• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області 21.08.2023)
    2023-08-21 10:01:38

    ДПС та ФРУ обговорили практичні питання застосування Закону України 3219

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Практичні питання застосування Закону України від 30 червня 203 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» обговорили сьогодні представники Державної податкової служби України та Федерації роботодавців України під час онлайн-зустрічі.
    «Сьогодні для нас комунікація є першочерговим завданням. Адже як превентивний захід комунікація може наперед вирішити проблемні питання та нівелювати їх. Тому ми відкриті до співпраці з асоціаціями та організаціями, які представляють інтереси бізнесу, для опрацювання таких питань, проведення дискусій та обговорень. ДПС має великий перелік інструментів, які дають змогу комунікувати з платниками в різних форматах», – зазначив в. о. заступника Голови ДПС Євгеній Сокур.
    Він, зокрема, акцентував увагу присутніх на  роботі оновленого Контакт-центру та комунікаційних податкових платформ, які дозволяють платникам оперативно отримати допомогу у вирішенні питань податкової сфери.
    Під час зустрічі представники ДПС розʼяснили основні норми Закону 3219, який частково відновляє правила оподаткування довоєнного періоду. Зокрема, скасовано можливість для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу. Автоматично відновлено права та обов'язки платника ПДВ при переході із спрощеної системи з особливостями оподаткування на загальну систему оподаткування, частково знято обмеження на проведення перевірок, відновлено проведення окремих видів перевірок тощо.
    Також для платників податків та контролюючих органів відновлено перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, щодо надання індивідуальних податкових консультацій, розгляду скарг платників податків, надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів тощо.
    Крім того, учасники заходу обговорили питання детінізації ринку алкоголю та тютюну, розглянули практику розгляду скарг щодо податкових повідомлень рішень про нарахування пені за несвоєчасне повернення валютної виручки.
    Податківці розглянули окремі кейси та надали відповіді на питання учасників зустрічі. 
    Також представники ДПС та Федерації роботодавців України домовилися про подальше проведення секторальних нарад з найбільш актуальних питань оподаткування.
    Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.
    Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/700554.html


    Наталя Федаш: Наша мета – інформаційно охопити кожного платника важливими змінами у законодавстві

    Днями податковою службою області проведено черговий воркшоп. Захід організовано у рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо практичного застосування новацій Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».
    Івент за участі очільниці податкової служби області Федаш Наталі пройшов в онлайн-форматі для юридичних та фізичних осіб – платників податків за зверненням на комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області керівництва Дніпропетровської обласної громадської організації «Спілка підприємців Дніпропетровщини».
    Окремо податківці обговорили питання, яке особливо турбує та важливе для платників, – це реєстрація і використання РРО та програмних РРО.
    «Наша мета – інформаційно охопити кожного платника важливими змінами у законодавстві. Податкова служба Дніпропетровщини завжди готова надавати практичні поради та рекомендації для платників», – наголосила Федаш Наталя.
    Працюємо! Не зупиняємось! Рухаємось вперед!


    Про новації Закону України № 3219, використання РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання під час виїзду мобільного ЦОПу до мешканців Перещепинської та Губиниської територіальних громад

    Задля проведення роз’яснювальної роботи з важливих питань сьогодення нещодавно здійснено виїзд мобільного Центру обслуговування платників (ЦОП) до м. Перещепине Перещепинської та смт Губиниха Губиниської територіальних громад за участі працівників Новомосковської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) і начальника Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    Під час роботи мобільного ЦОПу розглядались питання, пов’язані з порядком нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), основні нововведення Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), у тому числі у сфері застосування РРО/ПРРО, проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, спеціального режиму оподаткування.
    Учасники зустрічі отримали також відповіді на питання, зокрема, щодо порядку внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (заповнення форм № 5ДР та № 5ДРП), розрахунку та термінів сплати МПЗ, проведення звірки у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загального МПЗ, застосування РРО/ПРРО.
    У ході спілкування з присутніми працівники ГУ ДПС також приділили увагу електронним сервісам ДПС України, зокрема надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовним електронним сервісом – Електронним кабінетом.
    Учасники зустрічі отримали власну тематичну друковану продукцію з питань реєстрації та використання РРО/ПРРО, МПЗ та змін, запроваджених Законом України № 3219.
    Представники Перещепинської та Губиниської територіальних громад висловили слова подяки податківцям Дніпропетровщини за проведену зустріч та висловили бажання спілкуватись та співпрацювати і в подальшому.


    Мобільний ЦОП – з роз’ясненнями до платників Криворізького регіону: новації Закону України №3219, застосування РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання

    Мобільний Центр обслуговування платників (ЦОП) Апостолівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) з метою проведення роз’яснювальної роботи здійснив виїзди до м. Апостолове, під час яких охоплено 12 торгівельних точок.
    Мобільним ЦОПом Широківської ДПІ ГУ ДПС здійснено виїзди 11.08.2023 та 15.08.2023 на територію Широківської сільської ради.
    Під час виїздів фахівцями державних податкових інспекцій ГУ ДПС серед платників податків проведена роз’яснювальна робота щодо основних новацій, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), зокрема з питань реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлення проведення перевірок.
    Фахівцями, задіяними у роботі мобільного ЦОПу, надані практичні поради суб’єктам господарювання щодо реєстрації та закриття РРО/ПРРО, видачі касових чеків, формування звітів тощо.
    Платники податків – учасники зустрічей також отримали відповіді на питання, зокрема, стосовно розрахунку та сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), справляння єдиного податку.
    Під час виїздів мобільного ЦОПу присутні отримали власну тематичну друковану продукцію з питань стосовно розрахунку МПЗ для фізичних осіб – платників податків, щодо змін, запроваджених Законом України № 3219 з єдиного податку, податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізичних осіб, з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО.


    Про новації Закону України № 3219, використання РРО/ПРРО, МПЗ – під час зустрічі з платниками та представниками Тернівської міської ТГ

    З метою проведення роз’яснювальної роботи мобільний ЦОП Тернівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області(ГУ ДПС) відповідно до затвердженого графіку здійснив виїзди днями до Тернівської міської територіальної громади (ТГ) та до Торгового комплексу Приватного підприємства «НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН «ЗАХІДНИЙ ДОНБАС».
    У проведенні зустрічей прийняли участь представники Тернівської міської ТГ, фізичні особи – підприємці, представники юридичних осіб, фізичні особи – власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
    Роботу мобільного ЦОПу забезпечено під керівництвом начальника Тернівської ДПІ ГУ ДПС Яремчук Ірини та за участі фахівців податкової інспекції.
    Під час виїзду спеціалістами ДПІ надані роз’яснення щодо новацій, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), а також з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО і поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    Фахівцями податкової інспекції також надані роз’яснення щодо мінімального податкового  зобов’язання (МПЗ), порядку його нарахування, терміну сплати та порядку проведення звірки у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ.
    Під час зустрічей учасники отримали інформацію про номери телефонів «гарячих ліній», що створені в ГУ ДПС.
    Присутні отримали власну друковану продукцію ГУ ДПС (листівки, буклети та брошури) з наступних тем: «Мінімальне податкове зобов’язання фізичним особам», «До уваги платників податків – фізичних осіб щодо мінімального податкового зобов’язання», «8 легких кроків роботи з ПРРО», «Закон України № 3219: закінчення дії спрощеної системи з особливостями оподаткування – нюанси для платників єдиного податку», «Закон України № 3219: щодо оподаткування ПДФО «донатів», компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна», «Закон України № 3219: особливості переходу на сплату податку на прибуток підприємств», «Закон України № 3219: особливості складання декларації з податку на прибуток підприємств, визначення податкового звітного періоду та обсягу річного доходу», «Закон України № 3219: особливості сплати єдиного внеску у період дії воєнного стану», «Закон України № 3219: особливості сплати ПДВ після переходу зі спрощеної системи з особливостями оподаткування».


    Новації Закону України № 3219, використання РРО/ПРРО, МПЗ: роз’ясненняпід час виїзду мобільного ЦОПу до с. Великоолександрівка Васильківської селищної ради

    Відповідно до затвердженого графіку нещодавно здійснено виїзд мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПСу Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до с. Великоолександрівка Великоолександрівського старостинського округу Васильківської селищної ради.
    Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі начальника Васильківської ДПІ ГУ ДПС Бондаренко Маргарити, фахівців Васильківської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    Під час зустрічі Бондаренко Маргарита висвітлила актуальні питання податкового та іншого законодавства, а саме: зміни, внесені Законом України від 30 червня 2023 року     № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    Присутніх мешканців с. Великоолександрівка ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, що потрібні для їх отримання, а також з режимом роботи ЦОПу, надані роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.
    У ході виїзду мобільного ЦОПу були проведені зустрічі з платниками та представниками Великоолександрівського старостинського округу Васильківської селищної ради, під час яких фахівці податкової інспекції акцентували увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників, наголосили на важливості та необхідності сумлінної сплати податків та виконання платниками своїх податкових зобов’язань.
    У ході спілкування присутні отримали вичерпні відповіді на запитання щодо застосування РРО/програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення законодавства у сфері використання касової техніки, розрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ).
    Під час зустрічі обговорювались питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.
    Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали відповіді на питання, зокрема, щодопорядку заміни реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП), порядку його отримання для малолітніх дітей, стосовно уточнення даних про земельні ділянки та права на пільги щодо сплати податків та порядку їх отримання, сплати загального МПЗ.
    Під час виїзду працівниками ДПІ прийнято: 13 заяв за формою № 5ДР, 13 заяв за формою № 10ДР, 13 заяв на проведення звірки з плати за землю, 8 заяв щодо уточнення реквізитів рахунків для сплати податків, 2 заяви на проведення звірки з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 2 заяви на проведення звірки щодо нарахування МПЗ; видано 15 РНОК ПП; вручено платникам податків – фізичним особам 189 податкових повідомлень-рішень за формою МПЗФ.
    Присутні отримали примірники власної друкованої продукції ГУ ДПС роз’яснювального характеру з питань розрахунку та сплати МПЗ, реєстрації та застосування РРО/ПРРО, нововведень Закону № 3219 з єдиного податку, ПДВ, податку на прибуток, ПДФО, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.


    Мобільний ЦОП з роз’ясненнями норм Закону України № 3219, застосування РРО/ПРРО, МПЗ – під час виїзду до Вакулівської територіальної громади

    Мобільним ЦОПом Софіївської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) задля забезпечення належної взаємодій з органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання відповідно до затвердженого графіку здійснено виїзд до с. Вакулове Вакулівської територіальної громади (ТГ).
    Зустріч проходила за участі в. о. сільського голови Руденко Валентини, старостів Жовтянського, Нововасилівського старостинських округів Вакулівської ТГ, фахівців господарсько-земельного та юридичного відділів виконавчого комітету Вакулівської сільської ради.
    На захід були запрошені фізичні особи – підприємці та громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки сільськогосподарського призначення.
    Фахівці Софіївської ДПІ ГУ ДПС розповіли присутнім про нововведення Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), зокрема у частині застосування РРО/ПРРО.
    Також податківці акцентували увагу на порядку визначення контролюючим органом мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – платників податків  – власників земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, та терміну його сплати.


    Закон України № 3219, застосування РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання: мобільний ЦОП – з роз’ясненнями під час виїздів до старостинських округів Солонянської ТГ

    Мобільним ЦОПом Солонянської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) згідно із затвердженим графіком нещодавно здійснені виїзди до старостинських округів Солонянської територіальної громади (ТГ), а саме до: с. Сурсько-Михайлівка Сурсько-Михайлівського старостинського округу; - с. Привільне Привільнянського старостинського округу; с. Письмечеве Письмечівського старостинського округу; с. Широке Широчанського старостинського округу; с. Василівка Василівського старостинського округу;
    - с. Башмачка Башмачанського старостинського округу;
    - с. Микільське-на-Дніпрі Микільського старостинського округу.
    Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Солонянської ДПІ ГУ ДПС та Новомосковського відділу податків і зборів фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС за сприянням старост старостинських округів СолонянськоїТГ.
    Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці податкової проінформували присутніх про новації, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), та зміни,внесені до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зокрема поновлення відповідальності за порушення його вимог. Акцентували увагу, що з 01.01.2022 всі суб’єкти господарювання, окрім «єдинників» 1 групи, у своїй діяльності під час здійснення розрахункових операцій зобов’язані використовувати зареєстровані РРО/ПРРО. Також зазначили, що податкова служба надає допомогу і консультації щодо застосування та реєстрації РРО/ПРРО, ДПС України пропонує до застосування безоплатне ПРРО, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.
    Крім того, податківцями надані роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом, звітування в електронному вигляді та консультаційна допомога громадянам для отримання безкоштовних КЕП.
    Працівники податкової нагадали про те, хто є платником мінімального податкового зобов’язання (МПЗ),про порядок його нарахування для фізичних осіб – платників податків та терміни сплати. Також повідомили про контактні номери телефонів, за якими можливо отримати консультації та інформацію про адміністративні та інші послуги.
    Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали відповіді на питання, зокрема, стосовно пільг по земельному податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; порядку внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) та отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, врегулювання податкового боргу та обрахування МПЗ фізичним особам – власникам земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Під час виїзду мобільного ЦОПу фахівцями ДПІ були вручені платникам податкові повідомлення-рішення на суму нарахованого МПЗ.
    Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС, зокрема, за тематиками: новації Закону України № 3219, застосування РРО/ПРРО, МПЗ.


    Роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання під час виїзду мобільного ЦОПу
    до Жовтоводської міської ТГ
     
    Жовтоводською ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) з метою проведення роз’яснювальної роботи з важливих для платників податків питань та забезпечення належної взаємодій з органами державної влади, місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання 11.08.2023 відповідно до затвердженого графіку проведено виїзд мобільного ЦОПу до с. Мар’янівка Жовтоводської міської територіальної громади (ТГ).
    Під час роботи мобільного ЦОПу начальник ДПІ повідомила присутніх про основні новації, введені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану» (Закон України № 3219). Ознайомила присутніх з Інформаційним листом ДПС України № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу». Акцентувала, що Законом України № 3219 внесені зміни, зокрема до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Закон № 265). Проінформувала, що Законом України № 3219, зокрема поновлена відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону № 265.
    Посадовиця звернула увагу на питання нарахування та термінів сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) фізичними особами – власниками земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, та зазначила, що МПЗ для фізичних осіб – це мінімальний розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення.
    Присутні отримали тематичну власну друковану продукцію ГУ ДПС (листівки, буклети та брошури) роз’яснювального характеру, зокрема, з питань МПЗ, новацій Закону України № 3219, реєстрації та застосування РРО/ПРРО.
    Також від мешканців тергромади прийнято 5 заяв про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (форма № 5ДР), 2 заяви щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків (форма №10ДР), заяву на отримання реєстраційного номеру облікової картки фізичної особи – платника податків (форма № 1ДР); вручено 13 податкових повідомлень-рішень зі сплати МПЗ.


    З роз’ясненнями про новації Закону України № 3219, застосування РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання під час виїзду мобільного ЦОПу до Девладівської територіальної громади

    Мобільний ЦОП Софіївської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) задля забезпечення належної взаємодій з органами державної влади, місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання, зокрема шляхом проведення спільних нарад (зустрічей) з актуальних питань, нещодавно здійснив виїзд до с. Девладове Девладівської територіальної громади (ТГ).
    У зустрічі приймали участь сільський голова, усі старости старостинських округів Девладівської ТГ, платники податків та громадяни – власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
    Фахівці Софіївської ДПІ ГУ ДПС проінформували учасників заходу про основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), ознайомили присутніх з Інформаційним листом ДПС України № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу».
    Особлива увага приділена питанням реєстрації та застосування РРО/ПРРО і поновлення відповідно до Закону України № 3219 відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    Податківці проінформували про порядок нарахування фізичним особам – платникам податків – власниками земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) та терміни його сплати.
    Присутні отримали тематичну друковану продукцію ГУ ДПС (листівки, буклети та брошури) роз’яснювального характеру, зокрема, щодо новацій Закону України № 3219, реєстрації та застосування РРО/ПРРО, МПЗ.
    Голова Девладівської ТГ запропонувала здійснювати проведення спільних заходів щодо залучення до оподаткування МПЗ всіх «одноосібників». Зазначила, що завдяки активній громадській позиції платників та співпраці спеціалістів тергромади і Софіївської ДПІ ГУ ДПС забезпечується надходження дохідної частини бюджету громади, зокрема за рахунок сплати поточних нарахувань податків та сплати земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та погашення податкового боргу. Подякувала податківцям за тісну взаємодію під час проведення спільних заходів з питань адміністрування податків, що надходять до місцевих бюджетів, та погашення податкового боргу.


    Мобільний ЦОП – з роз’ясненнями роботи з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ під час виїзду до Личківської ТГ

    З метою проведення роз’яснювальної роботи з нагальних питань сьогодення нещодавно здійснено виїзд мобільного ЦОПу Магдалинівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до с. Личкове Личківської територіальної громади (ТГ).
    У роботі мобільного ЦОПу задіяні фахівці Магдалинівської ДПІ ГУ ДПС та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    Учасникам зустрічі доведена інформація про основні новації, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219). Акцентовано увагу суб’єктів господарювання на зміни, внесені Законом України № 3219 до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), зокрема поновлення відповідальності за порушення вимог Закону № 265. Працівники Магдалинівської ДПІ ГУ ДПС звернули увагу присутніх на обов’язковість застосування суб’єктами господарювання під час проведення у своїй діяльності розрахункових операцій зареєстрованих РРО/ПРРО.
    Під час роботи мобільного ЦОПу також обговорювались питання щодо реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням норм Закону України № 3219, розрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – платників податків – власників та користувачів сільськогосподарських угідь та термінів сплати МПЗ фізичними особами, проведення звірки у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ; порядку внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (форми № 5ДР та № 5ДРП) тощо.
    У ході спілкування з присутніми працівники ГУ ДПС також приділили увагу електронним сервісам ДПС України, зокрема можливостям та перевагам Електронному кабінету.
    Відвідувачів мобільного ЦОПу ознайомлено зі сторінками «Державна податкова служба України» та «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook.
    Учасники заходу отримали 15 брошур та буклетів ГУ ДПС щодо реєстрації та використання РРО/ПРРО, зокрема 8 легких кроків використання ПРРО, мінімального податкового зобов’язання та новацій Закону України № 3219.
    Надані роз’яснення громадянам по отриманих ними податковим повідомленням-рішенням щодо нарахування МПЗ.
    Представники Личківської ТГ висловили слова подяки податківцям Дніпропетровщини за проведену зустріч та побажання щодо комунікацій та співпраці у подальшому.


    Про новації Закону України № 3219, РРО/ПРРО, мінімальне податкове зобов’язання – під час виїзду мобільного ЦОПу до Миколаївського старостинського округу Дубовиківської ТГ

    З метою інформування платників про важливі новації та питання законодавства відповідно до затвердженого графіку днями здійснено виїзд мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до с. Миколаївка Миколаївського старостинського округу Дубовиківської територіальної громади (ТГ).
    Виїзд здійснено за участі начальника Васильківської ДПІ ГУ ДПС Бондаренко Маргарити, фахівців Васильківської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У ході виїзду мобільного ЦОПу організовано та проведено зустрічі з платниками та представниками Миколаївського старостинського округу Дубовиківської сільської ради.
    Під час зустрічей Бондаренко Маргарита висвітлила основні зміни, внесені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України №3219), акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновлення відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Очільниця Васильківської ДПІ ГУ ДПС звернула увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.
    Присутніх мешканців с. Миколаївка також ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, потрібних для їх отримання, а також з режимом роботи ЦОПу та контактними номерами телефонів для отримання відповідей на питання. Надані роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.
    Відвідувачі отримали вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили, зокрема, у частині деяких новацій Закону України № 3219 та щодо: застосування РРО/програмних РРО; порядку заміни реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП) та порядку його отримання для малолітніх дітей; уточнення даних про земельні ділянки та прав на пільги зі сплати податків, порядку їх отримання; сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; сплати загального мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) та порядку користування Електронним кабінетом.
    Під час виїзду мобільного ЦОПу працівниками ДПІ прийнято заяви: за формами № 5ДР та № 10ДР, на проведення звірки з плати за землю, щодо уточнення реквізитів рахунків для сплати податків. Також видано 16 РНОК ПП та вручено 112 податкових повідомлень-рішень за формою МПЗФ платникам податків – фізичним особам з розрахунком суми податку у частині МПЗ.
    У ході проведення заходів присутнім роздані роз’яснювальні матеріали інформаційного характеру, зокрема, інформаційний лист ДПС України № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу та власна друкована тематична продукція ГУ ДПС, зокрема, з питань РРО/ПРРО; новацій, запроваджених Законом України № 3219, з єдиного податку, РРО/ПРРО, ПДФО, ПДВ, єдиного внеску, а також стосовно нарахування та сплати МПЗ.


    На Дніпропетровщині надходження МПЗ від фізичних осіб склали понад 3,4 млн гривень

    Одним з пріоритетних  напрямків роботи податкової служби Дніпропетровщини у 2023 році є повнота нарахування мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) фізичним особам – власникам/користувачам земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
    Так, в серпні 2023 року Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області проведено зустрічі з 68 територіальними громадами, на яких обговорено зміни, що були внесені до Податкового кодексу України щодо впровадження МПЗ для фізичних осіб.
    За результатами проведених заходів надходження по нарахованим сумам МПЗ від фізичних осіб – власників земельних ділянок станом на 17.08.2023 складають понад 3,4 млн гривень.


    До уваги платників єдиного внеску!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) внесено зміни, зокрема до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464).
    Так, нормами пункту 911.1. розділу  VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 встановлено, що тимчасово штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464, не застосовуються за порушення, вчинені у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (СОVID-19):
    - несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
    - неповна сплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
    - несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом №2464, до податкових органів. При цьому абзаци другий  та третій пункту 7 частини одинадцятої статті 25 Закону №2464 щодо такого порушення, вчиненого у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (СОVID-19), не застосовуються.
    Крім цього, протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (СОVID-19), платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (пункт 911.2.   розділу  VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464).
    З огляду на зазначене, Закон №2464 надавав можливість на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), не виконувати своєчасно або в повному обсязі обов’язки платників єдиного внеску в частині сплати такого внеску та подання обов’язкової звітності.
    Згідно з пунктом 1 Постанови №651 відмінено з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 року на всій території України карантин, встановлений з метою запобігання поширенню на території України  гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
    Законом № 3219 внесені зміни до Закону №2464, зокрема , викладено у новій редакції пункти 921 – 922  розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення»:
    «921 Тимчасово, за порушення вчинені у період з початку дії воєнного стану  на території України, введеного Указом Президента України « Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022року № 64/2022, затверджений Законом України «Про затвердження  Указу Президента України « Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022року №2102-ІХ до 01 серпня 2023 року, штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 цього Закону, не застосовуються.
    «922 Тимчасово, на період з початку дії воєнного стану  на території України, введеного Указом Президента України « Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022року №64/2022, затверджений  Законом України «Про затвердження  Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022року №2102-ІХ до 01 серпня 2023 року, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за цей період підлягає списанню.».
    Таким чином, зважаючи на Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022року №64/2022, затверджений Законом України «Про затвердження  Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022року №2102-ІХ, яким визначено, що воєнний стан в Україні введено із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року та враховуючі положення  пунктів 921 – 922  розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464, якими встановлено кінцеву дату незастосування контролюючим органом штрафна санкції та пені – 01.08.2023, контролюючими органами не застосовуються штрафні санкції  та пеня за порушення законодавства про єдиний внесок починаючи з 24.02.2022 по 31.07.2023 на підставі зазначених пунктів.
    При цьому незмінними залишились положення пункту 919  розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, згідно з якими за платниками єдиного внеску, зазначеними в пунктах 4, 5 та 51  частини першої статті 4 Закону № 2464, залишилось право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану та не подавати розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за зазначений період, в якому відповідно до абзацу першого пункту 919  розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.
    Проте до платників єдиного внеску, зазначених в пунктах 4, 5 та 51  частини першої статті 4 Закону № 2464, які обчислять і нарахують єдиний внесок та подадуть до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, з 01.08.2023 контролюючим органом будуть застосовуватись заходи впливу та стягнення визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464.
    Підсумовуючі викладене, контролюючі органи застосовують штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464, та пеню за порушення вчинені у період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023.
     За порушення платниками законодавства про єдиний внесок в період з 01.03.2020 по 31.07.2023 контролюючим органом штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464, не застосовуються, а пеня нарахована за цей період підлягає списанню.


    Графік виїзду мобільного ЦОП з питань МПЗ, РРО на серпень 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома платників, що на субсайті «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області» за посиланням https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/697207.html можливо ознайомитись з графіком виїзду мобільного ЦОП з питань МПЗ, РРО на серпень 2023 року.


    Фізичним особам надано можливість подавати заяви про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування в електронній формі

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Наказом Міністерства фінансів України від 08.02.2023 затверджено Зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Зміни).
    Так, з 10 червня 2023 року набрали чинності зміни, внесені абзацом другим підпункту 1 пункту 2, підпунктом 1 пункту 3 Змін, зокрема, надано можливість фізичним особам подавати заяви про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) (далі – Заява) не тільки у паперовому, а ще й в електронному вигляді.
    Для практичної реалізації зазначених змін розроблено і впроваджено електронну форму Заяви (F1309401), яка доступна в приватній частині Електронного кабінету.
    Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.
    Доступ до приватної частини Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.
    Також, у разі необхідності, фізичні особи мають право створити, підписати та направити Заяву (F1309401) через стороннє програмне забезпечення.
    Результати автоматизованої обробки Заяви, які надходять у відповідь (квитанції № 1 та № 2), надають можливість пересвідчитися у тому, що Заява:
    прийнята податковим органом для подальшої перевірки даних щодо можливості укладання договору про добровільну участь (відсутність повідомлень про наявність помилок в квитанціях № 1 та № 2);
    не прийнята податковим органом (надано опис допущених помилок, при заповненні основних реквізитів Заяви).


    Незадекларована праця - це відсутність гарантованих трудових прав і соціальних гарантій для найманих працівників

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що незадекларована праця – це свідоме ухилення роботодавців і працівників від оформлення трудових відносин з метою отримання тих чи інших переваг за рахунок приховування реальних доходів, отримання соціальних пільг, несплати податків тощо.
    Розраховуючи на збільшення прибутків та відсутність зобов’язань обидві сторони трудового договору наражають себе на ризики, про існування яких вони навіть не здогадуються. Для працівників ризиків набагато більше, проте для роботодавця ж вони набагато більше коштують.
    На жаль, незадекларована праця залишається поширеним явищем і під час війни, що в свою чергу наносить суттєву шкоду, зокрема і обороноздатності нашої країни.
    Закликаємо роботодавців і найманих працівників проявити громадянську свідомість і заключити трудові договори, щоб працювати без порушень законодавства.


    Деякі умови, коли не формується податкове повідомлення рішення з МПЗ

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до п. 69.15 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України:
    - за 2022 рік – у частині земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності чи користуванні фізичних осіб;
    - з 1 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року – у частині земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності чи користуванні юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.
    Сума мінімального податкового зобов’язання за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені цим підпунктом, визначається пропорційно кількості місяців, коли такі земельні ділянки (земельні частки (паї) підлягали оподаткуванню платою за землю або єдиним податком четвертої групи.
    Платники податків, які до дати набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» визначили та задекларували в податковій звітності мінімальне податкове зобов’язання за 2022-2023 роки за земельні ділянки, що розташовані на територіях, визначених абзацом першим цього підпункту, мають право відкоригувати нараховані за 2022-2023 роки суми загального мінімального податкового зобов’язання шляхом подання в порядку, визначеному цим Кодексом, уточнюючих податкових декларацій.
    Норми, визначені абзацами сьомим і восьмим пункту 38-1.2 статті 38-1 ПКУ, застосовуються до податкових (звітних) періодів починаючи з 1 січня 2023 року.
    Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.


    Чи мають право працівники ДПС здійснювати документальні та фактичні перевірки суб’єктів господарювання в неробочий час або у вихідні дні?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Відповідно до п. 81.1 ст. 81 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) посадові особи контролюючого органу мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки, фактичної перевірки за наявності підстав для їх проведення, визначених ПКУ, та за умови пред’явлення або надіслання у випадках, визначених ПКУ, зокрема направлення на проведення такої перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування контролюючого органу, реквізити наказу про проведення відповідної перевірки, найменування та реквізити суб’єкта (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – платника податку, який перевіряється) або об’єкта, перевірка якого проводиться, мета, вид (документальна планова/позапланова або фактична), підстави, дата початку та тривалість перевірки, посада та прізвище посадової (службової) особи, яка проводитиме перевірку. Направлення на перевірку у такому випадку є дійсним за наявності підпису керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, що скріплений печаткою контролюючого органу.
    Строки (тривалість) проведення перевірок встановлені ст. 82 ПКУ, обчислюються у робочих днях та залежать від типу перевірки та категорії платника податків.
    Відповідно до частини другої ст. 56 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу» зі змінами та доповненнями для державних службовців установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.
    Законодавством України не надано чіткого визначення понять «робочий день» і «робочий час». Разом з цим, відповідно до роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики України, наданого листом від 22.06.2007 № 199/13/116-07, робочий час – це час, протягом якого працівник повинен виконувати обов’язки за трудовим договором. Режим роботи, тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлюються роботодавцем самостійно у правилах внутрішнього трудового розпорядку або у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, встановлених чинним законодавством, Генеральною та Галузевою угодами.
    При цьому відповідно до ст. 52 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII із змінами та доповненнями (далі – КЗпП) для працівників установлюється п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.
    Частиною першою ст. 50 КЗпП визначено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
    Водночас, у КЗпП передбачено можливість затвердження на підприємствах, установах та організаціях іншого режиму роботи (наприклад, дво- чи триденні робочі тижні).
    Крім того, частиною другою ст. 50 КЗпП визначено, що підприємства і організації при укладанні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено у частині першій цієї статті.
    Відповідно до ст. 57 КЗпП час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності у відповідності з законодавством.
    Згідно з п. 21.1 ст. 21 ПКУ посадові та службові особи контролюючих органів зобов’язані, зокрема дотримуватися Конституції України та діяти виключно у відповідності з ПКУ та іншими законами України, іншими нормативними актами, забезпечувати сумлінне виконання покладених на контролюючі органи функцій та не допускати порушень прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій.
    При цьому слід зазначити, що у разі виконання платником податків законних вимог посадових осіб контролюючих органів, не перешкоджання їх законній діяльності та надання у повному обсязі документів, пов’язаних з предметом перевірки, а також виконання інших обов’язків, передбачених ст. 16 ПКУ, відсутність можливості забезпечення присутності посадових осіб контролюючих органів за місцезнаходженням платника податків з огляду на графік роботи підприємства, відмінний від загальноприйнятого, відповідно до ст. 81 ПКУ не може бути підставою для складання відповідних актів про недопущення посадових осіб контролюючих органів до проведення перевірки.
    Отже, працівники ДПС мають право здійснювати документальні (планові або позапланові; виїзні) чи фактичні перевірки протягом терміну, який визначений у направленні на перевірку з урахуванням правил внутрішнього трудового розпорядку платника податків.


    Щодо самостійного виправлення платником помилок у податковій звітності з акцизного податку, що призвели до заниження податкового зобов’язання

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    З 01 серпня 2023 року і до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 Кодексу, та пені.
    Відповідно не підлягають заповненню графи 5, 6 та 7 Додатку 8 до Декларації акцизного податку «Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» щодо нарахування штрафів 3%, 5% та пені відповідно. Зазначене застосовується до податкової звітності, яка подається з 01 серпня 2023 року і до припинення або скасування воєнного стану.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.