• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Рецепт для енергетики: як закрити проблему дефіциту державних електрокомпаній?
    2015-07-28 14:41:35

    Обсяги виробництва електроенергії з початку року впали на 12,2%. Енергетична система країни перебуває у вкрай скрутному стані. Уже за два роки тарифи на енергоносії для населення підвищаться майже в 3 рази – для вирішення питання ліквідності державних електрокомпаній. Як переконані фахівці ГО «Публічний аудит», цю проблему краще вирішувати за рахунок надання ДП «Енергоатом» виключного права експорту до Молдови та Білорусі. За підрахунками аудиторів, тільки в цьому році держпідприємство могло б отримати додатковий дохід у розмірі понад 3 млрд грн.

    «Фактично, через низький закупівельний тариф для «Енергоатому» утворився дефіцит в майже 8 млрд грн. Для того щоб виробництво електроенергії компанією виходило принаймні в «нуль», вчасно та в повному обсязі виконувалися всі профілактичні й ремонтні заходи, а також реалізовувалися внутрішні та зовнішні зобов’язання, — тариф має бути на рівні принаймні 49–50 копійок», – розповідає керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

    За його словами на сьогодні ДП «Енергоатом» виробляє 50% всієї електроенергії в країні, причому собівартість його виробництва доволі низька – 27,6 коп./кВтг, і в структурі тарифу становить всього 27%. ДП «Енергоринок» викуповує в «Енергоатому» електроенергію за ціною, що лише на 14,7 коп. вища за собівартість, а тому не покриваються ключові статті витрат держпідприємтва.

    Спеціалісти «Публічного аудиту» пропонують абсолютно дієвий спосіб вирішення проблеми ліквідності «Енергоатому», що забезпечить щорічний дохід для компанії в як мінімум 3 млрд грн. «Для цього достатньо запровадити монополію на експорт електроенергії виробництва «Енергоатому». Для експорту розглядаються Молдова й Білорусь – варіант із країнами ЄС відпадає, оскільки вихід на них можливий тільки через Бурштинський острів, доступ до якого в генеруючих джерел «Енергоатому» немає. Проте навіть за рахунок цих двох країн підприємство могло б отримувати в середньому понад мільярд гривень від реалізації електроенергії для Молдови та понад 2 млрд грн – для Білорусі.

    Розрахунки здійснювалися відповідно до офіційної інформації щодо вартості електроенергії в Молдові та Білорусі. Так, 1 кВтг імпортної електроенергії в цих країнах коштує приблизно 1 грн 20 коп. (офіційні дані 2014 року). До того ж, ці країни зацікавлені в збільшенні обсягів експорту – Білорусь, зокрема, працює над зменшенням диверсифікації поставок та зменшення залежності в сфері енергетики від Росії.

    Розвиток державного сектору енергетичної галузі в напрямі експортних операцій дозволив би знизити закупівельний тариф на електроенергію виробництва «Енергоатому» в середині України, а відповідно, й пропорційно зменшити тариф для населення, який вже за два роки підвищиться на 246% (за обсяги споживання до 100 кВт*год) та на 267% (споживання понад 100 кВт*год).

    «Зараз існує пряма залежність тарифу для населення від умов, які ринку диктує його монополіст у сфері теплової генерації – ДТЕК. А з приватизацією «Центренерго» монополізація ринку електроенергії буде остаточною», – стверджує заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.

    За його твердження, в умовах дефіциту валютної виручки в Україні, державне підприємство-виробник «Енергоатом» міг би безперешкодно постачати валютну виручку (за умови прозорого механізму роботи та контролю), що позитивно позначилося б на здоров’ї економіки країни.

    Крім того, отримані кошти можуть бути спрямовані на розвиток атомної генерації в Україні. Адже станом на сьогодні атомні електростанції генерують в Україні половину всієї електроенергії. При цьому закупівельна вартість їх електроенергії фактично вдвічі менша за вартість продукції ТЕС.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.