• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • 100% комерційний облік води в столиці обійдеться в 56 млн грн – «Публічний аудит»
    2017-02-10 14:53:38

    Останні декілька місяців у ЗМІ мусується тема навколо поквартирних перевірок мешканців Києва, які не мають лічильників на холодну та гарячу воду. Так, спочатку ряд видань проанонсували подібні «рейди» уже з весни цього року, посилаючись на зама Кличка Пантелеєва. Проте мер Києва таку інформацію вже встиг спростувати, назвавши її викривленою. «Ніхто не буде ходити по квартирах і перевіряти прописку», – запевнив він, разом з тим додавши про необхідність розробки різноманітних механізмів, які б забезпечили б справедливу оплату комунальних послуг.
    Ситуація, як з’ясували в «Публічному аудиті», справді делікатна. Адже може переплачувати як населення столиці через завищені нормативи споживання (до 2,8 млн грн у місяць, або 33,6 млн грн за рік, за підрахунками аудиторів). Так і пропорційними можуть бути втрати постачальника комунальних послуг, бо якщо фактично у квартирі мешкає двоє-троє людей, а зареєстрована тільки одна, недоплата становить у середньому за 1 куб/міс, і в результаті фінансові втрати можуть сягати 18 млн грн на рік.  На сьогодні ж у Києві досі не обладнані лічильниками на воду 25%, або 280 тис. квартир.
    «Публічний аудит» запропонував два єдиноможливі  варіанти виходу з ситуації, що склалася.
    Встановити меншу норму споживання води на особу в місяць без лічильника.
    У середньому без лічильника по Києву норматив споживання на людину – майже 4 куби/міс. Хоча з лічильником середня сім’я з трьох осіб споживає ті ж 4 куби/міс. Якби ця ж сім’я не мала приладу обліку, їй би нарахували 12 кубів, тобто в три рази більшу суму.
    У цьому випадку загальнодержавний рівень споживання, який використовується для обрахунку субсидій (2,4 куби/міс.) виглядає більш реальним. Тому й доречно відкоригувати нормативи, визначивши для послуг із централізованого постачання холодної води 2,4–3 куб. м на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води та 4 куб. м на особу на місяць за відсутності централізованого постачання гарячої води.
    Встановити прилади обліку водопостачання в квартирах
    За чинним законодавством, саме місцева влада регулює діяльність комунальних підприємств та, зокрема, здійснює контролю за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів у сфері житлово-комунальних послуг (Ст. 7 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»).
    З огляду на це саме столична влада, переконані в «Публічному аудиті» має зі свого боку ініціювати встановлення лічильників на воду у всіх київських квартирах, причому впоратися з цим завданням, як стверджують спеціалісти, цілком реально вже до кінця цього року.
    «Вихід із ситуації насправді досить простий. Постачальники комунальних послуг, як правило, в самий тариф частково закладають інвестиції для своєї діяльності. Тому достатньо зобов’язати «Київводоканал», який є частково комунальним підприємством, що належить київській громаді, взяти на себе частину витрат для забезпечення повного комерційного обліку води. Ще частину витрат доведеться профінансувати міському бюджету», – коментує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.
    Як підрахували незалежні аудитори, аби покрити всі 280 тис. квартир, які на сьогодні сплачують за воду за нормативами, необхідно виділити близько 56 млн грн.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.