• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Основні питання при здійсненні торгівельної діяльності розглядалися під час проведення «гарячої лінії»
    2016-11-28 12:29:54

    Під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» з основних питань при здійсненні торгівельної діяльності з платниками податків спілкувалася заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб,  податків із самозайнятих осіб, з громадян, майнових податків і зборів з фізичних осіб управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у Кіровському районі м.Дніпропетровська Соломонович Віталій Олександрович.
    Пропонуємо вашій увазі відповіді на найбільш актуальні запитання, які надійшли від платників податків у ході проведення заходу.
    Питання 1: Чи може фізична особа знятися з реєстрації як приватний підприємець, а потім знову зареєструватися ? Чи є обмеження по термінах ?
     Відповідь: Обмежень щодо припинення та повторної реєстрації підприємницької діяльності не існує. Підприємець може припинити діяльність і повторно зареєструватися суб’єктом господарювання – підприємцем. Головне, щоб їм не порушувалося законодавство і порядок взяття на облік та зняття з обліку як підприємця.
    Питання 2: Чи підлягають оподаткуванню кошти при перерахуванні на розрахунковий рахунок фізичної особи - підприємця від власного імені при умові, що призначення платежу -  «Перерахунок власних коштів» ?
    Відповідь:  Згідно з п.292.1 ст. 292 Податкового кодексу України(далі – Кодекс), доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.
    Відповідно до норм Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492 (далі - Інструкція), поточні банківські рахунки для фізичних осіб - резидентів поділяються на: поточні рахунки фізичних осіб - підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності та поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями.
    Тобто, власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку.
    Аналогічні роз’яснення розміщено на офіційному сайті ДФС України в рубриці "Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс", категорія 107 "Єдиний податок для фізичних осіб - підприємців", підкатегорія 107.04 "Порядок визначення доходу та його склад".
    Питання 3: Чи має право фізична особа - підприємець відшкодовувати витрати на відрядження найманому працівнику ?
    Відповідь:   Згідно ст.121 Кодексу законів про працю України працівники мають право на відшкодування витрат та отримання інших компенсацій у зв’язку із службовим відрядженням. Надання коштів на відрядження врегульовані пп.140.1.7 п.140.1 ст.140 Кодексу, наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 № 59 «Про затвердження Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 31 березня 1998 р. N 218/2658.
              Після повернення з відрядження працівник зобов’язаний надати звіт про витрачені грошові кошти, в тому числі і особисті кошти, які він витратив на службове відрядження, пов’язане саме з підприємницькою діяльністю підприємця, а не за власними потребами працівника.
    Умовою відшкодування витрат на відрядження є наявність оригіналу документів, що підтверджують вартість таких витрат (квитки, квитанції, чеки, розрахунки тощо).
    Витрати, що не підтверджені документально, або зовсім не підлягають відшкодуванню і включенню до валових витрат підприємця, або можуть бути відшкодовані працівнику за рахунок коштів підприємця з податковими наслідками, тобто, такі витрати згідно з пп. «г» пп.164.2.17 п.164.2 ст.164 Кодексу є додатковими благами відрядженого працівника та підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.
    Питання 4: Які документи повинні знаходитись на місці здійснення торгівельної діяльності у фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування ?
    Відповідь: Відповідно до п. 177.10 ст. 177 р. ІV Кодексу фізичні особи – підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів та витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.
    При цьому, фізичні особи - підприємці застосовують реєстратори розрахункових операцій відповідно до Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського та послуг».
    Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування при здійсненні торгівельної діяльності зобов’язані здійснювати розрахункові операції виключно із застосуванням реєстратора розрахункових операцій.
    При цьому, фізичні особи - підприємці повинні забезпечити наявність на торговому місці наступних документів: книги обліку доходів та витрат; книги обліку розрахункових операцій; виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань; ліцензії; свідоцтва платника ПДВ (у разі, якщо суб’єкт господарювання зареєстрований платником ПДВ); трудових угод з найманими працівниками (у разі використання найманої праці).
    Питання 5: Який порядок подання фізичною особою – підприємцем заяви про застосування спрощеної системи оподаткування ?
    Відповідь: Наказом  Міністерства фінансів України від 20.12.2011 № 1675 затверджено форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік.
    Зокрема, для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до органу державної податкової служби заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за  формою, затвердженою  наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 N 1675, у якій зазначаються такі відомості: найменування суб'єкта  господарювання,  код  за  ЄДРПОУ  (для юридичної особи) або прізвище,  ім'я, по батькові фізичної особи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера  облікової  картки платника податків); дані документа,  що підтверджує державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи - підприємця відповідно до закону; податкова адреса суб'єкта господарювання; місце провадження господарської діяльності; види господарської  діяльності, обрані  фізичною  особою - підприємцем,  згідно  з  КВЕД ДК 009:2005,  у разі здійснення виробництва - також види  товару  (продукції),  що  нею виробляються; ставки єдиного податку або зміна  ставки,  обрані  суб'єктами господарювання; кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи; дата (період)   обрання  або  переходу  на  спрощену  систему оподаткування.
    Заява подається суб'єктом  господарювання  до органу державної податкової служби особисто або поштою.
    Зареєстровані в  установленому  порядку  фізичні  особи  -  підприємці,  які до закінчення місяця,  в якому відбулася державна  реєстрація,  подали   заяву   щодо   обрання   спрощеної   системи  оподаткування  та ставки єдиного податку,  встановленої для першої
    або другої групи,  вважаються платниками єдиного податку з першого  числа  місяця,  наступного за місяцем,  у якому виписано свідоцтво  платника єдиного податку.
     Зареєстровані в  установленому  законом  порядку  суб'єкти  господарювання (новостворені),  які до закінчення місяця,  в якому
    відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної  системи оподаткування та ставки єдиного податку,  встановленої для  третьої або четвертої групи, вважаються платниками єдиного податку  з дня їх державної реєстрації.
    Питання 6: Якщо платники єдиного податку першої групи у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений Кодексом, то які дії такого платника ?
    Відповідь: Платники єдиного податку першої групи,  які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників п. 291.4 ст. 291 гл. 1 р. XIV Кодексу, з  наступного   календарного   кварталу   за   заявою  переходять  на  застосування ставки  єдиного  податку,  визначеної  для  платників  єдиного податку   другої  або  третьої  групи,  або  відмовляються  від застосування спрощеної системи оподаткування.
    Такі платники  до  суми перевищення зобов'язані застосовувати  ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.
    Заява подається  не  пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом,  у якому допущено перевищення обсягу доходу.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.