• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Отдохнуть и вакцинироваться. Какие страны предлагают туристам прививки от COVID-19
    2021-07-12 15:00:22

    Хоча вакцинація в Україні набирає обертів, не всім охочим вдається зробити щеплення бажаною вакциною у зручний час та без черг.

    Станом на початок липня повний курс вакцинації пройшли лише 2% українців. А період відпусток – у розпалі. Все більше країн відкривають кордони перш за все для вакцинованих туристів, тож ті, хто не може вакцинуватись в Україні – шукають шляхи зробити це швидше десь-інде.

    Тим паче, що низка країн не обмежують свою політику вакцинації лише для громадян, і готові запропонувати щепитися туристам.

    На яких умовах та де саме українці можуть отримати вакцину від COVID-19?

    Матеріал носить інформативний характер і описує умови станом на 7 липня 2021 року. Перед поїздкою обов'язково перевіряйте інформацію про вакцинацію туристів в посольстві або консульстві країни, до якої прямуєте.

    За вакциною в США
    "Реклама на вікні випадкового супермаркету біля готелю в Сіетлі. "Безкоштовно вакцинуємо ковід-19". Чомусь намальоване авокадо", – поділився враженнями в Facebook від свого досвіду вакцинації в США засновник маркетингового агентства Fedoriv Agency Андрій Федорів в останній день червня.

    Підприємець відкривав в Штатах перший офіс Fedoriv Agency. Заодно вирішив протестувати, як працює вакцинація за океаном. За його словами, у невеликому аптечному пункті всередині супермаркету йому запропонували кілька вакцин на вибір. Оскільки Федорів мав летіти зі Штатів у найближчі тижні, обрав Pfizer.

    "Заповнив анкету на одну сторінку. Отримав укол та картку. Безкоштовно. Поїхав далі", – розповів підприємець.

    Навесні, щойно у США розпочалася масова вакцинація, щеплення Pfizer зробив ще один українець – Олександр Смірнов, креативний директор агентства Tabasco:

    "Я досить довго перебував у США, тому й вакцинувався. Там це поставлено на широку ногу. Все дуже системно й організовано", – ділиться враженнями він в коментарі LIGA.net.

    Сполучені Штати користуються популярністю для вакцинації не лише серед українців. Кілька видів безкоштовних вакцин на вибір, у частині штатів не потрібне навіть попереднє бронювання – людині достатньо пред'явити посвідчення особи, з вказівкою віку та заповнити форму із зазначенням адреси та етнічної приналежності.

    Повідомлення про те, що індійські туроператори почали організовувати тури для вакцинації до Нью-Йорка з’явилися ще у грудні 2020 року, передає Forbes. Ще більший попит такі тури мають серед жителів країн Латинської Америки, у яких спостерігається брак вакцини. За щепленням до Штатів прилітають заможні іноземці, блогери, політики та навіть експрезидент Аргентини Маурісіо Макрі, пише NYT.

    Деякі міста та штати відкрито запрошують за щепленням туристів. Наприклад, на початку липня велике туристичне агентство з Тайваню повідомило, що продає сотні турів на Гуам (острівна територія США на півночі Тихого океану).

    З 1 червня щепитися безкоштовно туристам пропонують в штаті Аляска: для цього треба прожити на півострові три-чотири тижні.

    Також впевненість в успіху вакцинного туризму в травні висловив мер Нью-Йорка Білл де Блазіо: у місті розгорнули пункти вакцинації поруч з туристичними визначними місцями.

    Ближче до України

    Проте варіант летіти щеплюватися до США має два основні недоліки: потрібна американська віза і гроші – авіаквитки через Атлантику коштують щонайменше $500-600.

    Кільком українцям вдалося вакцинуватися у сусідній Румунії. Так, наприклад, вчинив PR-директор музею Klitschko Expo Максим Розенко. Він вакцинувався вакциною Johnson&Johnson у румунській Констанці, коли їхав вболівати за українську збірну з футболу до Бухаресту.

    "Безкоштовно, без черг, потрібні лише закордонний паспорт та румунський номер телефону для електронного сертифікату вакцинації. У нас був один румунський номер на всіх (вакцинувалися близько 20 українців з нашої групи)", – розповідає він у Facebook.

    Також можливістю вакцинуватися в сусідів скористався українець Антон Черепенко, який їхав до Румунії на конференцію.

    "5 хвилин заповнення документів, і я вже маю в собі вакцину Johnson&Johnson. Безкоштовно, швидко, ще й "Слава Україні" від лікарів почув", – хвалиться він на своїй сторінці.

    Вакцинація для іноземців в Румунії стала можливою через падіння попиту на щеплення серед місцевого населення (повністю вакциновані лише 24% населення) та велику кількість вакцин, у яких підходить термін використання, пише Bloomberg. Зокрема, 30 червня там вийшов термін у 35 000 доз AstraZeneca. Ще 4,4 млн доз країна законтрактувала до кінця літа, і тепер вирішує, що робити.

    Така сама ситуація виникла в Болгарії (повний курс вакцинації пройшли 12% населення): до кінця липня у разі невикористання може зіпсуватися 20 000 доз вакцини, переважно AstraZeneca. Болгарія планує передати близько 150 000 доз біднішим балканським країнам. Проте туристична галузь закликає уряд використати їх для  стимулювання вакцинного туризму. Тож цілком ймовірно, що якщо плануєте влітку відпочивати на пляжах цієї країни – буде можливість поєднати відпочинок з вакцинацією.

    Угорщина буде пропонувати безкоштовну вакцинацію від коронавірусу жителям сусідніх країн, які проживають уздовж кордону, повідомила пресслужба уряду. Тож країна запропонує жителям Закарпатської області України зробити щеплення запропонованим препаратом. Вибрати вакцину не можна буде. Тож слід мати на увазі, що Угорщина стала першим членом ЄС, який затвердив російську вакцину Sputnik V, яка не схвалена Європейським агентством лікарських засобів (EMA).

    Більше 10 600 українців вже безкоштовно вакцинувалися на території Польщі, передає Укрінформ з посиланням на польський МОЗ. Іноземці, які мають польський ідентифікаційній код (PESEL), отримують eлектронне направлення на щеплення автоматично. В іншому випадку потрібно отримати направлення особисто у лікаря першого контакту на підставі закордонного паспорту.

    Також з відносно близьких до України країн, з якими є пряме авіасполучення, можливість безкоштовно вакцинуватися пропонує Вірменія, повідомили у МОЗ країни. У Вірменії доступні три вакцини: AstraZeneca, Coronavac та Sputnik V.

    Щоб пройти вакцинацію, необхідно заздалегідь зателефонувати в одну з поліклінік незалежно від місця обліку і записатися на процедуру. Отримати щеплення таким шляхом можуть також іноземні громадяни.

    Днями про плани вакцинувати іноземців з 73-х країн заявила Білорусь. Щоправда, не безкоштовно. За 43–50 евро з 15 липня Білорусь запропонує "5 днів безвізу" та лише одну вакцину – російський Sputnik V, яка не схвалена ЕМА.

    Також російською незатвердженою вакциною планує щеплювати туристів Сан-Марино – невелика країна в центрі Італії.

    Усіх охочих, окрім італійців, у Сан-Марино готові щеплювати за 15 євро: туристу потрібно принаймні за тиждень до поїздки забронювати номер у готелі, а також спланувати наступну поїздку, щоб отримати другу дозу вакцини за 21-28 днів.

    Екзотичні країни
    Поєднати відпочинок та вакцинацію можна й в більш екзотичних напрямках. Наприклад, такі опції пропонують Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ). З 22 червня туристам, які прибувають до столиці країни – Абу-Дабі, пропонують зробити щеплення препаратами Sinopharm і Pfizer, пише Khaleej Times.

    Аби отримати безкоштовне щеплення проти COVID-19, візи для відвідування країни повинні бути видані лише Абу-Дабі. Для цього потрібно зареєструватися в застосунку для запису на щеплення SEHA. Це можна зробити, маючи місцевий номер телефону, або ж туристи можуть записатися за телефоном 800 50.

    Чи підуть шляхом столиці інші емірати, зокрема популярний серед українців Дубай, наразі невідомо.

    Мальдіви обіцяють щеплювати туристів, щойно вакцинують усіх жителів островів (зараз повний курс вакцинації пройшли близько 35%). Для відновлення туризму влада республіки розробляє програму 3V – Visit, Vaccination, Vacation ("Візит, Вакцинація, Відпустка").

    У країні схвалені для використання препарати AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm та Sputnik V. Обіцяють, що туристи матимуть право вибору. Також подорожувальники зможуть прилітати на острови на весь період між дозами вакцинації чи кілька разів. Скільки коштуватиме послуга, поки невідомо.

    Також запустити програму вакцинних відпусток вже найближчим часом обіцяють на Балі. Наприкінці червня її анонсувало індонезійське Міністерство туризму та креативної економіки, пише Nikkei. Для закордонних туристів буде доступна лише одна вакцина – Sinovac Biotech (місцеві жителі ще можуть безкоштовно щеплюватися AstraZeneca). Ймовірно, це буде не безкоштовна послуга.

    Надати більше деталей про програму в Джакарті пообіцяли найближчого тижня.

    Проте з 6 липня уряд Індонезії значно посилив правила перетину кордону для іноземних громадян, а також тимчасово закрив всі туристичні напрямки і зони відпочинку, зокрема, й популярний серед туристів острів Балі.

    Уляна Букатюк

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.