• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Ігор Білоус: Запровадження системи електронного адміністрування ПДВ – перший крок до системного реформування податкової системи
    2014-08-01 17:14:21

     

    Київ, 1 серпня 2014 року – «Запровадження системи електронного адміністрування ПДВ, за яке вчора проголосувала Верховна Рада України, – перший крок до системного реформування податкової системи України», - заявив Голова Держаної фіскальної служби України Ігор Білоус під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

    Міністр економічного розвитку та торгівлі України Павло Шеремета додав: «Під час моїх зустрічей з підприємцями, менеджерами та керівниками компаній питання покращення адміністрування ПДВ стояло першим. Сьогодні, спільними зусиллями, ми запроваджуємо електронне адміністрування податку на додану вартість, що в майбутньому не дасть змоги зловживати на ньому та збільшить бюджетні надходження». За різними оцінками ці суми складають від 12 до 20 млрд. грн.

    «Передумовами для запровадження системи електронного адміністрування стали недоліки існуючої системи, до яких відноситься можливість недобросовісних платників уникати податкових зобов’язань та  безпідставно отримувати відшкодування ПДВ  з бюджету через так звані податкові ями, недосконала система адміністрування ПДВ, а також ринок податкових мінімізаторів, який створює нерівні умови діяльності для законослухняних платників податків, оскільки саме на них лягає найбільше податкове навантаження. Окрім цього, шахрайські схеми є джерелом необлікованої готівки, яка забезпечує ухилення від сплати інших податків, таких, наприклад, як ПДФО та ЄСВ», - пояснив пан Білоус.

    «Саме для ліквідації податкових ям, - продовжив Голова Держаної фіскальної служби України, -   було запропоновано запровадження системи електронного адміністрування, яка дасть змогу унеможливити формування фіктивного кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету, наслідком чого стане підвищення рівня надходжень ПДВ до бюджету. Це надзвичайно важливо, оскільки ПДВ є основним податком для формування Державного бюджету України, його частка серед податкових надходжень складає 40%. І, я вважаю, що його потенціал для наповнення бюджету ще не вичерпано». Окрім цього, відбудеться скорочення обсягів тіньової економіки в країні та витрат держави на адміністрування ПДВ. До переваг такої системи відносяться також зниження тиску на бізнес, зменшення впливу людського фактору та зменшення корупції, спрощення податкової звітності.

    Щодо безпосередньо системи адміністрування, вона полягатиме в наступному: запроваджується автоматичний облік сум сплаченого ПДВ в розрізі платників, забезпечується автоматичне безкоштовне відкриття рахунків платникам податку в банку, а складання всіх податкових накладних відбувається в електронному вигляді, так само як і їхня реєстрація в єдиному електронному реєстрі податкових накладних. При цьому, для реєстрації податкових накладних, платник податків повинен мати достатню суму податкового кредиту, підтверджену зареєстрованими в реєстрі податковими накладними, або сплатою ПДВ при імпорті товарів. За недостатності суми кредиту платник повинен власними коштами поповнити рахунок у системі електронного адміністрування податку. Зареєстровані податкові накладні надаватимуть право на податковий кредит, а на підставі податкової декларації, у відповідності до зазначеної в ній суми, або з рахунку системи електронного адміністрування податок перераховуватиметься до бюджету або, навпаки, ПДВ буде відшкодовуватися з бюджету на поточний рахунок.

    Голова Держаної фіскальної служби України звернув увагу, що закон вступає в силу з 1 січня 2015 року. Також, пан Білоус наголосив, що ПДВ – це перший податок, якого торкнулися зміни, наступним кроком стане реформування ЄСВ (єдиний соціальний внесок), законопроект щодо якого наразі допрацьовується робочою групою та узгоджується міністерствами. Законопроектом передбачено зменшення ставки ЄСВ. Його подання на розгляд до Верховної ради України планується в середині серпня. «Я вважаю, що цей законопроект буде підтриманий народними депутатами та проголосований  парламентом найближчим часом», - прокоментував Ігор Білоус. 

    Український кризовий медіа-центр

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.