• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • 60% украинцев среднего класса проживает в Киеве
    2013-11-05 08:43:49

    Про український середній клас радіостанції «Голос Столиці» розповіла редактор напряму «Економічна політика і реформи» порталу Forbes.ua Дар'я Марчак.
    У 2013 році доходи українського середнього класу росли вдвічі повільніше, ніж очікувалося – про це свідчать дані спільного дослідження Forbes і аудиторсько-консалтингової компанії EY, присвяченого Індексу доходів середнього класу в Україні. Ще в липні 2013-го очікувалося, що цього року доходи середнього класу в цілому по Україні зростуть на 19% порівняно з 2007 роком і на 11 процентних пунктів перевищать рівень зарплат, що спостерігався в 2012-му. Нове ж дослідження говорить, зростання виявився скромнішим – плюс 14% порівняно з 2007-м, і на 6-11 процентних пунктів вище, ніж у 2012 році.
     
    «Голос Столиці»: Давайте спробуємо закцентувати увагу на тому, хто він, середній клас в Україні, як ви намагалися його знайти?
     
    Дар'я Марчак: Зазвичай, в Україні вважається, що середній клас визначається тільки за рівнем доходів, що це люди, які багато заробляють. Насправді, не зовсім так. Якщо у тебе велика зарплата, але при цьому ти відчуваєш себе абсолютно безпорадним, ти розумієш, що завтра пропаде твоя зарплата і все, це буде катастрофа для твого життя, ти не розумієш своєї ролі у розвитку суспільства, у розвитку загальнодержавної політики, тоді, напевно, не зовсім коректно називати тебе середнім класом. І ось в Україні є кілька інститутів і комерційних компаній, які займалися дослідженням цього питання. Один з них, це інститут демографії при Академії наук України, у них дуже хороша методологія. Крім того, свої дослідження проводили маркетингові компанії GFK і TNS, і ми, в принципі, проаналізували всі ці підходи. Прийшли до того, що крім таких психологічних факторів визначення середнього класу, та матеріальна складова, про яку ми можемо говорити, це рівень доходу на рівні п'яти прожиткових мінімумів – це найнижчий поріг, нижче якого ми, на жаль, не можемо брати людей в цю категорію. І на сьогодні це становить близько 5000 грн чистого доходу на одного члена сім'ї. Тобто допустимо, сім'я з чотирьох осіб – це 20000 грн на сім'ю з урахуванням вже сплачених податків.
     
    «Голос Столиці»: Давайте почнемо з географії. Я так підозрюю, що в Києві доходи вище, ніж в інших частинах України.
     
    Дар'я Марчак: У Києві доходи вище, в Києві доходи ростуть значно вище, ніж в інших регіонах. Це виправдано. Ось дослідження, які проводив інститут демографії, воно показує, що, згідно з цим дослідженням, 60% середнього класу в Україні живуть саме в українській столиці. Ще по 6-10 % живуть у найбільших містах-мільйонниках, і виходить, на решту України припадає в цілому 34% середнього класу. В цілому, доходи по Києву росли швидше, як я вже сказала, ось ми можемо сказати, що, наприклад, в порівнянні з 2007 роком, доходи середнього класу киян зросли на чверть, 25%, в той час як, наприклад, у Донецьку зараз, за результатами поточного року, вони тільки вийшли на рівень 2007-го року. Крім того, досить швидко ростуть доходи середнього класу в Харкові. У поточному році вони склали 19%. Знову-таки, повільно ростуть доходи в Дніпропетровську. Але, крім того, потрібно враховувати, що міста-мільйонники, у них своя статистика, також своя статистика у регіонів в цілому, якщо брати не тільки міліонери, а й міста поменше. І тут виходить досить цікава ситуація, на Півночі, в Центрі, на Сході та на Півдні країни доходи середнього класу в цілому ростуть повільніше, зате на Заході вони збільшуються набагато швидше.
     
    «Голос Столиці»: Може є якісь сюрпризи і в плані галузей? З того, що я побачив, мене зацікавила фінансова галузь. Я так зрозумів, що фінансовий сектор не повністю одужав після кризи 2008-го року, але є сектори, в яких ми спостерігаємо досить активне зростання доходів?
     
    Дар'я Марчак: Так, великим здивуванням для мене особисто було те, що одна з найбільш швидкозростаючих по зарплатах посад в Києві і в Україні в цілому - це фахівці з реєстрації, сертифікації роботі з відповідними держорганами. Ось, наприклад, якщо по Києву їх міряти, то зарплата з 2007-го року у них виросла майже на 2/3, 72%. А зараз у середньому, в цілому по Україні, такий фахівець з реєстрації сертифікації заробляє близько 21000 грн на місяць до оподаткування. У той же час, наприклад, фінансисти, фахівці з продажу та по персоналу - це три професії, зарплати яких без урахування бонусів досі не відіграли втрати з часів кризи 2008-го року. І, швидше за все, причина такої ситуації в тому, що ряд посад компанії з часу кризи почали просто давати на оутсорсінг або оптимізувати витрати на цих фахівців. Наприклад, це характерно саме для фінансистів. У той же час, наприклад, для фахівців з продажу причина такого скромного зростання в іншому: в тому, що вони зараз просто більше заробляють на бонусах, а не на фіксованій частині зарплат. Якщо враховувати фактично виплачену, то річна грошова винагорода таких фахівців з продажу з 2007-го року виросла в 1,5 рази, на 51%.

     

    Источник

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.