• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Как в киевском Пирогово праздновали Ивана Купала
    2013-07-08 06:03:19

    У вечір на Івана Купала, з 6 на 7 липня, у  Національному музеї народної архітектури та побуту, що в Пирогово  влаштували народні гуляння.

     

    На співочому полі діяла і ярмарка народних ремесел , і різноманітні майданчики. Ще і сонце не зайшло, як молодь вишикувалася у кількаметрову чергу до ватри. Стрибали через живий вогонь і молоді пари, і по-одному, і з дітьми.

     

    А неподалік від ватри, під народні мотиви, і старі, і малі, і молоді хлопці та дівчата,  водили танки, скільки сили ставало. Поряд з танцювальним майданчиком стояли віхи, високі купальські жердини, вбрані зіллям та колоссям. Купальські віхи є символом повороту літа до зими.

     

    На іншому майданчику красувалося Купало – опудала дівчини та легеня. Раніше навколо такого опудала дівчата та хлопці збиралися танцювати. Нині відвідувачі музею з подивом їх розглядали та фотографувалися.


    Тільки-но стемніло, як черга до вогнища виросла, як «гриб після дощу». Стрибали парами, поодинці, по-троє, з дітьми на руках. Адже кажуть, що перестрибнувши через купальське магічне полум’я, ти очищаєш і тіло, і душу. А хлопці та дівчата вірили, що, коли перестрибнуть через вогнище, тримаючись за руки, то неодмінно будуть разом.

    А вогонь у Пирогово був дійсно живий, бо добували його не іскрою з сірника, а на спеціальному стародавньому «пристрої».  Про це МІС «Сіль»  розповів завідувач відділу народного мистецтва та фольклору музею Олександр Босий. Та не лише розповів, а й показав і поділився  деякими деталями. За словами Олександра Босого, вогонь можна добути у результаті тертя дерева об дерево. За декілька хвилин посильної роботи з’являється іскра. Важливо, щоб деревина була і жіночого, і чоловічого роду. Таким  методом  вогонь добували тільки на Вінничині.

     

    Варта уваги і нова експозиція музею – «Дуб Перуна», який і не так просто знайти на території Пирогово.  Культове дерево прадавніх слов’ян, що було присвячене Перуну, знайшли у Десні ще у 1975 році. Вік дубу близько двох тисяч років, з яких близько тисячі років він пролежав у мулі і воді.

     

    http://soli.com.ua

     

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.