• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива розпочалось
    2017-11-13 08:47:18

    Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та президент американської компанії Holtec International доктор Кріс Сінгх офіційно дали старт будівництву одного з найсучасніших і найбезпечніших у світі сховищ для відпрацьованого ядерного палива ‒ Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

    Відкриваючи церемонію початку будівництва віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон наголосив, що будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива ‒ це справжня перемога не лише для українських атомників, а й для усієї України. Перемога високих технологій та здорового глузду над популізмом і невіглаством, це перемога над тими, хто за межами нашої країни прагне за будь яку ціну позбавити нашу країну майбутнього та зберегти залежність вітчизняної атомної енергетики від країни-агресора в сфері поводження з відпрацьованим ядерним паливом.

    «Відбулася без перебільшення історична подія для нашої держави. Ми розпочали будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, робота якого вже в найближчій перспективі забезпечить нам лідируючі позиції в світі з атомної генерації! Уже в 2020 році ми станемо енергонезалежними в питанні відпрацювання ядерного палива і отримаємо змогу щорічно акумулювати понад 5,5 мільярдів гривень в бюджеті України!», ‒ зазначив Володимир Кістіон.

    Він нагадав, що в історії України вже був прецедент, коли Росія відмовлялася близько трьох років приймати на тимчасове зберігання ВЯП з України. Тоді це поставило роботу атомного енергетичного комплексу в кризовий стан. «Проект будівництва ЦСВЯП в поєднанні з диверсифікацією поставок свіжого ядерного палива ‒ це форпост України проти гібридної війни. Досягнення Енергоатома заслуговують великої поваги. Крок за кроком спільними зусиллями робимо Україну енергонезалежною», ‒ додав віце-прем'єр міністр.

    Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович зазначила, що США всіляко підтримує проект будівництва ЦСВЯП і нагадала, що OPIC (Корпорація приватних закордонних інвестицій, США) надає гарантії від політичних ризиків на 250 млн доларів для зведення цього об'єкту. «ЦСВЯП ‒ це стратегічний для України об'єкт. Він дозволить знизити залежність від Росії і заощадити мільярди доларів», ‒ сказала вона.

    Марі Йованович підкреслила, що з моменту ініціювання проекту ЦСВЯП (2005 рік) і до сьогодні Україна витратила близько 2 млрд доларів для вивезення ВЯП в РФ на тимчасове зберігання. «Сьогодні ми святкуємо ще одну перемогу України на шляху до енергетичної незалежності. Уряд США пишається можливістю підтримувати Україну на цьому шляху. Ця подія важливий крок, але ми маємо і надалі наполегливо працювати, щоб уникнути будь яких затримок цього проекту. Тому запрошуємо усіх зібратись тут у 2019 році, щоб відсвяткувати успішне завершення будівництва першої черги Централізованого сховища», - зазначила пані посол.

    Виступаючи на церемонії початку будівництва ЦСВЯП, президент Енергоатома Юрій Недашковський зазначив, що історія проекту від прийняття концептуального рішення у 2001 році й до сьогоднішнього дня, коли нарешті реально розпочалось будівництво ‒ це важкий шлях з подолання штучних перешкод та вирішення складних науково-технічних завдань.

    «Тільки за останні півтора роки нам вдалось здійснити потужний прорив у просуванні проекту Централізованого сховища. Дуже дякую українським парламентарям за прийняття закону про відведення землі під будівництво сховища. За цей же період нам вдалося спільно з Аргонською національною лабораторією та за підтримки Міністерства енергетики США вирішити колосальне завдання – гармонізувати дві абсолютно різні нормативні бази: нормативну базу Держатомрегулювання України і нормативну базу американської комісії з ядерного регулювання. В цьому процесі ми діяли за принципом застосування найбільш жорстких норм, які є в ядерних законодавствах США та України. Таким чином, українське ЦСВЯП буде споруджено у відповідності до максимально жорстких норм, які є в законодавствах двох країн. Holtec International вже розпочато виробництво обладнання для Сховища і до кінця поточного року це обладнання надійде до України. Щиро дякую нашим американським партнерам та особисто президенту Holtec International пану Крісу Сінгху за їх витримку та віру у те, що Україна переможе, за неоцінений внесок у нашу перемогу», - зазначив Юрій Недашковський.

    Він подякував Кабінету міністрів України за всебічну підтримку проекту ЦСВЯП. «Лише за сприяння Уряду нам вдалось у стислий термін зробити дуже багато для реалізації цього проекту – першого ядерного об’єкту загальнодержавного значення, будівництво якого від початку і до кінця здійснюватиметься за новим законодавством, з виконанням екологічної експертизи, проведенням громадських слухань», - наголосив очільник Енергоатома.

    Особливу увагу Юрій Недашковський звернув на те, що 10% від загальної вартості проекту передбачено спрямувати на розвиток інфраструктури населених пунктів, які розташовані в прилеглих до зони відчуження ЧАЕС, Іванківіському та Поліському районах Київської області. «Це 3,7 млрд грн, які дадуть змогу оновити інфраструктуру районів, створити в них нові робочі місця і поступово розпочати процес повернення Зони відчуження ЧАЕС до загальногосподарського використання», - підсумував керівник Компанії.

    У свою чергу президент американської компанії Holtec International доктор Кріс Сінгх відзначив, що початок будівництва ЦСВЯП є визначною подією не лише для України, але й для США. «Наша компанія працює над цим проектом з 2005 року - з моменту підписання контракту на спорудження ЦСВЯП. Але проект досить довгий час був фактично зупинений. Лише після того як в Україні у 2014 році змінилась влада проект було перезавантажено. Того ж року президент Енергоатома Юрій Недашковський обговорив з нами оновлений контракт на спорудження Централізованого сховища. Хочу відзначити, що пан Недашковський вів переговори дуже жорстко, вимагаючи від нас максимально високої якості виконання робіт у дуже стислі строки», - наголосив пан Сінгх.

    Він переконаний, що спорудження ЦСВЯП перетворить Україну на лідера європейської ядерно-енергетичної галузі у сфері поводження з відпрацьованим ядерним паливом. «Україна посідає третє місце у Європі за встановленою потужністю енергоблоків АЕС, але після введення в експлуатацію ЦСВЯП ваша країні посяде перше місце у Європі. Централізоване сховище, побудоване за найновішими технологіями – це об’єкт, яким Україна може дійсно пишатись. В США ми на 2 роки відстаємо від вас за термінами спорудженням Централізованого сховища для відпрацьованого палива з американських АЕС. Це зайвий раз доводить, що варто країні прийняти вольове рішення та послідовно його виконувати, і вона отримає продукт першого класу», - підкреслив Кріс Сінгх.

    Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива буде побудовано не лише за найсучаснішими технологіями компанії Holtec International, але ‒ що дуже важливо для України ‒ ці технології будуть поступово передані українському підприємству «Турбоатом». На цьому наголосила секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька, та додала, що робота з врегулювання питань будівництва ЦСВЯП на законодавчому рівні була надскладною та кропіткою бо потребувала додаткових роз’яснень щодо важливості цього проекту, яким опікувався Комітет Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки. Україна щиро вдячна американському Уряду за всебічну підтримку, яку отримує вітчизняний енергетичний сектор, як на фінансово-технологічному, так і науковому рівнях.

    «Я вдячна за можливість сьогодні долучитись до цієї визначної для країни події – офіційного старту будівництва одного з найсучасніших і найбезпечніших у світі сховищ для відпрацьованого ядерного палива. Відпрацьоване ядерне паливо, це стратегічний ядерно-паливний ресурс, що може бути використаний у майбутньому при експлуатації ядерних реакторів наступних поколінь. Країни з розвинутою атомною енергетикою вже передбачили економічну привабливість використання відпрацьованого ядерного палива і розробляють технології виділення корисних залишків з відпрацьованого палива та проектують нові реактори, які будуть працювати на цих перероблених матеріалах. Україна не має залишатись осторонь цих технологічних процесів. На моє глибоке переконання, теза про те, що відсутність руху вперед є рухом назад є вкрай актуальною для української атомної генерації.

    Хочу також наголосити, що для проекту ЦСВЯП було обрано технологію із подвійною стінкою контейнерів. В інших країнах використовуються контейнери лише з одним бар’єром. Двохбар’єрна технологія є унікальною і була розроблена компанією Holtec International спеціально для України у відповідності до сучасних національних нормативних вимог щодо зберігання відпрацьованого ядерного палива. Компанія Holtec International за рівнем оснащеності виробничих потужностей є одним з лідерів на світовому ринку послуг із забезпечення зберігання відпрацьованого ядерного палива. І ця технологія в подальшому залишиться в Україні», ‒ відзначила депутат.

    Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик у своєму виступі підкреслив важливість розвитку найбільшої та найпотужнішої енергогенеруючої компанії України ‒ НАЕК «Енергоатом». Він зазначив, що лише завдяки атомним електростанціям вітчизняна електроенергетика в останні три роки змогла з гідністю пройти опалювальні сезони без віялових відключень. Саме АЕС компенсували падіння виробництва електроенергії на теплових електростанціях через гострий дефіцит вугілля. Атомна енергетика, на думку міністра, потребує особливого ставлення. "Централізоване сховище - це об’єкт, експлуатація якого дозволить змінити існуючу схему поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних атомних електростанцій, створить належні умови для тривалого та безпечного зберігання  відпрацьованого ядерного палива та забезпечить виконання відповідних міжнародних зобов’язань України", - наголосив Ігор Насалик.

    В урочистій церемонії присвяченій початку будівництва ЦСВЯП, яка відбулась 9 листопада 2017 року в смт Буряківка (Київська обл., зона відчуження ЧАЕС), також взяли участь голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков, генеральний директор ПАТ «Турбоатом» Віктор Суботін, голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, перший заступник голови Комітету ВР України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Дирів, голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган, голова Іванківської районної державної адміністрації Київської області Максим Лісогор, голова Поліської районної державної адміністрації Київської області Олександр Янковий та інші.

    Нагадаємо, 6 липня 2017 року НАЕК «Енергоатом» отримав ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України на право провадження діяльності на етапах життєвого циклу «будівництво та введення в експлуатацію ядерної установки» ‒ Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій (ЦСВЯП). Місцем будівництва, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 року №721-р, у ліцензії визначена зона відчуження Чорнобильської АЕС.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.