• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • О легализации трудовых отношений
    2014-05-14 12:28:35

    Працівниками ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві постійно проводиться контроль за дотриманням підприємствами вимог чинного законодавства при оформленні трудових відносин та  виплаті заробітної плати з обов’язковою сплатою податку на доходи фізичних осіб.

     На особливому контролі у працівників управління доходів і зборів з фізичних осіб знаходяться підприємства, які мають заборгованість із виплати заробітної плати своїм працівникам, а також ті, що порушують норми Закону України «Про оплату праці» щодо термінів виплати заробітної плати.

    "Легалізація трудових відносин та контроль за дотриманням вимог чинного законодавства з оплати праці" – тема  прес–конференції, що відбулась нещодавно  в ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві з заступником начальника ДПІ Грабовською Ліліаною Володимирівною.

    Пропонуємо Вашій увазі відповіді на запитання, які надійшли від журналістів районних ЗМІ.

    Ліліано Володимирівно, яка робота проводиться ДПІ безпосередньо з тими платниками, що мають заборгованість по виплаті із зарплати та  податку на доходи фізичних осіб?
    З метою поповнення бюджету та розширення кола платників податків на постійній основі проводиться робота щодо проведення індивідуальних співбесід з керівниками підприємств, які мають заборгованість із виплати заробітної плати та податку на доходи фізичних осіб. Для прикладу за результатами проведених індивідуальних співбесід, у квітні 2014 року  64 підприємства погасили заборгованість із заробітної плати на загальну суму 4 мільйони 678 тисяч гривень та сплатили до бюджету більш ніж 701 тисячу гривень податку на доходи фізичних осіб.

    Чи співпрацює з цього питання  ДПІ з райдержадміністрацією Шевченківського району?
    Так. Комплекс спільних заходів проводиться постійно. Відновлено спільні засідання робочої комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат у Шевченківському районі при Шевченківській районній в місті Києві державній адміністрації. По кожному боржнику окремо здійснюється аналіз причин виникнення заборгованості та визначаються шляхи її погашення.

     За  чотири місяці 2014 проку здійснено 14 спільних засідань робочої комісії, на яких були присутні керівники 459 підприємств, що мають заборгованість із заробітної плати та податку на доходи фізичних осіб, а також нараховують заробітну плату в мінімальному розмірі. Завдяки даним заходам погашено заборгованість із заробітної плати в сумі 2 мільйони 981 тисяча гривень та сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб у  сумі понад 447 тисяч гривень.

    Розкажіть будь-ласка, чи проводиться з платниками попередня роз’яснювальна робота щодо  недопустимості  виплати заробітної плати в “конвертах” і якщо так, то які вона має результати?
    Так, звичайно! Одним із пріоритетних напрямків роботи управління доходів і зборів з фізичних осіб є проведення роз’яснювальної роботи як попередження порушень трудового та податкового законодавства. Наші співробітники постійно роз’яснюють, що заробітна плата "в конвертах" це неприпустиме явище для європейської розвиненої країни. Також постійно наголошується як громадянам так і роботодавцям про наслідки таких незаконних діянь, про відповідальність внаслідок порушення законодавчих норм з питань оформлення трудових відносин та виплати заробітної плати в “конвертах”.  Керівники підприємств, у яких розрахункова середня заробітна плата за даними ф. 1-ДФ нижче законодавчо встановленого мінімального розміру або на рівні мінімального запрошуються на засідання робочої комісії ДПІ у Шевченківському районі м. Києва.

      За результатами роботи у квітні, керівники 255 підприємств, які нараховували заробітну плату своїм працівникам на мінімальному рівні, що виплачували заробітну плату нижче  встановленого законодавством підвищили рівень виплати заробітної плати та надали зобов’язання підвищити заробітну плату своїм працівникам до прожиткового мінімуму. Таким чином у результаті проведеної роботи додатково до бюджету надійшло близько 400 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб.

    Ліліано Володимирівно, всі говорять про те, що отримування заробітної плати " в конверті" дуже негативно впливає на самих робітників. Чим же все-таки загрожує працівникові отримання нелегальних доходів?
    Працівники, які отримують заробітну плату в «конвертах» стикаються з такими проблемами як  відмова в оплаті щорічної відпустки або компенсації за неї; неможливість отримання компенсації за лікарняним листком; втрата права на соціальне забезпечення  в разі безробіття, народження дитини тощо. Разом з тим, мало хто замислюється на тим, що приховування доходів та несплата податків сьогодні – це отримання мінімальної пенсії через 10, 20, 30 років.

    Звертаюсь до роботодавців! Поважайте своїх працівників та не позбавляйте їх права на отримання соціальних гарантій держави! Перш ніж виплачувати заробітну плату «в конвертах» чи приховувати нелегальних співробітників пам’ятайте, що ви не тільки погіршуєте соціальне становище працівників, але й грубо порушуєте законодавство і за такі порушення обов’язково доведеться нести відповідальність!

    Дякую за увагу!

    ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.