Необхідно зазначити, що пунктом 4 плану заходів щодо виконання у 2005 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, затвердженому розпорядженням КМ України від 16.06.05 № 201-р, співвиконавцем якого є ДПА України, передбачено імплементацію положень acquis communautaire у сфері податкового законодавства з розробкою проектів законів України "Про внесення змін до Закону України "Про акцизний збір на ьні напої та тютюнові вироби", "Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, чного і плодового, ьних напоїв та тютюнових виробів", "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість", "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва".

    Як зазначив Сергій Колотуха, вказані зміни тільки у податковому законодавстві можуть принести рейтингу України у світі значні дивіденди та підвищити добробут кожного громадянина незалежно від соціального статусу. Проте зміна законодавства – лише перший крок, і без сумлінного виконання його норм кожним жителем держави він може виявитись неефективним. Іншими словами, податки повинні сплачувати всі – незалежно від політичних переконань та кон‘юнктури ринку.

    Прес-служба ДПА у Кіровоградській області

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.