• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Декриминализация статей за мошенничество с финресурсами и за доведение до банкротства является преждевременной
    2014-06-19 12:32:58

    Незалежна асоціація банків України (НАБУ) вважає передчасним внесення змін до Кримінального кодексу України (законопроект №4712 від 16 квітня 2014 року), якими пропонується пом’якшити або взагалі декриміналізувати відповідальність за такі правопорушення, як шахрайство з фінансовими ресурсами та доведення до банкрутства. Про це говориться у листі НАБУ на адресу Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
    НАБУ наголошує, що спостерігається стійка тенденція до зростання кількості випадків шахрайських операцій з використанням платіжних карток у банківській сфері. За даними МВС України, якщо в 2012 році було зафіксовано 139 звернень щодо крадіжок коштів за допомогою систем дистанційного банківського обслуговування, то за 2013 рік їх кількість зросла більш ніж у два рази - до 310 звернень, а сума збитків склала 87,3 млн. грн.
    У цій ситуації пом’якшення відповідальності за правопорушення, передбачені ст. 200 ККУ (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) сприятиме ще більшому зростанню кількості підробок платіжних документів та інших платіжних засобів. Наслідком цього стане збільшення втрат грошових коштів банків і їх клієнтів, що погіршить рівень довіри до банківської системи та сповільнить розвиток безготівкових розрахунків в Україні.
    Декриміналізація ст.219 ККУ (доведення до банкрутства) призведе до зростання кількості навмисного банкрутства недобросовісних позичальників. Ті борги, які не були погашені в результаті процедури банкрутства списуються, як наслідок, завдається шкода не тільки кредитно-фінансовій установі, а й державі та всьому суспільству. Окрім того, слід врахувати, що навіть зараз при наявності кримінальної відповідальності, умисне доведення підприємств та фізичних осіб - підприємців до банкрутства є непоодинокими випадками. Так, у 2013 році у справах про банкрутство заявлялось до стягнення грошових вимог на загальну суму 125,1 млрд. грн., що на 72% більше ніж у 2012 році – 35 млрд. грн. Сума грошових вимог, присуджених до стягнення, склала у 2013 році 49 млрд. грн., що на 43% більше ніж у 2012 році – 28 млрд. грн.
    НАБУ також вважає недоцільною декриміналізацію частини першої ст.222 ККУ (Шахрайство з фінансовими ресурсами). Це прямо впливає на діяльність банківської системи України. Через зниження відповідальності за такого виду шахрайство значно зростають ризики надання банкам завідомо неправдивої інформації з метою отримання кредитів, а складність, а часом і неможливість, перевірки такої інформації, призведе до збільшення кількості неповернутих позик.
    Як правило, договори банків містять застереження, що при наданні позичальником недостовірної інформації, він нестиме кримінальну відповідальність згідно чинного законодавства України. Проте, якщо відповідальність за такі правопорушення буде декриміналізована, то збільшуватиметься спокуса незаконно отримати кредит.
    НАБУ вважає передчасними внесення змін до ст. 200, 219 та 222 Кримінального кодексу України, оскільки вони виконують свої функції, як превентивні заходи для попередження злочинів, у тому числі, й у сфері банківської діяльності. Якщо ж за ці дії законодавство передбачатиме відповідальність у вигляді штрафів, виникає  ризик зростання таких правопорушень в Україні.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.