• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • У прилеглих до зони відчудження громадах Київщини не виявили радіоактивного забруднення після окупантів
    2022-11-09 10:00:37

    Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки не виявив на території прилеглих до Чорнобильської зони відчудження Іванківської та Поліської громад радіоактивного забруднення через вторгнення російських військ у лютому-березні.

    Як ідеться в повідомленні центру, такого висновку його фахівці дійшли, здійснивши 24-27 жовтня обстеження у складі екіпажу мобільної радіологічної лабораторії RanidSONNI.

    Воно виконувалося з метою виявлення радіоактивного забруднення і радіоактивних матеріалів, які могли бути винесені окупантами за межі зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення у результаті порушення режиму радіаційної безпеки.

    Маршрут радіаційного обстеження враховував інформацію щодо місць, де може бути виявлене радіоактивне забруднення, отриману від адміністрацій громад та місцевих мешканців.

    Зокрема, дослідженням охоплено 12 навчальних закладів (школи, садочки), п'ять медичних закладів (лікарні, амбулаторії), 28 місць загального користування (бібліотеки, будинки культури, приміщення старостатів), 10 приватних садиб та будинків, понад 200 кілометрів доріг та вулиць, а також п'ять предметів побуту та військового призначення.

    "Повідомляємо, що за результатами обстеження не виявлено радіоактивного забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, яке могло бути пов’язане з діяльністю окупантів. На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД)", - йдеться у ньому.

    Вказано, що значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,19 мкЗв/год, що відповідає природним фоновим значенням, характерним для даної місцевості.

    Натомість було виявлено присутність радіонукліду цезію-137 у золі від спалювання деревини та в поверхневому шарі ґрунту під стріхами будівель, пов’язану ще з наслідками аварії на ЧАЕС.

    Власникам приватних будинків Іванківської та Поліської громад у зв'язку з цим нагадують, що концентрація радіонуклідів у золі у 100 разів вища від їхньої концентрації у спалюваній деревині.

    "Таку золу не рекомендовано використовувати у якості добрива через небезпеку переходу радіонуклідів у городину. Якщо в результаті обстеження фахівці виявили присутність радіоактивного забруднення у ґрунті під стріхами будівель, там не рекомендовано висаджувати городину", - зазначити у ДНТЦ ЯРБ.

    У центрі також додають, що досвід, отриманий в ході проєкту обстеження зазначених громад, у майбутньому буде використаний при обстеженні деокупованих індустріальних східних регіонів.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.