• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Офіційне спростування УДППЗ «Укрпошта» інформації про можливі зловживання при закупівлі касових апаратів
    2014-12-17 14:58:56

    27 жовтня за результатами відкритих торгів щодо закупівлі 3200 електронних контрольно-касових апаратів (далі – касові апарати) УДППЗ «Укрпошта» акцептувала найвигіднішу пропозицію – нею виявилася пропозиція ТОВ «Систем Груп Україна», яка запропонувала 6492 грн. за касовий апарат. Загальна сума договору – майже 20,8 млн.грн.
    УДППЗ «Укрпошта» офіційно повідомляє, що торги на закупівлю касових апаратів пройшли прозоро, в рамках чинного законодавства, а ціна закупівлі є ринковою. Під час оголошення та проведення торгів жоден із учасників чи представників ринку постачання касових апаратів не подавав скарг, не звертався до Антимонопольного комітету та не оскаржував результати торгів. 
    Тому сюжет телеканалу ZIK в програмі «Наші гроші», який стверджує, що торги не пройшли кришталево чисто та нібито є підстави вважати про корупційну переплату викликає обурення колективу Укрпошти, завдає шкоди честі та гідності підприємства та його діловій репутації.
    Прикро, що в погоні за сенсацією журналісти програми та Аліса Юрченко зокрема, не вивчивши ринок пропозицій касових апаратів та їх технічних специфікацій, зробили хибні висновки. Аналізуючи сюжет, є підстави стверджувати, що деякі факти були завідомо викривлені та некоректно подані. Сподіваємося, що у даному випадку журналісти стали заручниками жорсткої торгової конкуренції між постачальниками касових апаратів і не виконують замовлення одного з них щодо підриву ділової репутації своїх конкурентів та Укрпошти зокрема. Наводимо деякі приклади:
    1. ТОВ «Експотрейд» апріорі не могло офіційно поставити необхідні касові апарати
    У сюжеті генеральний директор ТОВ «Експотрейд», у якого Укрпошта закуповувала касові апарати у 2004-2010 роках як у монополіста по процедурі одного учасника, Н.Тихонова заявляє, що вони готові були поставити касові апарати за ціною в 3000 грн. (тобто вдвічі дешевше), та їх нібито не допустили до участі в торгах. Повідомляємо, що ТОВ «Експотрейд», не подавало конкурсної пропозиції на участь в торгаху 2014 році. Відповідно до офіційного Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, до якого журналістка Аліса Юрченко неодноразово апелює в сюжеті, ТОВ «Експотрейд» просто не має необхідних касових апаратів, які б відповідали новим законодавчим вимогам, які вступають в силу з 2015 року (вбудований модем та контрольна стрічка в електронній формі). Тобто апріорі ТОВ «Експотрейд» не могла брати участі в тендері. Використання тих апаратів, про які пані Тихонова говорить в сюжеті, законодавчо заборонено з 2015 року.
    2. Укрпошта не ускладнила, а навпаки спростила умови договору. Застава у 625 тис. грн. – законна.
    Також в сюжеті викривлено інформацію, що нібито Укрпошта змінила умови договору, які ускладнили можливість участі у тендері інших постачальників, ввівши заставу під конкурсну пропозицію у розмірі 625 тис грн. Укрпошта дійсно змінила умови договору, йдучи на поступки потенційному постачальнику – Укрпошта відмінила умови 100% післяплати та запропонувала більш вигідні умови –50% передоплати потенційному постачальнику (майже 10 млн. грн), натомість скориставшись законодавчим правом вимоги забезпечення застави у розмірі 625 тис грн. для убезпечення від можливого шахрайства (застава повертається протягом 3-х днів з моменту підписання договору). Цікаво, як ТОВ «Експотрейд» мало виконати договір на 21 млн. грн. не маючи 625 тис грн. для застави?!
    Також повідомляємо, що Аліса Юрченко ще на початку жовтня, захищаючи інтереси ТОВ «Експотрейд», неодноразово телефонувала на приймальню генерального директора Укрпошти з вимогою пояснити чому Укрпошта нібито не приймає документи у ТОВ «Експотрейд».
    3. Ціна 6 492 грн. за касовий апарат – ринкова
    Провівши аналіз ринку касових апаратів, Укрпошта запевняє, що пропозиції в 3000 грн. на ринку просто не існує. Ще у лютому 2013 році ТОВ «Експотрейд» надсилала Укрпошті комерційну пропозицію (додається), де пропонувала закупити касові апарати за умов 60% передоплати по ціні 3860 грн. (2700 грн. апарат + 840 грн. модем + 320 грн. перепрограмування та тестування).  Звертаємо вашу увагу, що комплектуючі до касових апаратів виробляються закордоном, тому їх ціна корегується курсом валют.
    Отож, у лютому 2013 року «Експотрейд» пропонував закупити касові апарати по ціні 482,5 доларів США (якщо рахувати по курсу 8 грн.). Наприкінці 2013 року Укрпошта закупила касові апарати у іншого постачальника на умовах відкритих торгів за 3342 грн. за штуку (418 доларів США). У 2014 році відповідно до падіння курсу гривні один касовий апарат (але вже нового покоління: з вбудованим модемом та електронною стрічкою) коштував Укрпошті 6492 грн. (тобто 418 доларів США при курсі 15,5 грн. ).
    Прес-служба ТОВ «Систем Груп Україна» повідомила нам, що дійсно касовий апарат DatecsNeon W на початку 2014 року коштував від 3390 грн. при курсі долара 8 грн. (тобто 424 долари США).
    Укрпошта повідомляє, що поштові касові апарати відрізняються від касових апаратів, розрахованих на торгівлю. Логіка поштових транзакцій та послуг принципово інша, зокрема таких послуг, як виплата пенсій, грошові перекази, міжнародні грошові перекази, оплата платежів, пересилання реєстрованої пошти тощо. Касові апарати перепрошиваються під потреби поштових команд, змінюється клавіатура тощо. Так, в сюжеті  на апараті видно безліч кнопок, які не притаманні касовим апаратам торгової мережі (ПШТ, ПНС, СОЦ тощо). Відповідно поштові касові апарати коштують дорожче, ніж торгові.
    Укрпошта вважає проектну ціну касового апарату у 6 492 грн. ринковою, обґрунтованою та прозорою.
    Не виключено, що на сайтах інших компаній ціна на такі касові апарати може бути зазначена меншою. Однак крім двох учасників конкурсу, жодна інша компанія не подавала свою пропозицію, оскільки не кожна з них могла виконати умови конкурсу, зокрема: поставка великої партії апаратів до кінця 2014 року, надання 12-місячної гарантії на прилад, а також надання офіційної гарантії від виробника на технічне обслуговування і випуск комплектуючих деталей протягом 7-ми років тощо.
    4. Некоректне запитання породжує некоректну відповідь – запитання журналістів по телефону до компанії постачальника з уточненням ціни було поставлено некоректно.
    Що ж до дзвінка журналістки Аліси Юрченко до ТОВ «Систем Груп Україна» із роз’ясненням ціни апарату, то тут теж є підстави вважати про некоректне відображення інформації. Журналістка представляється як представник торгової мережі, якій потрібно купити 1000 апаратів. Звертаємо вашу увагу на некоректність запиту – великі торгові мережі в принципі взагалі не працюють з касовими апаратами, вони використовують більш технологічні пристрої - касові реєстратори. Касові апарати ж розраховані лише на малий бізнес – на декілька апаратів мережі. Тому не виключено, що такий дзвінок міг розцінюватися менеджером як промисловий шпіонаж. Далі по тексту, менеджер чітко говорить про ціну апарату Nеоn, в той час як журналістку цікавить принципово інший касовий апарат – Neon W.
    5. Журналісти офіційно не зверталися до Укрпошти за поясненням. Офіційна позиція Укрпошти навмисно не врахована під час зйомки сюжету.
    Викликає здивування і той факт, що журналісти звернулися до Міністерства інфраструктури з письмовим запитом із зазначенням даних переможця торгів 26 жовтня – станом на 26 жовтня не лише не йшлося про придбання касових апаратів, а й не було акцептовано найбільш вигідну пропозицію, а дані про переможця торгів ще не було опубліковано. Нагадаємо, що акцепт найбільш вигідної пропозиції відбувся 27 жовтня 2014 року.Відповідь Міністерства інфраструктури на письмовий запит не була використана у сюжеті.
    Запит на коментар з даного питання взагалі не надсилався до Укрпошти, що може бути свідченням упередженості при зйомках сюжету. Коментар, який надає перший заступник генерального директора Укрпошти Роман Стасів, вирвано з контексту, оскільки його було надано у вересні 2014 року для підготовки іншого сюжету. 
    Таким чином, УДППЗ «Укрпошта» було позбавлене можливості надати власний офіційний коментар щодо ситуації із закупівлі розрахунково-касових апаратів.
    УДППЗ «Укрпошта» щиро сподівається, що сюжет телеканалу ЗІК про можливе зловживання Укрпошти під час закупівлі касових апаратів є простим непорозумінням та неуважністю журналістів, які його готували і ніяк не спланованим замовленням з ціллю дискредитації ділової репутації підприємства, його честі та гідності.
    Прес-служба УДППЗ «Укрпошта»

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.