• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Нарахування, сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»
    2020-10-26 15:11:41

    Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  начальника відділу адміністрування місцевих податків і зборів, податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  Наталії Садики на тему «Нарахування, сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» .

    Питання 1: Добрий день! Чи є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі промисловості    (їх частки), що тимчасово не використовуються у господарській діяльності суб’єкта господарювання у зв’язку з реконструкцією, простоєм тощо?
     Відповідь: Добрий день! Податковий кодекс України не містить норм щодо припинення виконання податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нерухомості, що перебувають у власності суб’єкта господарювання, але тимчасово не використовуються у його діяльності у зв’язку з реконструкцією, простоєм тощо, тому за такі будівлі податок сплачується на загальних підставах.
     Питання 2. Вітаю. Суб’єкт господарювання має у власності недобудовану будівлю торговельного комплексу (готовність 90%). Чи нараховується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Податок), на об`єкт незавершеного будівництва ?
     Відповідь: Відповідно до пп. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками Податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.
      Об’єктом оподаткування Податком є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (пп. 266.1.1 п. 266.1, пп. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 ПКУ).
      Права власності підлягають державній реєстрації (п. 1 ст. 4 Закону України від 01 липня 2004 року № 1952 IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, далі - Закон).
      Для об’єктів незавершеного будівництва передбачена окрема процедура державної реєстрації прав (ст. 4, ст. 27 1 Закону).
      У разі проведення державної реєстрації права власності на новостворений об’єкт нерухомого майна, щодо якого в Державному реєстрі прав відкрито розділ як на об'єкт незавершеного будівництва, відповідний розділ та реєстраційна справа щодо об'єкта незавершеного будівництва закриваються, реєстраційний номер такого об’єкта скасовується. Для новоствореного об’єкта нерухомого майна відкривається новий розділ у Державному реєстрі прав та формується нова реєстраційна справа, присвоюється новий реєстраційний номер такому об’єкту.
      Записи про речові права та їх обтяження щодо об’єкта незавершеного будівництва переносяться до розділу Державного реєстру прав, відкритого для новоствореного об'єкта (п. 4 ст. 14 Закону).
      Отже, в розумінні Закону об’єкт незавершеного будівництва не вважається об'єктом нерухомого майна.
       Таким чином якщо у Реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право власності на об'єкт незавершеного будівництва з відкриттям розділу як на об'єкт незавершеного будівництва, то таке майно не є об'єктом оподаткування Податком.
     Питання 3: Доброго дня! Промислове підприємство частину будівель надає в оренду іншим суб’єктам господарювання. Що є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Податок) у разі надання в оренду частки об'єкта нерухомості.
     Відповідь: Доброго дня! Змінами, внесеними Законом України від                  16 січня 2020 року N 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі - Закон), до п. «є» пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), з об'єктів оподаткування податком виключені будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 (далі - Класифікатор), що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B - F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.
      Якщо підприємство та приналежне йому нерухоме майно відповідає умовам, визначеним п. «є» пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПКУ, то у разі надання ним приміщень, як частини будівлі, в оренду обов'язок по нарахуванню податкових зобов'язань з Податку виникає тільки в частині наданої в оренду площі.
     Питання 4: Суб’єкт господарювання згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно є власником об'єкта нерухомості «фотогальванічна електростанція» складові якого відповідно до Декларації про готовність до експлуатації об'єкта (далі - Декларація) належить до підкласу 2302.4 «Електростанції на нетрадиційних джерелах енергії» класу 2302 «Споруди підприємств електроенергетики» розділу 2 «Інженерні споруди» Державного класифікатора будівель та споруд . Чи виникають у нього податкові зобов’язання  з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Податок)  на об'єкти нерухомості - складові частини фотогальванічної електростанції.
    Відповідь:  До об’єктів оподаткування Податком належать, зокрема, об'єкти нежитлової нерухомості (пп. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)) - будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду (пп. 14.1.129-1 п. 14.1 ст. 14 ПКУ) та є земельними поліпшенням, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, розміщення майна, тварин, рослин, збереження інших матеріальних цінностей, провадження економічної діяльності (пп. 14.1.15 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
      Таким чином, на об’єкти нерухомості, які не мають ознак будівель в значенні пп. 14.1.15 п. 14.1 ст. 14 Кодексу та класифікуються у розділі 2 «Інженерні споруди» Класифікатора, не поширюється визначення об'єкта оподаткування Податком.
      Однак оскільки відповідно до Декларації до складу фотогальванічної електростанції також входять об'єкти нерухомості, які мають ознаки будівель в значенні пп. 14.1.15 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, то саме такі об'єкти нерухомості мають враховуватись при складанні податкової звітності з Податку.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.