• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • УКБС-ВРУ-НБУ: МОРАТОРІЙ ЗА ВАЛЮТНИМИ КРЕДИТАМИ НАГРОМАДЖУЄ ЗБИТКИ БАНКІВ
    2014-07-22 21:01:04

     

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» надала Нацбанку та Парламенту пропозиції щодо доопрацювання до ІІ читання проекту Закону «Про реструктуризацію кредитних зобов’язань з іноземної валюти в гривню» (р. № 4185а-2). Їх врахування дозволить удосконалити пропонований механізм підтримки валютних позичальників, чітко окреслити коло осіб, на яких поширюватимуться пільгові умови реструктуризації кредитів, та мінімізувати ризики і збитки банківської системи.

    Насамперед, УКБС запропонував чітко визначити у законопроекті, що  реструктуризації підлягають споживчі кредити у інвалюті, за якими на 01.01.2014 була відсутня прострочена заборгованість (яка також може бути погашена боржником до моменту реструктуризації).

    Також експерти УКБС пропонують зафіксувати у Законі, що у разі відмови позичальника і майнового поручителя від укладання договору про внесення змін до іпотечного договору, банк вправі відмовити у проведенні реструктуризації кредитного зобов’язання. Те ж саме і у разі ненадання позичальником необхідних для реструктуризації документів або наявності обтяжень чи обмежень, що унеможливлюють укладення правочинів щодо предмета іпотеки.

    Передача банку-іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки в рахунок погашення боргу має відбуватися за умови попереднього припинення позичальником прав третіх осіб на володіння та користування цим майном, погашення заборгованості за комунальними послугами, узаконення перепланувань предмета іпотеки та вжиття усіх інших необхідних дій, тощо.

    Крім того, УКБС пропонує визначити у проекті Закону, що мораторій на примусове відчуження нерухомого майна, яке перебуває в іпотеці банку, не повинен поширюватися на судові рішення, ухвалені судами до набрання чинності Законом. Також мораторій не повинен бути підставою для відмови в задоволенні позову про звернення стягнення на предмет іпотеки за усіма іншими кредитами, на які не поширюватимуться вимоги Закону про реструктуризацію.

    «На даний час склалась ситуація, коли суди відмовляють банкам у задоволенні позовних вимог про звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі мораторію, уведеного Законом № 1304-VІІ від 03.06.2014, у т.ч., скасовують рішення судів першої інстанції про звернення стягнення на предмет іпотеки, ухвалені до набрання чинності цим Законом, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Мораторій на примусову реалізацію заставного майна був введений як тимчасовий захід на період до правового врегулювання порядку реструктуризації валютних кредитів фізосіб, наданих на придбання житла. Однак, мораторій поширився і на забезпечення за гривневими кредитами, що блокує погашення будь-якої кредитної заборгованості, забезпеченої нерухомістю, і суттєво погіршує платоспроможність банківської системи внаслідок зростання збитків. Так, на 01.06.2014 збитки банків  склали 10,4 млрд. грн.; обсяг простроченої заборгованості за кредитами зріс з початку року на 32,6 млрд.грн. – до 102,8 млрд. грн. (за даними НБУ)».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.