• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • АУБ виступає за розширення спектру банківських інструментів
    2005-10-19 11:22:00
    Асоціація українських банків пропонує Національному банку України розширити банківський інструментарій, оскільки це – складова необхідних умов розвитку банківського сектору. Одним з інструментів, який користується попитом як банків, так і їх клієнтів, є фінансовий вексель, – кажуть в АУБ.
    Позиція Асоціації проста і зрозуміла: НБУ має надати банкам можливість оформляти свої грошові зобов’язання, наприклад, за одержаним депозитом, або міжбанківським кредитом, векселями. “Немає предмету дискусії щодо товарності таких векселів. У ринковій економіці гроші є товар, який має свою ціну”, – наголошує Президент АУБ Олександр Сугоняко.
    Нагадаємо, що фінансові векселі були виключені з обігу за ініціативою НБУ з прийняттям Закону “Про обіг векселів в Україні”, зокрема вимогою ст.4 щодо необхідності видачі векселів лише на підставі “товарності”. Світова практика свідчить, що не всі країни, що приєднались до Женевської системи вексельного права, запроваджують подібну вимогу. За даними АУБ, в Росії, Литві, Чехії, Угорщині, Німеччині, Англії, Франції, Білорусі тощо фінансові векселі обертаються вільно, і тільки в Казахстані та Україні вони заборонені.
    На численні запити своїх ів АУБ проаналізувала діяльність банків з випуску фінансових векселів за період 1999 – 2001 рр. Висновок: негативного впливу реалізованих обсягів випущених банками векселів на макроекономічні показники, зокрема, на рівень інфляції, встановлено не було. Фінансові векселі, як більш гнучкий та оперативний інструмент розрахунків забезпечують залучення більш дешевих пасивів на внутрішньому, а особливо - на зовнішньому ринку. Вони збільшують обсяги залучених ресурсів за рахунок коштів, які тимчасово є вільними у суб’єктів підприємницької діяльності, забезпечують можливість значно спростити процедуру рефінансування банків Нацбанком, сприяють прискоренню розрахунків. За відповідного контролю та регулювання з боку НБУ, банківський вексель як ліквідний фінансовий інструмент без суттєвих інфляційних наслідків може позитивно вплинути на розрахунки банків на міжбанківському ринку, а також на розрахунки клієнтів у їх господарській діяльності, – переконаний Президент АУБ.
    В питанні повернення на ринок фінансових векселів Асоціація вже тривалий час плідно співпрацює з учасниками та регуляторами фондового ринку. АУБ поділяє з ними ту позицію, що вимога “товарності” при видачі векселя суперечить абстрактній суті вексельного зобов’язання і не входить до вичерпного переліку застережень, визначених додатком ІІ до Женевської конвенції 1930 року, якими сторони, що приєдналися до конвенції, можуть встановити особливості застосування Уніфікованого закону на своїй території. А це означає порушення Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань згідно Женевської конвенції.
    “Враховуючи те, що фінансові векселі банків можуть стати зручним інструментом при рефінансуванні Нацбанком, ми переконані, що НБУ доцільно переглянути свою позицію щодо фінансових векселів і підтримати ініціативу Асоціації українських банків щодо зняття заборони на випуск банками фінансових векселів”, – наголошує Олександр Сугоняко.

    Прес-служба Асоціації українських банків
    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.