• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • УКБС-ВРУ: ПРОТИДІЯТИ ШАХРАЙСТВУ ПОВИННІ МВС, ДФС ТА ГПУ, А НЕ БАНКИ
    2016-01-13 08:45:47

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулась до Парламенту з необхідністю доопрацювання законопроекту реєстр. № 3215 щодо протидії зловживанням у сфері благодійництва, для виключення положень, що покладають на банки невластиві їм функції правоохоронних органів, та ведуть до законодавчих колізій.

       Так, з/проект пропонує змінити Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» та зобов’язати банки контролювати процес збору благодійних пожертв і протидіяти шахрайствам в означеній сфері. Зокрема, банки повинні безоплатно надавати послуги (особам, які мають право здійснювати публічний збір благодійних пожертв із використанням скриньок для пожертв) з опломбування скриньок, перевірки їх цілісності та розпломбування, виїмки коштів із скриньок виключно в приміщенні банку працівником такого банку. 

    УКБС вважає, що порушене авторами з/проекту питання протидії зловживанням у сфері благодійництва є актуальним і дійсно потребує вирішення. Однак, запропонований шлях врегулювання даної проблеми потребує зміни, адже не сприятиме досягненню задекларованої мети і призведе до виникнення законодавчих колізій, покладання на банки невластивих їм контрольних функцій та наражає банки на ризики необґрунтованого застосування санкцій.

    З/проект перекладає на банки контрольні функції податкових і правоохоронних органів. Слід враховувати, що опломбування та контроль цілісності пломб банк може здійснювати лише на власних терміналах, банкоматах, засобах інкасації та ін. При наданні клієнтам послуг з інкасації, банки не опломбовують / розпломбовують касові апарати клієнта, не контролюють їх використання. Роботу власних кас організовують самі підприємства та організації.

    УКБС вважає, що для боротьби з шахрайством скриньки для публічного збирання коштів повинні опломбовуватися державними контролюючими органами за місцем (територією) здійснення публічного збору коштів. Примушування банків, як суб’єктів бізнесу, до надання безоплатних послуг, суперечить діючому законодавству та суті і принципам підприємницької діяльності.

    Зокрема, Господарський кодекс України визначає підприємництво як самостійну, ініціативну, систематичну, на власний ризик господарську діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. 

    Згідно зі ст. 44 ГКУ, підприємництво здійснюється на основі таких принципів, як: вільний вибір видів підприємницької діяльності; самостійне формування програми діяльності, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону; комерційного розрахунку та власного комерційного ризику, тощо.

    Закон України «Про банки і банківську діяльність» закріплює економічну незалежність банків та забороняє органам державної влади втручатись у їх діяльність, за винятком випадків, передбачених законом (ст. 5). Закон визначає, що банк самостійно установлює процентні ставки та комісійну винагороду за надані послуги (ст. 47) та забороняє встановлювати їх на рівні нижче собівартості (ст. 53). Порушення вказаної законодавчої норми вважається проявом недобросовісної конкуренції та є підставою для заборони банку подальшого надання таких послуг.

    «Згідно Закону, благодійництво – це добровільна безкорислива діяльність, метою якої не є отримання прибутку, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Тому, якщо банки безоплатно надаватимуть послуги з опломбування / розпломбування скриньок, то з точки зору Закону, вважатимуться учасниками процесу збору благодійних пожертв із використанням скриньок. І, відповідно, ризикують потрапити під санкції за нецільове використання третіми особами благодійних коштів чи порушення умов їх збору. При цьому, банки не наділені повноваженнями впливу на цих порушників».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.