• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • УКБС: ПАРЛАМЕНТ ПЛАНУЄ КРАХ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ?
    2014-07-15 18:34:13

     

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», виражаючи спільну позицію регулятора та банківського співтовариства, звернулася до Верховної Ради України щодо необхідності відхилення законодавчої ініціативи, яка загрожує знищенням національної банківської системи.

    Так, 02.07.2014 р. Парламентом було прийнято у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до статті 1058 Цивільного кодексу України (щодо відповідальності банку за порушення умов договору банківського вкладу (депозиту)» № 2202 від 06.02.2013 (далі – законопроект).

    Даний законопроект доповнює ст.1058 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) нормою, згідно до якої банк сплачує неустойку (пеню) на рівні 365% річних за порушення строків повернення вкладу (1% від суми вкладу за кожний день прострочення виконання зобов‘язання). Це при тому, що аналогічна законодавча ініціатива не знаходила підтримки Парламенту ані у розпал кризи 2009 року, ані у 2013 році в умовах відносно стабільного фінансового ринку.

    Експерти УКБС зазначають, що нормами діючого законодавства (ЦКУ та та акти НБУ) вже передбачено відповідальність банків за порушення умов договору банківського вкладу. Зокрема, ЦКУ (ст. 611 ) зазначає, що у разі порушення зобов‘язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, а саме - припинення та зміна умов зобов’язання, сплата неустойки, відшкодування збитків та моральної шкоди. Крім цього, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов‘язаний сплатити суму боргу з урахуванням індексу інфляції за час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми (ч. 2 ст. 625 ЦКУ).

    Норма законопроекту повністю ігнорує поточну ситуацію на фінансовому ринку країни. Як відомо, під впливом суспільно-політичної та валютної нестабільності та через панічні настрої національний депозитний ринок перебуває у стані високого емоційного напруження. Як наслідок, з початку 2014 року відтік депозитів уже склав 86 млд. грн. або близько 20% залучених коштів фізосіб (за даними НБУ впродовж січня-травня 2014 р.).

    УКБС звернув увагу парламентарів на існуючі прогалини законодавства, що посилюють ризики банківської системи. Так, згідно ЦКУ (ч. 2 ст. 1060) банк зобов'язаний видати вклад незалежно від його виду (на вимогу чи строковий) на першу вимогу вкладника-фізичної особи.

    По суті це дозволяє достроково вилучити з банку будь-який депозит незалежно від терміну розміщення, що перетворює всі вклади населення у депозити до запитання. Це створює дисбаланс прав і обов’язків сторін у договірних відносинах. Адже вкладники не несуть жодної відповідальності за порушення договірних термінів розміщення коштів. Враховуючи, що строкові кошти фізосіб на сьогодні складають близько 30% зобов‘язань фінустанов або 338,7 млрд. грн. (за даними НБУ на 01.06.2014), то виникає загроза існування банківської системи при  раптовому відтоку депозитів.     

    УКБС зазначає, що у більшості країн Європи та у США існує чітка диференціація строкових і поточних депозитів та умов їх обслуговування. Це дозволяє фінустановам планувати довгострокову кредитну політику, базуючись на структурі своїх пасивів за термінами їх залучення, зафіксованими у договорах банківських вкладів.

     «Для встановлення рівних та справедливих договірних відносин слід передбачити «дзеркальну» відповідальність боржника та позичальника, що усуне небезпеку руйнації національної банківської системи, - зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже навіть найнадійніший банк у світі не може ні одночасно достроково повернути всі кошти вкладників, ні витримати штрафне навантаження у розмірі 365% річних».

     

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.