• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Обов’язкове застосування касових апаратів в аптеках забезпечить захист прав споживачів та унеможливить збут фальсифікованих ліків
    2016-11-01 08:37:41

    Підприємці здебільшого сприймають використання касових апаратів, як втручання в їхню фінансово-господарську діяльність з боку держави, як бажання влади контролювати малий та середній бізнес в Україні. Відтак, скептично налаштовані фізичні особи – підприємці свою відмову від застосування реєстратора розрахункових операцій мотивують тим, що сам процес утримання касового апарату досить громіздкий та затратний.
    Однак, які б аргументи, відмовки від використання РРО не зазначали ФОПи, проблема щодо необхідності застосування касових апаратів стоїть на багато гостріше, ніж здається на перший погляд. Якщо, наприклад, продаж канцтоварів без реєстратора розрахункових операцій – не становитиме загрози покупцю, то відпуск ліків без РРО може стати небезпечним для здоров’я та життя покупця-пацієнта, адже таким чином до обігу може потрапити чимало фальсифікованих та неякісних медпрепаратів.
    На думку Громадської спілки «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)», лише обов’язкове запровадження касових апаратів для всіх суб’єктів стане дієвим інструментом захисту прав хворого та боротьби з фальсифікатом.
    Я́к би не прикро було це визнавати, але реалії сьогодення засвідчують, що на ринку фармації дійсно присутні фальсифікати медикаментів. Деякі випадки відпуску ліків-підробок час від часу виявляють правоохоронні органи. За даними ЗМІ, лише впродовж поточного року в Україні виявлено та зафіксовано правоохоронцями 7 випадків виробництва і збуту фальсифікованих ліків. Ще більше занепокоєння викликає й припущення: а скільки ж людей поплатилися своїм здоров’ям чи навіть – життям, застосовуючи під час лікування такі медикаменти?!
    Аби запобігти подібним випадкам АПАУ наполягає на посиленні боротьби з фальсифікатом дієвим та ефективним чином – шляхом фіксації факту продажу лікарських засобів касовим чеком. Відтак, кожна аптека чи аптечний пункт під час відпуску медичних препаратів повинні обов’язково видати покупцю чек, у якому має бути зазначена назва суб’єкта продажу, назва проданого препарату, форма випуску,  дозування, його кількість та ціна.
    Основним документом, який регламентує правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, в тому числі в аптечних закладах, є Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Даний Закон визначає обов’язковою умовою для суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, застосування касових апаратів у своїй господарської діяльності. Але, нажаль, вимоги Закону, щодо застосування РРО,  не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які  є  платниками  єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість.
    Однак нововведення нині прогресують. Відтак, скоро використання касових апаратів стане доступним для всіх представників малого та середнього бізнесу. Передбачається, що незабаром в якості касових апаратів можна буде використовувати різні гаджети.
    Зараз багато підприємців, у тому числі й власників аптек, нарікають на те, що використання в їхній професійній діяльності реєстратора розрахункових операцій несе за собою значні витрати з їхнього боку, в результаті чого вони іноді вимушені піднімати ціну на медикаменти і товари фармацевтичного призначення задля покриття витрат на купівлю та утримання РРО.
    В цьому аспекті з метою спрощення адміністрування і здешевлення витрат у сегменті касових операцій для малого та середнього бізнесу Верховна Рада в першому читанні затвердила 4 жовтня 2016 року законопроект № 4117 про розробку системи касових апаратів нового покоління. Цей законопроект передбачає введення нового типу РРО (реєстратора розрахункових операцій) – так званої розподіленої комп’ютерно-касової системи (РККС). Принципова відмінність від уже наявних типів РРО полягає в тому, що до РККС можна буде підключати гаджети: ноутбуки, планшети, комп’ютери і навіть смартфони. На вибір підприємця. В результаті витрати на закупівлю та утримання касових апаратів, які болісно переносяться бізнесом, будуть істотно знижені за рахунок вже наявної техніки.
    Законопроект передбачає створення інноваційного (цифрового) РРО, до якого буде підключена техніка, що входить в «мережу» розподіленої комп’ютерно-касової системи. Кожна транзакція через РККС буде захищена цифровим підписом, що зберігається в системі, що також суттєво спростить захист прав споживачів. В даний час законопроект допрацьовується з урахуванням рекомендацій експертів.
    Таким чином, механізм застосування касових апаратів законодавці дедалі більше спрощують, тому з придбанням та застосуванням реєстраторів розрахункових операцій у підприємницькій діяльності труднощів не виникатиме. Головне – це бажання кожного підприємця усвідомлювати відповідальність за життя пацієнта при відпуску медпрепаратів, бажання вести свій бізнес прозоро, сплачувати податки та докладати максимум зусиль, аби не допустити на аптечні прилавки підроблених медикаментів. А це можливо, на думку АПАУ, лише при обов’язковому застосуванні в аптеках касових апаратів, що забезпечить захист прав споживачів та унеможливить збут фальсифікованих ліків.
    Прес-центр АПАУ

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.