• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • В НБУ назвали найпопулярніші операції українців з платіжними картками
    2021-06-03 15:15:10

    У першому кварталі загальна кількість платіжних карток в Україні зросла на 3% до 75,3 млн штук.

    У січні-березні загальна кількість операцій (безготівкових та з отримання готівки) з використанням платіжних карток в Україні становила 1 691 млн, а їхня сума – 1 089,1 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні Національного банку.

    У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року кількість таких операцій збільшилася на 22,1%, а сума – на 18,3%.

    Безготівкові операції значно переважали серед усіх операцій із платіжними картками як за кількістю, так і за сумою.

    Зокрема, за кількістю 89,5% операцій із платіжними картками у першому кварталі були безготівковими, а 10,5% – це операції з отримання готівки. За сумою частка безготівкових операцій становила 61%, а частка операцій з отримання готівки – 39%.

    Торік у першому кварталі частка безготівкових операцій за кількістю становила 85,4%, а за сумою – 54,6%.


    Інфографіка: Національний банк

    Найпопулярніші безготівкові операції
    У першому кварталі кількість безготівкових операцій із використанням платіжних карток збільшилася на 28% у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року до 1512,8 млн, а сума – на 32% до 664,3 млрд грн.

    Найбільше операцій із використанням карток припадало:

    - за кількістю – на розрахунки в торговельних мережах (49,3% або 746 млн операцій), на операції з оплати товарів чи послуг в інтернеті (26,6% або 402 млн операцій), а також на перекази з картки на картку (13,2% або 200 млн операцій);

    - за сумою – на перекази з картки на картку (42,1% або 280 млрд грн), на розрахунки в торговельних мережах (26,3% або 175 млрд грн), а також на операції з оплати товарів чи послуг в інтернеті (25,4% або 168 млрд грн).

    Інфографіка: Національний банк

    Кількість платіжних карток в Україні
    У першому кварталі загальна кількість платіжних карток в Україні зросла на 3% до 75,3 млн. Із них половина (54,2% або 40,8 млн штук) є активними, тобто використовувалися у березні 2021 року для здійснення видаткових операцій.

    Кількість безконтактних карток, які використовували для здійснення операцій, з початку 2021 року зросла на 9% до 14,1 млн штук.

    Майже кожна десята активна платіжна картка – токенізована. Їхня кількість становить 4,2 млн штук. Це на 6% більше, ніж на початку 2021 року.

    "Така популярність безконтактних та токенізованих карток зумовлена високим рівнем безпеки, швидкістю та зручністю операцій з їх використанням", – зазначають у Нацбанку.

    Із загальної кількості платіжних карток в Україні:

    - 64,6% або 48,7 млн штук – це картки міжнародної платіжної системи MasterCard;

    - 34,6% або 26 млн штук – картки Visa;

    - 0,8% або 0,6 млн штук – це картки платіжної системи "Простір";

    - решта (менше 0,1%) – картки інших платіжних систем.

    Інфографіка: Національний банк

    Розвиток платіжної інфраструктури
    У першому кварталі продовжувалося розширення платіжної інфраструктури в Україні.

    Кількість пунктів торгівлі, які приймають платіжні картки, за січень-березень зросла на 2% – до 333 500.

    На 1,9% збільшилася мережа торговельних POS-терміналів (до 382 000 одиниць). Із них 87% терміналів забезпечують можливість здійснення безконтактної оплати.

    Кількість платіжних терміналів (контактних та безконтактних) у розрахунку на 1 млн постійного населення України на 1 квітня 2021 року становила 9600 штук (на аналогічну дату 2020 року – 8300 штук на 1 млн населення).

    Кількість банкоматів в Україні у першому кварталі залишалася майже незмінною – 18 800, з них 13,7% – депозитні банкомати, які можуть не лише видавати, але й приймати гроші. За 2020 рік кількість банкоматів в Україні зменшилася на 3,8% до 18 800 одиниць.

    Інфографіка: Національний банк

    На 1 квітня 2021 року в Україні було зареєстровано 69 учасників карткових платіжних систем.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.