• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • АУБ звернулась до Кабміну щодо врегулювання проблем з наданням кредитів під нерухомість, право користування якою мають діти
    2006-03-28 14:07:00

    Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Кабінету міністрів України з обгрунтуванням потреби внесення змін до Закону України “Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей”. Зокрема, АУБ пропонує вилучити норми Закону щодо необхідності отримання попередньої згоди органів опіки і піклування для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право користування яким мають діти.

    Також АУБ просить Кабмін, до законодавчого врегулювання піднятого питання, надати доручення відповідним органам виконавчої влади щодо розробки тимчасових Правил, які регламентуватимуть порядок та механізми виконання норми Закону щодо отримання попередньої згоди органів опіки і піклування на операції з нерухомістю, право користування якою мають діти.

    З метою комплексного обговорення існуючої проблеми та пошуків оптимальних шляхів її вирішення, АУБ запропонувала створити робочу групу, до якої включити представників Кабміну, зацікавлених органів виконавчої влади, НБУ, АУБ та комерційних банків.

    Нагадаємо, що відповідно до Закону України “Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей”, який набрав чинності з 1 січня 2006 року, для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібно отримати попередню згоду органів опіки та піклування. При реалізації цієї норми на практиці виявилися значні складнощі щодо видачі кредитів, забезпеченням за якими виступає іпотека нерухомості, у тому числі видача іпотечних кредитів фізичним особам для покращення житлових умов.

    Як пояснив Президент АУБ, при наданні банком кредитів фізичним особам для купівлі останніми житла, в більшості випадків одночасно укладається договір іпотеки житла як спосіб забезпечення даного кредиту. Отже, для укладення такого договору необхідно, у разі наявності у фізичної особи дітей віком до 18 років, отримати попередньо згоду органу опіки і піклування. Тому громадянам, які мають неповнолітніх дітей, процедура отримання іпотечного кредиту для покращання житлових умов значно ускладнилася у зв’язку із необхідністю отримання зазначеної згоди. Наразі у законодавстві України відсутнє чітке регламентування термінів та порядку отримання таких дозволів від органів опіки та піклування.

    Крім того, на сьогодні в Україні не існує можливості та механізмів виявлення наявності чи відсутності малолітніх та неповнолітніх дітей у фізичної особи, яка звернулася до банку за отриманням кредиту. Також немає визначеного переліку документів, що підтверджують таке право.

    В результаті, - наголошують в АУБ, - для банку видача кредиту під забезпечення нерухомістю фізичної особи стала надзвичайно ризикованою справою, адже не існує можливості та механізму убезпечити себе від зловживань зі сторони недобросовісних позичальників. “Наприклад, недобросовісний позичальник може легко приховати наявність дітей, що мають право на користування житлом, яке передається в іпотеку, а згодом оскаржити договір іпотеки в суді”, – наголошується в листі АУБ до Кабміну.

    З цих проблем Асоціація українських банків очікує від Кабінету міністрів України належних дій щодо врегулювання ситуації та ініціювання внесення відповідних змін до Закону України “Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей”.

    Инф. aub

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.