• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Енергетичний сектор 2021: куди тримати курс?
    2021-01-12 12:00:04

    Вихід з кризи та фінансове оздоровлення мають стати ключовими напрямки наступного року, аби системні проблеми не переросли у невиліковну хворобу.

    Минулий 2020 рік виявився дуже непростим для галузі. А вихід з кризи та фінансове оздоровлення мають стати ключовими напрямки наступного року, аби системні проблеми не переросли у невиліковну хворобу.

    Тож що варто зробити в 2021, аби зрушити ситуацію?

    Сектор розподілу природного газу
    Так, 2020 рік став кризовим для галузі через значне зростання боргового навантаження на учасників ринку (борг становить 100 млрд грн), а також дисбаланси у державному регулюванні та збитковий рівень тарифів на розподіл природного газу. Тож у 2021 році бізнес пропонує звернути увагу на 6 наступних речей:

    1. Модернізацію газової інфраструктури відповідно до потреб споживачів.

    2. Запровадження обліку природного газу у одиницях енергії (кВт*год) та облік природного газу за стандартних умов (00 C) відповідно до вимог законодавства ЄС.

    3. Встановлення обґрунтованих норм споживання природного газу на основі даних про фактичне споживання.

    4. Фінансове оздоровлення галузі та забезпечення фінансової стабільності учасників ринку, шляхом державного стимулювання інвестицій у індустрію.

    5. Запровадження стимулюючого тарифоутворення в секторі розподілу природного газу, яке дозволить залучити інвестиції і провести модернізацію газорозподільних систем;

    6. Практична реалізація положень EU Hydrogen Strategy як однієї із складових частин EU Green Deal. Українські газорозподільні мережі мають бути H2-ready, тобто придатними для транспортування водню. Для цього має бути проведена комплексна модернізація мереж та існуючої газової інфраструктури.

    Вугільна галузь
    Оскільки 2020 рік пройшов під знаком штучного профіциту вугілля і незатребуваності видобутку українського вугілля, аби врегулювати ситуацію у 2021 році важливо:

    1. Визначити, скільки вугілля необхідно на внутрішньому ринку і які підприємства можуть забезпечити цільовий обсяг видобутку з найбільшою ефективністю.

    2. Класифікувати державні шахти за перспективністю і розробити план дій по кожній шахті.

    3. Розробити програми по відновленню і підвищенню ефективності роботи перспективних шахт.

    4. Розробити план соціальної підтримки робітників і план розвитку економіки регіону, де планується закриття шахт — справедлива трансформація вугільних регіонів.

    5. Продовжити заборону імпорту електроенергії з країн, що не являються членами Енергетичного Співтовариства на 2021 рік;

    Розподіл електроенергії
    Для впровадження кращого світового досвіду та забезпечення зростання інвестицій в оновлення і будівництво електромережних фондів, а також для скорочення вартості приєднання до мереж необхідно переглянути регуляторну норму прибутковості на "стару" базу в бік збільшення (мінімум до 6%).

    У той же час, в Україні, тарифи для населення вже тривалий час є найнижчими серед усіх країн Європи. Тож для коректного та ефективного функціонування ринку електроенергії, а також для вирішення проблеми дефіциту коштів в енергосистемі, єдиним правильним кроком вже зараз має бути встановлення ринкового тарифу для всіх домогосподарств.

    Так, для ринку електроенергії пропонується компромісний варіант — плавне поетапне підвищення тарифу протягом трьох років. Такий захід буде впливати на 70% домогосподарств, а на 30% найбільш уразливих споживачів не вплине у зв'язку з отриманням державної підтримки із бюджету.

    Встановлення ринкової ціни для домогосподарств дозволить не тільки знизити тариф для промисловості і, тим самим, підвищити конкурентоспроможність української продукції, але й споживачам платити більш низьку ціну за отримані товари та послуги.

    Відновлювані джерела енергії
    Весь 2020 рік тривав процес захисту міжнародними та українськими інвесторами "зеленого" тарифу від ретроспективного урізання. Тож у 2021 році необхідні заходи і фінансові інструменти для погашення накопичених боргів та виходу з платіжної кризи в секторі ВДЕ, а саме:

    1. Часткове фінансування оплати за вироблену енергію ВДЕ з державного бюджету України, що вже передбачено чинним законодавством.

    2. Погашення наявної заборгованості через механізм ОВДП.

    3. Залучення на пільгових умовах кредитів європейських банків і державних банків України.

    4. Випуск "зелених" облігацій.

    5. Приведення тарифу на передачу електроенергії "НЕК Укренерго" до економічно обґрунтованого рівня з урахуванням збереження конкурентоспроможності продукції українських підприємств.

    6. Вивільнення коштів за рахунок зміни системи ПСО.

    7. Запуск "зелених" аукціонів.

    8. Вирівнювання тарифу на електроенергію для промисловості і населення (в 2021р.).

    Нафтогазовий сектор
    Минулий 2020 рік охарактеризувався стагнацією і для газового сектору. Тож аби зупинити цю ситуацію у 221 році важливо:

    1. Забезпечити збереження пільгових ставок ренти на газ для нових свердловин як стимулу інвесторам для продовження інвестицій у сектор, а також зафіксувати їх на наступний довгостроковий період (як мінімум на 10 років).

    2. Поширити стимулюючу ренту на видобуток нафти і газового конденсату.

    3. Надати фіскальні стимули для видобутку газу щільних порід на діючих родовищах.

    4. Продовжити впровадження цифрових рішень, які зроблять галузь більш прозорою і менш бюрократизованою. Уже впроваджені електронні аукціони, інвестиційний атлас надрокористувача, калькулятор розрахунку ціни спецдозволів. Очікується впровадження електронного кабінету надрокористувача та інтерактивної карти надрокористувача.

    Отож, підсумовуючи все вище перелічене, у 2021 році для енергетичного сектору важливим є зменшення рівня перехресного субсидування промисловими споживачами побутових споживачів, погашення заборгованостей перед сектором відновлювальних джерел енергії, усунення штучних обмежень ринку, залучення кредитних і бюджетних коштів для ліквідації проблеми боргів в електроенергетичній галузі.

    Крім того, запуск стимулюючого тарифоутворення в газорозподільному секторі, проведення комплексної модернізації газової інфраструктури з метою її приведення до потреб споживачів, а також вирішення прорахунків у державних рішеннях минулих періодів. Сподіваюсь, голос бізнесу почують і стагнації в галузі наступного року перетворяться на поступовий ріст та розвиток.

    Сергій Вербов
    координатор Комітету з енергетики Європейської Бізнес Асоціації

    Инф. delo.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.