• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 27.09.2024
    2024-09-28 19:56:35

    Задекларована праця підтримує країну

    Виходь на світло!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу.
    Задекларована праця
    Підтримує країну.


    НЕ задекларована праця
    НЕ підтримує країну.


    Особливо зараз сплачені за кожного оформленого працівника податки – це внесок в економіку.


    Детальніше – на головній сторінці вебпорталу ДПС України за посиланням
    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/824715.html


    Дізнайся більше на сайтах Держпраці:
    www.dsp.gov.ua, www.pratsia.in.ua .

     


    Податкова Дніпропетровщини: бізнесу – про податкові новації

    У межах комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) відбулася онлайн зустріч з членами Спілки українських підприємців та представниками бізнес спільноти регіону.
    Новації податкового законодавства у сегментах податку на додану вартість (ПДВ) та акцизного податку – на порядку денному івенту.
    Основні аспекти спілкування – оподаткування ПДВ операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товару, нововведення у формах податкової звітності з ПДВ та податкової накладної, ключові зміни щодо ставок акцизного податку на пальне та ліцензування підакцизних товарів.
    На завершення заходу – відповіді фахівців ГУ ДПС на питання учасників зустрічі.
    Обізнані платники – сумлінні платники!
    Працюємо на результат!


    Ветеранський бізнес: податківці інформаційно підтримують ветеранів війни

    Наразі все більше ветеранів започатковують успішну власну справу.
    Інформаційна підтримка допомагає швидше адаптуватися у сфері ведення бізнесу та працювати у правовому полі, з дотриманням вимог законодавства.
    Податківці Дніпропетровщини підтримують ветеранів війни у їх підприємницьких ініціативах і охоче діляться своїми знаннями.
    Під час зустрічі зі слухачами тренінг-курсу «Організація роботи фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» Центру ветеранського розвитку при Університеті митної справи та фінансів спілкувались про оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців.
    Додатковий акцент – на офіційних джерелах інформації та оперативних форматах взаємодії податкової служби Дніпропетровщини з бізнесом та громадськістю.

     

    Мобільний ЦОП на Дніпропетровщині надає послуги та сервіси мешканцям територіальних громад


    З метою забезпечення зручних та доступних умов для отримання послуг і сервісів фахівці Центру обслуговування платників (ЦОП) Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) протягом вересня 2024 року (13.09.2024 та 17.09.2024) здійснили виїзди мобільного ЦОПу ГУ ДПС до мешканців територіальних громад Васильківської селищної ради (с. Дебальцеве, с. Вербівське та сел. Письменне).
    Під час однієї із зустрічей заступник начальника ГУ ДПС Леонов Валерій у режимі відеозв’язку акцентував увагу присутніх, зокрема, на послугах та сервісах, за якими мешканці можуть звернутись до мобільного ЦОПу, електронних сервісах ДПС («Електронний кабінет», мобільний застосунок «Моя податкова»).
    Режим роботи ЦОП, перелік документів, що потрібні для отримання послуг, контактні номери телефонів – інформація, з якою ознайомили платників фахівці податкової інспекції.
    І, як завжди, інформаційно-роз’яснювальна та консультаційна робота з питань податкового законодавства, зокрема, щодо порядку застосування РРО/ПРРО, легалізації трудових відносин, нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання, звірки даних з плати за землю, забезпечення актуальності реєстраційних даних громадян у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.
    Результати виїздів мобільного ЦОПу:
    - прийнято 12 заяв за формою № 5ДР, 12 заяв за формою № 10ДР, 67 заяв – на проведення звірки з податку на майно;
    - видано 32 картки платника податків;
    - встановлено 4-м особам мобільний застосунок «Моя податкова».
    Мобільний ЦОП – зручна та оперативна податкова допомога платникам віддалених куточків регіону.

     


    Дніпропетровщина: місцеві бюджети від платників ПДФО
    отримали понад 14,7 млрд гривень


    У січні – серпні поточного року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від платників надійшло понад 14,7 млрд грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Позитивна динаміка порівняно з січнем – серпнем 2023 року складає понад 2,2 млрд грн, або 17,5 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Керівниця обласної податкової зазначила, що офіційна заробітна плата та своєчасно сплачені ПДФО і військовий збір забезпечують працівнику соціальні гарантії.
    З моменту підписання трудового договору найманий працівник – це працівник, який має трудові права і соціальні гарантії, а саме:
    - гідні та безпечні умови праці;
    - нормований робочий час;
    - оплачувані та неоплачувані відпустки;
    - регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної;
    - можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію;
    - захист від незаконного звільнення;
    - страхові виплати в разі непрацездатності;
    - пільги для неповнолітніх;
    - додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми;
    - захист прав тощо.

     


    Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: до місцевих бюджетів Дніпропетровщини платниками спрямовано понад 691,4 млн гривень


    Протягом січня – серпня 2024 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини надійшло від платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, понад 691,4 млн гривень. Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш, надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2024 року на понад 92,1 млн грн, або на 15,4 відсотки.
    Нагадуємо, що відповідно до п.п. 266.10.1. п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується:
    а) фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
    б) юридичними особами –  авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

     


     
    Місцеві бюджети Дніпропетровщини отримали від платників туристичного збору понад 10,3 млн гривень


    З початку 2024 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло від платників понад 10,3 млн грн туристичного збору. Це на понад 2,1 млн грн, або на 25,9 відс., більше ніж у січні – серпні 2023 року.
    Нагадуємо, що відповідно до п.п. 268.7.3 п. 268.7 ст. 268 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) базовий податковий (звітний) період з туристичного збору дорівнює календарному кварталу.
    Форма податкової декларації з туристичного збору затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.07.2015 № 636 «Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору» із змінами.
    Підпунктом 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ визначено, що податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

     


    Податковий календар на 30 вересня 2024 року


    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що


    30 вересня 2024 року, понеділок,


    останній день сплати:


    - акцизного податку за серпень 2024 року;
    - військового збору:
    • з нарахованих у вигляді процентів на поточний або депозитний банківський рахунок; процентів на вклади члена кредитної спілки;
    • з нарахованого, але не виплаченого доходу за серпень 2024 року;
    - єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами за найманих працівників за серпень 2024 року;
    - податку на доходи фізичних осіб:
    • із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за серпень 2024 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці;
    • податковим агентом з нарахованого, але не виплаченого доходу за серпень 2024 року;
    - земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) за серпень 2024 року;
    - податку на додану вартість за серпень 2024 року;
    - авансового внеску з податку на прибуток підприємств з пунктів обміну іноземних валют за вересень 2024 року;
    - рентної плати за серпень 2024 року:
    • за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
    • за користування радіочастотним ресурсом України;
    • за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
    • за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;


    останній день подання:


    - звіту про контрольовані операції за 2023 рік;
    - повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2023 рік.

     


    Зміни у класифікації доходів бюджету та реквізити таких рахунків:
    відкриття Казначейством бюджетних рахунків

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу.
    Державною казначейською службою України (Казначейство) формуються рахунки для зарахування доходів бюджетів після прийняття закону про Державний бюджет України на відповідний рік, а також у разі внесення протягом бюджетного періоду змін до законодавства, згідно з якими змінюється перелік видів надходжень державного та місцевих бюджетів, та/або порядок їх зарахування до відповідних бюджетів.
    Згідно з вимогами п. 4 Порядку взаємодії органів Державної казначейської служби України та органів Державної податкової служби України в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та іншими надходженнями, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.07.2016 № 621, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 10.08.2016 за № 1115/29245 (із змінами та доповненнями), Головні управління ДПС доводять до платників податків інформацію про реквізити рахунків за надходженнями шляхом її розміщення на вебпорталі податкового органу та забезпечують наявність таких реквізитів в інформаційно-комунікаційній системі «Електронний кабінет».
    Інформація про відкриті Державною казначейською службою України бюджетні рахунки та рахунки для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для платників Дніпропетровській області розміщена на субсайті «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області» вебпорталу ДПС у розділі «Рахунки для сплати платежів» за посиланням: Головна/Рахунки для сплати платежів (https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

     

    Алгоритм дій у разі зміни даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує.
    Пунктом 70.7 ст. 70 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та п. 1 розд. IХ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 822), визначено, що фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів (далі – податкові органи) відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (далі – Заява за ф. № 5ДР) (додаток 12 до Положення № 822) та документа, що посвідчує особу (після пред’явлення повертається).
    Заява може бути подана через представника за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на проведення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) (після пред’явлення повертається).
    Заява за ф. № 5ДР фізичною особою подається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання або до будь-якого контролюючого органу (п. 2 розд. IХ Положення № 822).
    Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних (п. 3 розд. IХ Положення № 822).
    Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з таких документів:
    - витяг з реєстру територіальної громади;
    - паспорт, виготовлений у формі книжечки;
    - тимчасове посвідчення громадянина України (п.п. 4 п. 1 розд. IІІ Положення № 822).
    При поданні Заяви за ф. № 5ДР фізична особа зобов’язана подати відповідному контролюючому органу документи (оригінали після перевірки повертаються) та їх копії (п. 1 розд. VI Положення № 822).
    Для підтвердження факту внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа подає довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (п.п. 5 п. 1 розд. IІІ Положення № 822).
    При поданні Заяви за ф. № 5ДР фізична особа зобов’язана подати відповідному контролюючому органу документи (оригінали після перевірки повертаються) та їх копії за переліком, визначеним Положенням № 822 (п. 1 розд. VI Положення № 822).
    Внесення змін до ДРФО здійснюється протягом трьох робочих днів з наступного дня після дня подання фізичною особою Заяви за ф. № 5ДР (п. 4 розд. IХ Положення № 822).
    Згідно з п. 5 розд. IХ Положення № 822 у разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій Заяві за ф. № 5ДР фізичній особі може бути відмовлено у внесенні змін та/або видачі документа, що засвідчує реєстрацію у ДРФО.

     


    Право на нарахування податкової знижки: обмеження


    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу.
    Пунктом 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України (ПКУ) визначені обмеження права на нарахування податкової знижки.
    Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (п.п. 166.4.1 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).
    Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).
    Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно, наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ).
    Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшену з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 п. 166 ст. 166 ПКУ (п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).
    Сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, у разі включення до податкової знижки витрат, передбачених п.п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, розраховується окремо від інших витрат та не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу (п.п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

     


    Комунальне підприємство: право на обрання третьої групи платників
    єдиного податку

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Відповідно до п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) до платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.
    При цьому п.п. 291.5.5 п. 291.5 ст. 291 ПКУ передбачено, що не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25 відсотків.
    Відповідно до статей 63 та 78 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV із змінами (далі – ГКУ) комунальне підприємство – це підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади, утворюється органом, який є представником власника – відповідної територіальної громади і виконує його функції та майно якого закріплюється за ним на праві господарського відання або на праві оперативного управління.
    Отже, єдиним засновником (учасником) комунальних підприємств є територіальна громада в особі уповноважених органів. Тобто, їх частка у статутному фонді цих підприємств перевищує 25 відсотків.
    Крім того, ст. 8 ГКУ передбачено, що держава, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб’єктами господарювання.
    Таким чином, оскільки засновники комунальних підприємств не є суб’єктами господарювання і їх частка в цих підприємствах перевищує 25 відс., зазначені підприємства не можуть обрати третю групу платників єдиного податку.

     


    Чи необхідно СГ, який надає послуги з куріння кальяну, а також реалізує тютюнові замінники для куріння кальяну, придбавати ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Пунктом 85 частини першої ст. 1 Закону України від 18 червня 2024 року № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 3817) визначено, що тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтра, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників, інші відмінні від рідин, що використовуються в електронних сигаретах, нікотиновмісні продукти, їх замінники для куріння, нюхання, смоктання, жування чи вдихання без горіння шляхом нагрівання.
    Роздрібна торгівля – діяльність з продажу товарів (у тому числі з їх відвантаженням для подальшої доставки) кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив без фактичного споживання у місці продажу або на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування (п. 76 частини першої ст. 1 Закону № 3817).
    Роздрібну торгівлю тютюновими виробами та/або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюють суб’єкти господарювання за наявності у них однієї з таких ліцензій: на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами, на право роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах (частина перша ст. 23 Закону № 3817).
    Враховуючи зазначене, суб’єкт господарської діяльності, який надає послуги з куріння кальяну, а також реалізує тютюнові замінники для куріння кальяну, може здійснювати таку діяльність лише за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами.

     


    Платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує.
    Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, (податок) є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості (п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
    Підпунктом 266.1.2 п. 266.1 ст. 266 ПКУ визначено платників податку в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:
    а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;
    б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
    в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.