• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 05.09.2023
    2023-09-05 10:33:29

    До уваги фінансових агентів!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Державна податкова служба України інформує, що станом на 01.09.2023 завершилось звітування згідно з вимогами Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA), ратифікованої Законом України від 29 жовтня 2019 року № 229-IX.
    За результатами звітної кампанії:
    - у звітуванні взяли участь 175 фінансових агентів;
    - подано 346 звітів;
    - прийнято Службою внутрішніх доходів США 285 звітів.
    Дякуємо всім фінансовим агентам, які взяли участь у звітуванні FATCA.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/705031.html


    Чим відрізняються трудовий та цивільно-правовий договори

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/705145.html повідомила.
    Трудовий договір – це угода між найманим працівником і роботодавцем. Останнім може бути компанія, ФОП і навіть фізична особа, яка наймає, наприклад,  водія або няню.
    За трудовим договором ви зобов’язуєтеся виконувати роботу, зазначену в договорі, а роботодавець – виплачувати за це заробітну плату й забезпечувати гідні й безпечні умови праці, передбачені законодавством про працю. Вам мають надати робоче місце, обладнання, засоби індивідуального захисту тощо.
    Важливо! Трудовий договір регулює процес виконання роботи за певною спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, а також вимагає дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку.
    З одного боку, найманий працівник залежить від роботодавця. Якщо ви хочете взяти відпустку, залишитися вдома за сімейними обставинами, піти до лікаря протягом робочого дня — маєте отримати дозвіл керівника.
    З іншого – працівник має низку соціальних і трудових гарантій:
    - регулярна оплата праці – щонайменше двічі на місяць;
    - нормований робочий час;
    - лікарняні;
    - оплачувані вихідні й відпустки;
    - захист від незаконного звільнення тощо.
    За цивільно-правовим договором (угодою) немає роботодавців і працівників. Є виконавець, який зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, і замовник, який приймає роботу й оплачує її.
    Такі взаємовідносини можуть укладатися між будь-якими юридичними або фізичними особами і регулюються Цивільним кодексом України. На них не поширюється дія трудового законодавства.
    Предметом договору є кінцевий результат, а не процес його досягнення. Обидві сторони – незалежні й рівноправні. Замовник не має піклуватися про умови праці, надавати робоче місце й обладнання, оплачувати лікарняні. Виконавець самостійно організовує роботу і відповідає за її вчасне виконання.
    Розмір винагороди й термін оплати визначаються угодою сторін, а не законодавством.
    Зазвичай цивільно-правовий договір укладається для виконання разових, а не систематичних робіт.


    Триває опитування платників податків щодо оцінювання рівня корупції та доброчесності в органах ДПС

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Шановні платники податків!
    Нагадуємо, що продовжується загальнонаціональне опитування платників податків щодо оцінювання рівня корупції та доброчесності в органах ДПС, ініційоване Державною податковою службою України.
    Просимо взяти участь у ньому та відповісти на 14 запропонованих питань. Опитування є анонімним, добровільним та не займе багато часу.
    Результати цього опитування будуть враховані під час підготовки управлінських рішень з питань запобігання корупції, визначення критеріїв доброчесності працівників органів ДПС та допоможе ДПС покращити свою роботу.
    Опитування буде активним  до 12 вересня 2023 року за посиланням https://tax.gov.ua/anketa/?3351631912 або за QR-кодом (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/705449.html)
    Заздалегідь вдячні за надану вами допомогу!


    До уваги платників!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що на субсайті «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області" https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/703172.html можливо ознайомитись з Графіком виїзду робочої групи відповідно до вимог наказу ГУ ДПС від 07.08.2023 № 422 «Про вжиття заходів» та мобільного ЦОП з питань надання роз’яснень щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема у частині реєстрації РРО і програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».


    Мобільний ЦОП: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України від № 3219, мінімального податкового зобов’язання для мешканців та суб’єктів господарювання Іларіонівської територіальної громади

    За участі керівника Синельниківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС), а також фахівців ДПІ та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС, за підтримки заступника голови Іларіонівської територіальної громади (ТГ) нещодавно проведено виїзд мобільного ЦОПу з відвідуванням торгівельних об’єктів в смт Іларіонове.
    Під час зустрічі зі спеціалістами тергромади, а також платниками податків – юридичними і фізичними особами фахівці ГУ ДПС нагадали про запровадження у 2023 році мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) за 2022 рік. МПЗ – це мінімальний розмір податку, який має сплачувати власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського (с/г) призначення. Розповіли учасникам зустрічі, хто є платниками МПЗ та за якою формулою розраховується МПЗ. Акцентували увагу, що термін слати МПЗ – протягом 60 календарних днів з дня отримання фізичними особами – платниками податків податкового повідомлення рішення (ППР) контролюючого органу. У разі незгоди з нарахованою сумою МПЗ, платник має право звернутися до ДПІ для проведення звірки щодо: земельного податку; суми доходу отриманого від реалізації с/г продукції; суми сплачених податків і зборів.
    Податківці звернули увагу громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки про закінчення терміну сплати земельного податку за 2023 рік (29 серпня 2023 року), повідомили про необхідність подання документів для внесення змін даних власників земельних ділянок та нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, про своєчасне надання інформації за формою № 5ДР.
    Присутніх також проінформували про необхідність внесення змін до адресних даних фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі зміною назв вулиць та населених пунктів, ознайомили з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, що потрібні для отримання адмінпослуг, а також з режимом роботи Синельниківського ЦОПу та контактними номерами телефонів, за якими можна отримати роз’яснення.
    Спеціалісти Синельниківської ДПІ ГУ ДПС також повідомили, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), внесено зміни, зокрема, до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у частині застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення норм Закону № 265. Так, з 01.08.2023 та з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 275. Проінформували, що ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання (СГ) ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, запитання суб’єктів господарювання (СГ) та відповіді на них розміщено на головній сторінці вебпорталу ДПС.
    Також звернули увагу присутніх, що інформація про податкові сервіси, новини, статті, анонси, роз’яснення, коментарі керівництва та фахівців і багато корисного, розміщена на офіційних сторінках ДПС та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook та месенджері Telegram-канал ГУ ДПС.
    У ході діалогу з фізичними особами – підприємцями на торгівельних об’єктах фахівці податкової служби надали вичерпні відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО.
    Під час проведення заходів присутнім роздана тематична друкована продукція ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема, стосовно: МПЗ, основних випадків подання податкової декларації про майновий стан і доходи, звірки даних фізичних осіб – власників об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, застосування РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219, а також основні новації Закону України № 3219, роз’яснювальні матеріали інформаційного характеру від ДПС.


    Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону № 3219, МПЗ під час виїзду мобільного ЦОПу до с. Троїцьке

    З метою проведення роз’яснень з актуальних питань законодавства днями відбувся виїзд мобільного ЦОПу до с. Троїцьке Троїцької територіальної громади (ТГ) Павлоградського району Дніпропетровської області.
    Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Павлоградської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У форматі «круглого столу» відбулася зустріч фахівців ГУ ДПС з керівником та представниками Троїцької ТГ і підприємцями.
    Мобільний ЦОП ГУ ДПС продовжує надавати послуги громадянам віддалених куточків області у рамках ефективної співпраці з платниками, зокрема, з актуальних питань щодо новацій, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), реєстрації та застосування РРО/ПРРО, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), надання адміністративних послуг, користування електронними сервісами ДПС України (ДПС), легалізації заробітної плати.
    Під час зустрічі працівники ДПІ повідомили про графік роботи ЦОПу, за якими номерами телефонів можна отримати податкову консультацію спеціаліста, які саме адміністративні послуги можна отримати у мобільному ЦОПі, які документи потрібно мати для отримання послуги. Крім того, було зазначено, що мобільний ЦОП – це лише один з кроків податкової на зустріч платникам та методів своєчасного і якісного надання послуг фізичним і юридичним особам, що проживають на території громад.
    Акцентовано увагу на легалізації заробітної плати, дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати та зайнятості населення, а також стосовно застосування податкової знижки. Податківці приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС, у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи, зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ.
    Спеціалісти ГУ ДПС розповіли про особливості та нововведення, запроваджені Законом України № 3219. Звернули увагу на реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновленні з 01.08.2023 і з 01.10.2023 відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) і на розмірах штрафних (фінансових) санкцій. Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок. ДПС використовує виключно ризикорієнтовну модель організації та здійснення контрольно-перевірочної роботи, а тому не проводить безпідставних перевірок платників податків.
    Податківці нагадали, що Податковим кодексом України у 2023 році введено поняття МПЗ і 2022 рік – перший рік, за який воно визначається. Зупинились на порядку визначення МПЗ. Зокрема звернули увагу, що у податкових (звітних) періодах, починаючи з 01 січня 2023 року, МПЗ не визначається для земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. МПЗ для вищезазначених земельних ділянок, земельних часток (паїв) не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок для четвертої групи платників.
    Під час зустрічі податківці надали роз’яснення на запитання, зокрема, щодо застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм законодавства, надали практичну допомогу фізичними особами – підприємцями у реєстрації ПРРО.
    Присутнім роздано тематичну друковану продукцію (пам’ятки та листівки) ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру з питань МПЗ, легалізації заробітної плати пам’ятки, реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням новацій Закону України № 3219.
    Також, під час роботи мобільного ЦОПу присутніх ознайомлено з офіційною сторінкою «ДПС у Дніпропетровській області» у соціальній мережі Facebook.
    Представники Троїцької ТГ подякували податківцям за надані консультації та послуги, висловили бажання співпрацювати і у подальшому з питань отримання адміністративних послуг та продовжувати дієву комунікацію з платниками з питань роз’яснення застосування норм законодавства. Робота мобільного ЦОПу пройшла конструктивно.


    Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ під час виїзду мобільного ЦОПу до с. Новопілля

    Мобільний ЦОП Криворізької південної ДПІ Головного управління ДПС у  Дніпропетровській області (ГУ ДПС) нещодавно з метою забезпечення проведення роз'яснювальної роботи з платниками з питань нарахування мінімального податкового зобов'язання (МПЗ), реєстрації реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення з 01.08.2023 і з 01.10.2023 відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв'язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) здійснив виїзд до Управління соціального захисту населення (с. Новопілля Новопільської сільської територіальної громади Криворізького району Дніпропетровської області).
    Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Криворізької південної ДПІ ГУ ДПС та Криворізького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    Під час заходу фахівці ДПІ зазначили, що наразі актуальним є питання щодо обов’язковості застосування суб’єктами господарювання (СГ) при розрахункових операціях належним чином зареєстрованої касової техніки та проведення податковою службою фактичних перевірок під час дії воєнного стану. Нагадали, що усі СГ, крім платників єдиного податку І групи, з 01.01.2022 при проведенні розрахункових операцій повинні використовувати належним чином зареєстровані РРО/ПРРО. Податківці звернули увагу, що з урахуванням змін, внесених Законом України № 3219 до Закону № 265, на час дії воєнного стану до СГ тимчасово не застосовуються штрафні фінансові санкції за порушення вимог зазначеного Закону, крім продажу підакцизних товарів.
    Спеціалісти ГУ ДПС нагадали про порядок та особливості нарахування контролюючим органом МПЗ для фізичних осіб – власників та/або користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, терміни та реквізити сплати податку на доходи фізичних осіб у вигляді МПЗ. Зазначили, що за 2022 рік не нараховується та не сплачується загальне МПЗ за земельні ділянки, земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, що перебувають у власності чи користуванні фізичних осіб. Сума МПЗ за такі земельні ділянки визначається пропорційно кількості місяців, коли такі земельні ділянки (частки, паї) підлягали оподаткуванню платою за землю або єдиним податком для платників четвертої групи. Сплата загального МПЗ здійснюється протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
    Робота мобільного ЦОПу пройшла в атмосфері ділового партнерства та взаємоповаги. Всі присутні представники Новопільської сільської тергромади висловили подяку та сподівання на подальшу співпрацю.


    Мобільний ЦОП – з роз’ясненнями з питань РРО/ПРРО, новацій Закону № 3219, МПЗ під час виїзду до с. Лозуватки

    З метою проведення роз'яснювальної роботи з платниками податків з питань реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення з 01.08.2023 і з 01.10.2023 відповідальності за порушення норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) у зв'язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219); нарахування мінімального податкового зобов'язання (МПЗ) 22.08.2023 здійснив виїзд мобільний ЦОП Криворізької південної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до Управління соціального захисту населення Лозуватської сільської територіальної громади (с. Лозуватка, Криворізького району Дніпропетровської області).
    Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі спеціалістів Криворізької південної ДПІ ГУ ДПС та Криворізького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    Фахівці ДПІ нагадали присутнім про обов’язковість з 01.01.2022 застосовувати усім суб’єктам господарювання (СГ), крім платників єдиного податку І групи, при проведенні розрахункових операцій належним чином зареєстровану касову техніку, а також надали роз’яснення щодо особливостей відновлення відповідальності за порушення норм Закону № 265. Проінформували, що для отримання допомоги у сфері практичного застосування РРО/ПРРО та проведення фактичних перевірок СГ можуть звернутись за номером телефону «гарячої лінії», що опублікований на субсайті «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області» вебпорталу ДПС.
    Податківці нагадали про порядок нарахування контролюючим органом для фізичних осіб – власників та користувачів сільськогосподарських угідь мінімального податкового зобов'язання (МПЗ), терміни його сплати та порядок проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми ПДФО у вигляді МПЗ, з наданням підтвердних документів.
    Робота мобільного ЦОПу пройшла в атмосфері ділового партнерства та взаємоповаги. Представники Лозуватської сільської тергромади подякували фахівцям ГУ ДПС за співпрацю та висловили сподівання на подальшу комунікацію.


    Роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 МПЗ під час виїзду до тергромад Синельниківського району

    Днями мобільним ЦОПом Синельниківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) здійснені виїзди до територіальних громад Синельниківського району.
    Під час таких виїздів у форматі «круглого столу» проведені зустрічі з платниками за участі фахівців Синельниківської ДПІ ГУ ДПС та Новомосковського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС за підтримки керівництва Зайцівської, Славгородської та Іларіонівської територіальних громад Синельниківського району.
    Під час таких зустрічей фахівці ГУ ДПС розповіли представникам тергромад та платникам про основні зміни, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на реєстрації та використанні касової техніки, а також поновленні відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    Податківці нагадали про порядок нарахування та терміни сплати фізичними особами – власниками та користувачами земель сільськогосподарського призначення мінімального податкового зобов’язання.
    З метою проведення роз’яснювальної роботи щодо запровадження РРО/ПРРО на території Зайцівської, Славгородської та Іларіонівської тергромад працівниками ГУ ДПС вручено учасникам зустрічей 48 пам’яток.


    Мобільний ЦОП: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону № 3219, МПЗ під час виїзду до Глеюватської тергромади

    З метою проведення роз'яснювальної роботи з платниками з актуальних питань законодавства нещодавно здійснив виїзд мобільний ЦОП Криворізької південної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до Управління соціального захисту населення Глеюватської територіальної громади (с. Глеюватка Криворізького району Дніпропетровської області).
    Виїзд мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Криворізької південної ДПІ ГУ ДПС та Криворізького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    Податківці акцентували увагу учасників зустрічі, що під час дії воєнного стану ГУ ДПС продовжує працювати та надавати послуги суб’єктам господарювання (СГ) та громадянам. Проінформували, що одним із актуальних питань сьогодення є реєстрація і застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення з 01.08.2023 і з 01.10.2023 відповідальності СГ за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219). Фахівці ГУ ДПС нагадали, що з 01 січня 2022 року усі СГ, крім платників єдиного податку І групи, при проведенні розрахункових операцій зобов’язані використовувати належним чином зареєстровану касову техніку.
    Спеціалісти нагадали про порядок нарахування контролюючим органом мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) фізичним особам – власникам та користувачам сільськогосподарських угідь, а також терміни і реквізити розрахункових рахунків для його сплати. Зазначили, що за 2022 рік не нараховується та не сплачується загальне МПЗ за земельні ділянки, земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, що перебувають у власності чи користуванні фізичних осіб. Сума МПЗ за такі земельні ділянки визначається пропорційно кількості місяців, коли такі земельні ділянки (частки, паї) підлягали оподаткуванню платою за землю або єдиним податком для платників четвертої групи. У разі згоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ, податок сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. У разі незгоди – платник податку має право звернутися для проведення звірки даних використаних для розрахунку суми ПДФО з наданням підтвердних документів.
    Представники Глеюватської територіальної громади – учасники зустрічі висловили фахівцям податкової подяку та сподівання на подальшу співпрацю.


    Виїзд мобільного ЦОПу до сел Нива Трудова та Вільне з роз’яснювальною роботою з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 та МПЗ

    Мобільним ЦОПом Апостолівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) для проведення роз’яснювальної роботи нещодавно здійснено виїзд до торгівельних об’єктів с. Нива Трудова Нивотрудівської територіальної громади та с. Вільне Вільнянського старостинского округу.
    Фахівці Апостолівської ДПІ ГУ ДПС довели до відома учасників зустрічей, що для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік. Платниками у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Проінформували, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 01 липня року, наступного за звітним. Для фізичних осіб, які відповідно до норм чинного законодавства оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ контролюючим органом не визначається. У такому випадку МПЗ за такі землі сплачує орендар. Під час зустрічей платникам вручено 37 податкових повідомлень-рішень за формою «МПЗФ».
    Під час виїзду мобільного ЦОПу працівниками Апостолівської ДПІ проведена роз’яснювальна робота щодо застосуванню РРО/ПРРО. Платникам повідомлено, що у зв’язку із набранням чинності Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), яким, зокрема внесені зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), поновлена відповідальність за порушення норм Закону № 265. Так, з 01.08.2023 та з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст. 17 Закону № 265.
    Також платникам надана інформація про те, що безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання ПРРО, інструкції щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, запитання суб’єктів господарювання та відповіді на них розміщено на головній сторінці вебпорталу ДПС України (https://tax.gov.ua) у банері «Програмні РРО».
    Під час зустрічей кожному учаснику вручені примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру щодо застосування РРО та ПРРО.


    Отримання відповідей на запитання щодо реєстрації та застосування РРО/ПРРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що Контакт-центр ДПС на постійній основі надає фізичним та юридичним особам інформаційно-довідкові послуги з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО.
    Звернутись до Контакт-центру ДПС для отримання інформаційної підтримки з питань реєстрації, застосування РРО/ПРРО фізичні та юридичні особи мають можливість на вибір:
    - за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), громадяни, які перебувають за межами України за номером: +380 44 454 16 13 (в меню IVR потрібно обрати напрям «3»);
    - електронною поштою на електронну адресу idd@tax.gov.ua (в полі тема потрібно зазначити «6005»);
    - чатом через Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) (zir.tax.gov.ua).
    Скориставшись ЗІР, фізичні та юридичні особи можуть самостійно здійснити пошук відповіді на своє запитання у категорії 109 розділу «Запитання-відповіді з Бази знань».


    Чи реалізовано можливість перевірки чеків, що видаються ПРРО?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що пошук чеків, виданих ПРРО, можна здійснити за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.
    При цьому чеки, видані ПРРО в режимі онлайн, доступні для пошуку відразу після реєстрації їх на фіскальному сервері, тобто одразу після завершення розрахунку між покупцем і продавцем.
    Чеки, видані ПРРО в режимі офлайн доступні для перегляду після того як вони будуть передані ПРРО до системи обліку даних РРО (СОД РРО).


    Яким чином податковий агент може повернути з бюджету або врахувати в рахунок сплати наступних платежів суму надміру сплаченого ПДФО?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області  інформує.
    Умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань визначені ст. 43 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
    Відповідно до п. 43.3 ст. 43 ПКУ обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.
    Платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на рахунок платника податків у банку, небанківському надавачу платіжних послуг; на єдиний рахунок (у разі його використання); на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, небанківському надавачу платіжних послуг (п. 43.4 ст. 43 ПКУ).
    Пунктом 1 розд. IІІ Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 із змінами та доповненнями передбачено, що заява може бути подана платником до територіального органу ДПС в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-комунікаційних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах, електронних довірчих послуг та електронного документообігу.
    Відповідно до п. 43.5 ст. 43 ПКУ контролюючий орган не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення належних сум коштів з відповідного бюджету або з єдиного рахунку та подає його для виконання відповідному органові, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.
    У разі якщо повернення сум податку на доходи фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу, відповідне повідомлення надсилається контролюючим органом до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення шістдесятиденного строку з дня отримання відповідної податкової декларації.
    На підставі отриманого висновку орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, протягом п’яти робочих днів здійснює повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені платникам податків у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
    Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (набрав чинності 01.08.2023) виключено п. 102.9 ст. 102 ПКУ відповідно до якого на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, що вводиться в Україні, зупинявся перебіг строків, визначених ПКУ, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім випадків, передбачених ПКУ, та встановлено, що п.п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, який встановлював окремі особливості зупинення перебігу строків, діяв до 01.08.2023.
    Тобто, з 01.08 2023 для платників податків та контролюючих органів відновлено перебіг строків, визначених ПКУ та іншими законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (зокрема, в частині подання заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов’язань протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені).
    Згідно з п.п. 14.1.115 п. 14.1 ст. 14 ПКУ надміру сплачені грошові зобов’язання – це суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету або на єдиний рахунок понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату.
    Враховуючи викладене, податковий агент має право на підставі поданої заяви повернути з бюджету або врахувати в рахунок сплати майбутніх платежів тільки ту суму надміру сплаченого податку на доходи фізичних осіб, який був перерахований до бюджету понад суму грошових зобов’язань, граничний строк сплати якої настав на таку дату.
    При цьому у разі наявності переплати, податковий агент має право не сплачувати податок на доходи фізичних осіб в межах такої переплати.


    До уваги платників податків!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п.п 69.9 п. 69 та п. 52 прим.8 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України з 01 серпня 2023 року для платників податків та контролюючих органів відновлено перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншими законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, зокрема: строків надання індивідуальних податкових консультацій, розгляду скарг платників податків, надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів.


    Сільськогосподарським товаровиробникам про строк сплати податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, якщо підприємство, основною діяльністю якого є виробництво сільськогосподарської продукції, обирає річний податковий (звітний) період з податку на прибуток, який починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року, то такий платник податку подає Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (далі – Податкова декларація) за такий податковий (звітний) період протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.
    Звернемо увагу! Граничний строк сплати суми податкового зобов'язання, визначеного у Податковій декларації сільськогосподарським товаровиробником – платником податку на прибуток за «особливий» річний звітний період з 01 липня 2022 року по 30 червня 2023 року – до 8 вересня 2023 року включно.
    Зауважимо, що у рядку 10 заголовної частини форми Податкової декларації проставляється особлива відмітка про надання такої декларації виробником сільськогосподарської продукції.
    Якщо ж виробник сільськогосподарської продукції не обирає «особливий» річний податковий (звітний) період з податку на прибуток, який починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року, то такий платник податку подає Податкові декларації в загальному порядку у строки, визначені пунктом 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України та сплачує податкове зобов'язання також у загальному порядку.


    Нагадування платникам ПДВ, коли Таблиця даних платника ПДВ враховується ДПС в автоматичному режимі

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 18 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165, із змінами, Таблиця даних платника податку на додану вартість (далі –  податок) враховується ДПС в автоматичному режимі у разі, коли:
    - така таблиця подається платниками податку – сільськогосподарськими товаровиробниками, включеними до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», та/або сільськогосподарськими товаровиробниками, які на 31 грудня 2016 року застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 Кодексу (у редакції, що діяла на 31 грудня 2016 року) та мають у власності (право власності/користування) та/або на умовах оренди земельні ділянки, загальна площа яких становить не менш як 200 гектарів включно станом на 1 січня та які відображені в податковій звітності до 20 лютого поточного року (до 20 лютого поточного року враховується наявність таких ділянок за звітний період попереднього року), та у поданій таблиці даних платника податку зазначаються відомості про постачання (виготовлення) таких груп товарів за кодами згідно з УКТЗЕД, як живі тварини (код згідно з УКТЗЕД 01); риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні (код згідно з УКТЗЕД 03); молоко та молочні продукти; яйця птиці; натуральний мед; їстівні продукти тваринного походження, в іншому місці не зазначені (код згідно з УКТЗЕД 04); овочі та деякі їстівні коренеплоди і бульби (код згідно з УКТЗЕД 07); їстівні плоди та горіхи; шкірки цитрусових або динь (код згідно з УКТЗЕД 08); зернові культури (код згідно з УКТЗЕД 10); насіння і плоди олійних рослин; інше насіння, плоди та зерна; технічні або лікарські рослини; солома і фураж (код згідно з УКТЗЕД 12);
    - зазначена таблиця подається платниками податку, в яких значення показників D та P, розрахованих у порядку, встановленому пунктом 3 цього Порядку, мають такі розміри: D > 0,02, P < Pм ґ 1,4, та в такій таблиці зазначені товари/послуги, обсяг постачання яких згідно з податковими накладними/розрахунками коригування, зареєстрованими за останні 12 календарних місяців у Реєстрі, становить більше 25 відсотків загального обсягу операцій з постачання за останні 12 календарних місяців.


    Закон України № 3303: щодо звільнення платників акцизного податку від відповідальності

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 03 вересня 2023 року набрав чинності Закон України від 09 серпня 2023 року № 3303-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції» (далі – Закон № 3303), яким, внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – Кодекс) та Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».
    З урахуванням запроваджених змін до Кодексу платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків щодо:
    ● реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних платниками акцизного податку акцизних накладних/розрахунків коригування, граничний термін реєстрації яких припадає на період з 24 лютого 2022 року до останнього дня місяця, в якому набрав чинності Закон № 3303, або зведених акцизних накладних/розрахунків коригування на загальний обсяг пального або спирту етилового, реалізованих за цей період (за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та умовним кодом і кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним та їх розпорядниками), за умови забезпечення їх реєстрації протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 3303;
    ● подання оформлених з дотриманням порядку, встановленого ст. 230 Кодексу, електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, або електронного документа за весь період починаючи з 24 лютого 2022 року до останнього дня місяця, в якому набрав чинності Закон № 3303, із зазначенням фактичних залишків пального станом на перший та останній дні визначеного цим абзацом періоду та обсягу обігу пального та/або спирту етилового за цей період, за умови подання таких документів протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 3303.


    Закон України № 3303: зміни для платників, які здійснюють операції з алкогольними напоями

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 03 вересня 2023 року набрав чинності Закон України від 09 серпня 2023 року № 3303-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції» (далі – Закон № 3303), яким, внесено зміни, зокрема, Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481).
    Зміни до Закону № 481 передбачають:
    ● здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю малими виробництвми виноробної продукції, які отримали ліцензію на виробництво алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) та виробляють їх з виноматеріалів (виноградних, плодово-ягідних та/або 2 медових) власного виробництва, отриманих шляхом переробки самостійно вирощених/вироблених плодів, ягід, винограду, меду;
    ● здійснення малими виробництвави виноробної продукції роздрібної торгівлі алкогольними напоями без додавання спирту (винами виноградними, винами плодово-ягідними, напоями медовими) без наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями;
    ● встановлення річної плати за ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями без додавання спирту (винами виноградними, винами плодово-ягідними, напоями медовими), виробленими з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки придбаних плодів, ягід, винограду, меду, за умови що придбані плоди, ягоди, виноград, мед мають виключно українське походження, для малих виробництв виноробної продукції у розмірі 30000 гривень;
    ● подання малими виробництвами виноробної продукції, які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю алкогольними напоями без додавання спирту щорічного звіту про обсяги виробництва та/або обігу (у тому числі імпорту та експорту) алкогольних напоїв, не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним роком;
    ● встановлення штрафу у розмірі 1020 гривень за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (у тому числі експорту) алкогольних напоїв, вироблених без додавання спирту (вин виноградних, вин плодовоягідних, напоїв медових) малими виробництвами виноробної продукції.
    Закон № 3303 опубліковано 02.09.2023 в офіційному виданні «Голос України» № 177.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.