• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • ДПС та НАБУ захищають фінансові інтереси держави
    2021-03-03 15:08:47

    В період з 2017 по 2020 роки включно, 30 суб’єктами господарювання здійснювалось ввезення товарів на митну територію України та придбання товарів на митній території України, після чого такі товари реалізовувались без відображення у податковому обліку. Водночас, представниками вказаних підприємств подані до податкових органів завідомо неправдиві відомості в податкових деклараціях за даними яких, заявлено бюджетне відшкодування податку на додану вартість з Державного бюджету понад 1200 млн грн, яке сформовано за рахунок залишків ТМЦ, що начебто зберігались на складах компаній.
    Разом з тим, під час проведення перевірок податкової звітності з ПДВ, представниками підприємств не були надані оригінали або копії первинних документів, які стали підставою для відображення даних у зазначеній податковій звітності. Крім того працівників податкових органів не допущено до відповідних складських приміщень, що унеможливило їх обстеження та проведення інвентаризації товарів та позбавило контролюючий орган  можливості документально та фактично підтвердити залишки ТМЦ.
    Головним управлінням ДПС в Одеській області, у визначені Податковим кодексом України терміни, проведені контрольно-перевірочні заходи, за результатами яких  упереджено бюджетне відшкодування на суму близько 1000 млн гривень.
    Зазначені суб’єкти господарювання, не погодившись з рішеннями податкового органу, звернулись до суду, щодо неправомірності винесених податковим органом повідомлень-рішень про зменшення заявлених до відшкодування сум ПДВ. За розглядами позовів судами, ухвалені рішення та  зобов’язано ДПС внести дані до Реєстру заяв про повернення бюджетного відшкодування ПДВ в сумі понад 700 млн гривень. З заявлених сум за рішеннями суду відшкодовано ПДВ на суму близько 300 млн гривень.
    Починаючи з 01.07.2020 року податківцями Одещини, за результатами  аналізу матеріалів справ судового оскарження  визначено необхідність пошуку та отримання додаткових доказів, які б дали змогу посилити правову позицію в судових інстанціях та підтвердити правомірність прийнятих рішень податковою службою про зменшення заявлених сум бюджетного відшкодування.
    Для отримання якісної доказової бази Головне управління ДПС в Одеській області звернулося до Національного антикорупційного бюро України. В подальшому детективами Національного антикорупційного бюро України надано інформацію про проведення 39 обшуків у складських приміщеннях 20 компаній впродовж грудня 2020 - лютого 2021 року за наслідками яких встановлено не лише відсутність на складах ТМЦ а й взагалі не придатність цих приміщень для зберігання товарів.
    Також, за ініціативою Головного управління ДПС в Одеській області, Національним  антикорупційним бюро України в найкоротшій термін, розкрито банківську таємницю та надано Головному управлінню ДПС в Одеській області інформацію щодо руху коштів на банківських рахунках підприємств.
    На цей час фахівцями Головного управління ДПС в Одеській області частково проаналізовано отримані відомості та встановлено загальний обсяг операцій по рахункам з продажу товарів в розмірі близько 4 379 млн грн та не відображення  податкових зобов’язань з ПДВ у поданій податковій звітності за відповідні періоди на суму понад 580 млн гривень. Опрацювання відомостей щодо руху коштів триває.
    Інформація зібрана та опрацьована Головним управлінням ДПС в Одеській області стала вагомим підґрунтям для відстоювання інтересів держави у судових процесах. Так, до судових органів скеровано відповідні заяви за нововиявленими обставинами за результатами яких на даний час отримано позитивні судові рішення на користь держави, якими підтверджено правомірність винесених податкових повідомлень-рішень про зменшення сум бюджетного відшкодування ПДВ понад 164 млн грн. та про відмову у задоволенні заяв підприємств щодо зобов’язання податкового органу внести дані до Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість на суму близько 188 млн гривень.
    В подальшому в грудні 2020 року Головним управлінням ДПС в Одеській області подано заяву до суду про поворот виконання рішення по відшкодованому ПДВ з державного бюджету в сумі 31 млн гривень.
    Також після проведених, вище вказаних заходів, суб’єкти господарювання з зазначеної групи компаній самостійно зменшили суму заявленого бюджетного відшкодування, шляхом подання уточнюючих розрахунків з ПДВ на суму понад 254 млн гривень.
    Враховуючи, що деякі рішення суду, щодо зобов’язання відшкодувати ПДВ  набули законної сили, з метою унеможливлення  стягнення ПДВ з рахунків Головного управління Державної Казначейської служби в Одеській області, податківцями наприкінці 2020 року, ініційовано звернення до Національного антикорупційного бюро України щодо накладення арешту на грошові кошти у безготівковій формі.
    Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою Офісу Генерального прокурора стосовно таких суб’єктів господарювання  направлено клопотання до Вищого антикорупційного суду України, яким в лютому місяці поточного року винесено ухвалу щодо накладення арешту на грошові кошти у безготівковій формі в сумі 674 млн грн, що знаходяться на бюджетних рахунках Головного управління Державної казначейської служби в Одеській області, із забороною відчуження даного майна на користь таких платників податків.
    В даному напрямку робота триває.

    Головне управління ДПС в Одеській области

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.