• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • В ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»
    2016-11-29 08:47:28

    Днями в ДПІ у Подільському районі відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Податкова знижка».
    З платниками спілкувалась  начальника управління  ДПІ у районі Пелих Світлана Юріїівна.
    Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання, з якими абоненти звертались на «гарячу лінію»:
    Що означає поняття «податкова знижка»?
    Згідно зі статтею 14.1.170 податкового кодексу України,    — це підтверджена документами сума (вартість) витрат, які були понесені платником податків на придбання товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, і на яку буде зменшений  загальний річний оподатковуваний дохід такого платника, за звітний рік.
    Отже сума  оподатковуваного доходу може бути зменшена на суму податкової знижки, а це відповідно призведе до зниження суми  податку на доходи фізичних осіб. Оскільки в більшості випадків податок був уже оплачений раніше в перебігу звітного року (утриманий з  заробітної плати), то різницю між зменшеною розрахунковою сумою податку і фактично сплаченою сумою, платник податку має право повернути собі назад. Для цього достатньо подати до податкового органу за місцем  реєстрації податкову декларацію разом з розрахунком суми податкової знижки та підтверджуючими документами.
      Варто пам’ятати, у разі протермінування платником подання такої декларації, право  на наступні періоди податкова знижка не переноситься.
    2. Хто може скористатися податковою знижкою?
    Згідно зі статтею 166 податкового кодексу України, скористатися податковою знижкою мають право:
    Резиденти України, громадяни України або особи з іноземним громадянством, які перебувають на території нашої країни більше, ніж 183 дні протягом усього року;
    Особи, які понесли певні витрати, пов'язані з придбанням товарів, послуг або оплатою робіт резидента (фізичної або юридичної особи), що мають документально зафіксовані підтвердження. Якщо ви оплатили навчання своєї дитини в закордонний учбовий заклад, права на податкову знижку ви не маєте;
    Особи, які отримують офіційну заробітну плату або працюють за договорами цивільно-правового характеру, які платять податок з доходів фізичних осіб. Якщо ви є фізичною особою підприємцем (ФОП), ви також не маєте права на податкову знижку, оскільки не платите податок з доходів фізичних осіб.

    3. Які понесені витрати дозволяють отримати податкову знижку?
    Згідно з пунктом №3, ст. № 166 ПКУ, розраховувати на податкову знижку можна в тому випадку, якщо :
      -проводилась оплата за іпотечним кредитом і  житло, яке  придбано в результаті оформлення іпотеки, є  основним місцем проживання. Якщо було придбано два об'єкти нерухомості за іпотечним кредитом, то право на податкову знижку буде мати лише на те житло, в якому прописаний платник;
      - зроблені пожертвування або внесені благодійні внески організаціям неприбуткового характеру, зареєстрованим на території України, і при цьому витрачається від 2 до 5% заробітної плати за рік;
      - оплачувалось своє навчання або навчання члена  сім'ї першої лінії споріднення;
      - понесені витрати грошових коштів на проведення штучного запліднення;
      - відбулися витрати, пов'язані з усиновленням дитини;
      - проводились пенсійні внески до недержавних пенсійних фондів;
      - здійснювались страхові платежі за договорами накопичувального страхування життя;
      - користувалися послугами реабілітаційних центрів і протезно-ортопедичними послугами;
      - понесені витрати на переобладнання автомобіля та його переходу на газ або біопаливо;
      - понесені витрати на будівництво (купівлю) доступного житла.
     
     4. Терміни подання документів для отримання податкової знижки
     Податкова декларація подається до 1 травня наступного за звітним періодом (роком), згідно п.49.1 та п.49.16.4. ПКУ. Такий термін подання декларації встановлений для громадян, які зобов'язані її подавати.
    Якщо метою є отримання податкової знижки, то згідно п.155.1.1 ПКУ декларація може подаватися на протязі року, наступного за звітним. Наприклад, для отримання податкової знижки за 2015 ви можете подати декларацію до 31 грудня 2016 року.
    І ще раз нагадуємо, якщо документи не були подані вчасно, то на наступний період така можливість не переноситься. Наприклад, якщо ви не оформили податкову знижку за 2014 рік, то зараз її оформити вже не можна — її можна було оформити лише в 2015 році.
    5. Які документи потрібні для оформлення податкової знижки на навчання?
           Згідно з п. 14.1.170 ст. 14, податкова знижка на навчання для фізичної особи, яка не є суб'єктом господарювання — це сума, підтверджена відповідними документами про витрати платника податку, які він поніс у минулому звітному році на оплату навчання в середньо-спеціальних та вищих навчальних закладах.
           Дану суму може отримати сам студент або його родич першої лінії споріднення, який отримує офіційну заробітну плату і є платником податків.
          Перелік документів для оформлення податкової знижки на навчання:
           - копія паспорта (1, 2 і сторінка прописки);
           - копія ІПН;
           - копія свідоцтва про вступ у шлюб / копія свідоцтва про народження дитини в тому випадку,  якщо податкова декларація подається чоловіком або родичами;
          - довідку від навчального закладу з відомостями, з яких слідують дані про період навчання студента;
          - копія всіх квитанцій, які свідчать про сплату  внесків / платежів;
          - довідку про доходи (оригінал) за звітний рік за спеціальною формою для оформлення податкової знижки. Якщо платник працював у звітному році в декількох компаніях (одночасно або в різні періоди), то довідки про доходи необхідно взяти в кожній з них;
         - номер поточного рахунку в банку (номер картки);
         - декларацію про доходи та майновий стан разом з розрахунком суми податкової знижки (додаток №6 до декларації).

    6. Який граничний розмір суми сплати за навчання, має право включити фізична особа до податкової знижки за 2015 рік у зменшення оподатковуваного доходу, якщо навчаються кілька непрацюючих членів сім’ї першого ступеня споріднення?

        Фізична особа має право включити до податкової знижки суму сплати за навчання, що не перевищує розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. (У 2015 році – 1710 грн.).   При цьому, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.
    ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.