• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 30.11.2023
    2023-11-30 22:19:35

    Команда ДПС взяла участь у практичному семінарі з питань трансфертного ціноутворення та адміністративного співробітництва з ПДВ

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    У рамках проєкту Академії державного управління Східного партнерства команда ДПС взяла участь у тижневому практичному семінарі на тему: «Трансфертне ціноутворення та адміністративне співробітництво з ПДВ».
    Фахівці податкових служб України, Молдови та Грузії обмінялись досвідом зі специфіки реалізації процедури укладання договорів попереднього узгодження ціни (АРА), поділились методологією перевірки трансфертних цін, розглянули практичні кейси щодо операцій з нематеріальними активами, фінансовими операціями, внутрішньогруповими послугами.
    У контексті руху України та інших країн-учасниць семінару до Європейського Союзу було розглянуто особливості адміністративного співробітництва органів країн ЄС у боротьбі з шахрайством у сфері ПДВ, виявленні та протидії «карусельних» шахрайських схем за допомогою доступних інструментів та баз даних.
    В умовах розвитку інформаційних технологій та швидкої обробки інформації особливу увагу було приділено обміну податковою інформацією за запитом та автоматизованому обміну.
    Крім того, фахівці канцелярії прем’єр-міністра Республіки Польща та експерти провели для учасників практичні заняття з етики на державній службі, протидії корупції на національному рівні.
    ДПС цінує підтримку Міністерства фінансів, Національної податкової адміністрації та Національної школи державного управління Республіки Польща та висловлює свою вдячність за організацію та проведення такого заходу.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України а посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/731824.html


    Робота експертних груп ДПС та Ради бізнес-омбудсмена: у фокусі – системні питання платників

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/731899.html повідомила.

    Звернення платників податків, які надійшли до Ради бізнес-омбудсмена, обговорювались сьогодні під час засідання спільних експертних груп Державної податкової служби України та Ради.
    Експерти розглянули скарги, з якими звертались платники до Ради бізнес-омбудсмена, надали відповіді та рекомендації щодо застосування норм чинного податкового законодавства.
    Зокрема, розглядались звернення платників податків щодо функціонування системи електронного адміністрування ПДВ, зупинки реєстрації податкових накладнихрозрахунків коригування, врахування таблиці даних платника, виконання судових рішень тощо.
    Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.
    Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.


    Обмін податковою інформацією з іноземними компетентними органами: що це означає для бізнесу?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу.
    У період глобалізації міжнародний обмін податковою інформацією набуває особливої актуальності, враховуючи сучасні тенденції впровадження повного комплексу рекомендацій ОЕСР, імплементацію Плану BEPS.
    Метою такого обміну є забезпечення дотримання платниками податків єдиних прозорих податкових правил для запобігання ухиленню від сплати податків транснаціональним бізнесом.
    При відпрацюванні питань трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування обмін податковою інформацією з компетентними органами зарубіжних країн є важливим і дієвим інструментом захисту економічних інтересів держави та засобом блокування подвійного чи дискримінаційного оподаткування.
    Переважна більшість спеціальних запитів про отримання податкової інформації скеровується до компетентних органів: Республіки Кіпр – 32 %, Швейцарії – 18 %, Великобританії – 9 %, Німеччини та Люксембургу – по 7 %, Нідерландів, Італії та Іспанії – по 5 %, інших країн – 12 %.
    Аналіз отриманої інформації за результатами такого обміну – інструмент для підтвердження або спростування  наявності ризиків у платників податків при дотриманні ними вимог податкового законодавства.
    Державна податкова служба України безперервно працює у напрямі удосконалення механізмів обміну інформацією з іноземними компетентними органами за напрямом «Трансфертне ціноутворення та міжнародне оподаткування», що є актуальним з огляду на євроінтеграційні процеси та важливість дотримання положень податкового законодавства, міжнародних конвенцій з питань усунення подвійного оподаткування та адміністративної допомоги в податкових справах.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/732050.html


    Розділ «Онлайн-навчання» доповнено матеріалом «Документальні перевірки»

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/732002.html повідомила наступне.
    У розділі «Онлайн-навчання» на вебпорталі ДПС, який містить корисну інформацію з податкової тематики, навички заповнення податкової звітності та розуміння оптимальних механізмів сплати, підрозділ «Податкові перевірки» доповнено презентаційним матеріалом «Документальні перевірки» .
    У матеріалі детально розʼяснено особливості проведення документальних податкових перевірок, їх види, порядок формування плану-графіка проведення таких перевірок, строки проведення планової перевірки та оформлення її результатів, підстави та строки проведення документальних позапланових перевірок тощо.
    Розділ «Онлайн-навчання» мобільний. Він доповнюватиметься новими підрозділами відповідно до потреб платників податків. Вся інформація викладена у відео, презентаційних та текстових матеріалах, які постійно оновлюються та доповнюються.
    Загалом на сьогодні розділ «Онлайн-навчання» містить понад 240 відео, текстових та презентаційних матеріалів.
     

    До уваги платників!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що 10.11.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.08.2023 № 470 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року № 566» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 вересня 2023 р. за № 1632/40688) (далі – Наказ № 470).
    Наказом № 470 відповідно, зокрема до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» із змінами визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року № 566 «Про затвердження Порядку роботи комісії Державної фіскальної служби України, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16 червня 2017 року за № 752/30620.
    Наказ № 470 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 10.11.2023 № 90.


    Набрали чинності зміни до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що 07.11.2023 набрали чинності накази Міністерства фінансів України від 17.10.2023 № 560 «Про затвердження Змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 жовтня 2023 р. за № 1869/40925) (далі – Наказ № 560) та від 31.10.2023 № 608 «Про внесення змін до Змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02 листопада 2023 р. за № 1902/40958) (далі – Наказ № 608).
    Накази № 560 та 608 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 07.11.2023 № 89.


    До уваги платників ПДВ!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 08.11.2023 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2023 року № 1149 «Про затвердження Порядку ввезення суб’єктами господарювання, які відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, товарів, операції з ввезення на митну територію України яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, для використання у власній виробничій діяльності» (далі – Постанова № 1149).
    Постанову № 1149 опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур'єр» від 08.11.2023 № 224.


    Особливості застосування з 01.08.2023 штрафних санкцій та пені за порушення обов’язків платниками єдиного внеску

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2023 року № 651 «Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» відмінено з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 року на всій території України карантин, встановлений з метою запобігання розповсюдження цієї хвороби.
    Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» із змінами (далі – Закон № 2464), зокрема, викладено у новій редакції пункти 9 прим.21 – 9 прим.22 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення».
    Отже, зважаючи на Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затверджений Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IХ, яким визначено, що воєнний стан в Україні введено із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року та, враховуючи положення пунктів 9 прим.21 – 9 прим.22 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, якими встановлено кінцеву дату незастосування контролюючим органом штрафних санкцій – 01.08.2023, контролюючими органами не застосовуються штрафні санкції за порушення законодавства про єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), вчинені в період з 24.02.2022 по 31.07.2023 на підставі зазначених пунктів, та припиняється нарахування пені.
    При цьому незмінними залишились положення пункту 9 прим.19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, згідно з якими за платниками єдиного внеску, зазначеними в пунктах 4, 5 та 5 прим.1 частини першої статті 4 Закону № 2464, залишилось право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану та не подавати розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого пункту 919 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.
    Проте до платників єдиного внеску, зазначених у пунктах 4, 5 та 5 прим.1 частини першої статті 4 Закону № 2464, які обчислять і нарахують єдиний внесок та подадуть до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, з 01.08.2023 контролюючим органом будуть застосовуватись заходи впливу та стягнення визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464.
    Підсумовуючи викладене, контролюючі органи застосовують штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464, та пеню за порушення, вчинені у період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023.
    За порушення платниками законодавства про єдиний внесок в період з 01.03.2020 по 31.07.2023 контролюючим органом штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464 не застосовуються, а пеня нарахована за цей період підлягає списанню.


    За видобування кам’яного вугілля та використання рибних ресурсів платники сумлінно сплачують рентну плату до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

    У січні – жовтні 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло майже 73,3 млн грн рентної плати за видобування кам’яного вугілля, що на понад 2,1 млн грн, або на 3,1 відс. більше минулорічного показника відповідного періода.
    За використання рибних ресурсів місцеві бюджети Дніпропетровщини отримали понад 1,5 млн гривень. У порівнянні з січнем – жовтнем 2022 року надходження збільшились на понад 980 тис. грн, або на 177,2 відсотків.


    Туристичний збір: до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло майже 5,6 млн гривень

    Протягом січня – жовтня 2023 року місцеві бюджети Дніпропетровщини отримали майже 5,6 млн грн туристичного збору. Надходження збільшились на понад 2,2 млн грн, або на 67,4 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Наталя Федаш висловила подяку сумлінним платникам і зазначила, що туристичний збір є однією зі статей наповнення місцевих бюджетів і з економічної точки зору важливо, щоб до бюджетів територіальних громад кошти від справляння туристичного збору направлялись своєчасно і в повному обсязі.


    До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, що здійснюють операції з експорту товарів!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Національним банком України на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2019 року № 76-р «Про затвердження переліку товарів та (або) галузей економіки, для яких Національний банк має право встановлювати винятки та (або) особливості запровадження заходу захисту, передбаченого абзацом першим частини першої статті 13 Закону України «Про валюту і валютні операції»» встановлено нові граничні строки розрахунків за операціями з експорту товарів, що класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД:
    - 1001 (пшениця і суміш пшениці та жита (меслин)),
    - 1002 (жито),
    - 1003 (ячмінь),
    - 1004 (овес),
    - 1005 (кукурудза),
    - 1201 (соєві боби),
    - 1205 (насіння ріпаку),
    - 1206 00 (насіння соняшнику),
    - 1507 (олія соєва),
    - 1512 (олія соняшникова),
    - 1514 (олія ріпакова або гірчична),
    - 2306 (макуха).
    Згідно з постановою Правління Національного банку України від 10.11.2023 № 145, внесено зміни до постанови Правління Національного банку України від 14.05.2019 № 67 «Про встановлення винятків та (або) особливостей запровадження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і внесення змін до деяких нормативно-правових актів», а саме: доповнено підпунктом 1 прим.2 такого змісту:
    «1 прим.2. Граничні строки розрахунків за операціями з експорту товарів, що класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД: 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514, 2306, становлять 90 календарних днів та застосовуються до операцій, здійснених з 11 листопада 2023 року».
    Слід зазначити, що доповнення до постанови НБУ № 67 набрали чинності з 11 листопада 2023 року.


    Податкова знижка: витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що за результатами 2022 року громадяни – резиденти України мають право по 31 грудня 2023 року (включно) скористатись правом на податкову знижку.
    Відповідно до абзацу другого п.п. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки, зокрема суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій.
    До податкової знижки включається сума витрат не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.
    Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні, який визначає механізм та умови застосування методики допоміжних репродуктивних технологій, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09.09.2013 № 787 із змінами, стосується удосконалення медичної допомоги населенню при лікуванні безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій та регулює відносини між пацієнтами (жінками, чоловіками) та закладами охорони здоров'я, які забезпечують застосування методик допоміжних репродуктивних технологій та не містить положень щодо порядку (способів) оплати наданих медичних послуг та суб'єктів, які здійснюють таку оплату.


    Чи підлягають оподаткуванню кошти, які отримуються фізичною особою як компенсація за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, якщо фізичною особою отримуються кошти, що є компенсацією за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна, то такі кошти не оподатковуються, за умови, що дохід у вигляді компенсації отримується фізичною особою відповідно до Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» (п.п. 165.1.66 п.  165.1 статті 165 Кодексу).

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.