• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • НКЦПФР: Без комплексного вирішення проблем українського ринку якісний захист прав акціонерів не забезпечити
    2018-04-26 08:46:57

    У зв’язку з останніми подіями навколо акціонерного товариства «Мотор Січ», які можуть завдати шкоди порядним інвесторам, як українським так й іноземним, НКЦПФР вкотре хоче нагадати, що без комплексного вирішення проблем українського ринку, в тому числі зміни чинного законодавства, не можна забезпечити якісний захист прав акціонерів.

    “Відомо, що чинне законодавство України не передбачає чесної, справедливої та прозорої системи, яка б захищала права інвесторів. Більш ніж 20 років Україна стояла на місці, не створюючи дієвих механізмів та інструментів захисту ані для українських, ані для іноземних інвесторів. Таких механізмів, які б допомагали визначати шахрайство з грошима інвесторів не за формальними ознаками, а на підставі принципів і ефективно, а головне вчасно, йому протидіяти” – наголошує Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

    Комплексний аналіз стану ринку капіталу України був зроблений групою міжнародних експертів і викладений в Звіті місії технічної допомоги МВФ щодо розширення повноважень і зміцнення незалежності НКЦПФР від 15 жовтня 2015 року (З перекладом звіту можна ознайомитися за посиланням - https://www.nssmc.gov.ua/documents/zvt-ms-tehntchno-dopomogi-mvf_rozshirennya-povnovazheny-zmtsnennya-nezalezhnost-nktspfr/).

    Міжнародні експерти неодноразово наголошували, що Україні потрібно вирішувати такі проблеми як недостатня прозорість процесів на ринку; неякісне та неповне розкриття інформації емітентами цінних паперів; відсутність у учасників ринку механізмів управління ризиками, неможливість профільним регулятором ефективно здійснювати функції нагляду та правозастосування і адекватно реагувати на виклики, сприяти правоохоронним та судовим органам в здійснені їх діяльності, тощо.

    Єдиним фундаментальним кроком у вирішенні цих проблем і запровадженні дійсно ефективних заходів реагування на проблеми є приведення повноважень НКЦПФР у відповідність до загальноприйнятих в світі принципів IOSCO (Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів). Саме приведення вітчизняного законодавства у відповідність до міжнародних правових засад функціонування ринків капіталу і приєднання до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння IOSCO дозволить викреслити Україну зі списку країн «підвищеного ризику» та надати реальні можливості захисту прав інвесторам, як і в інших цивілізованих країнах.

    Зазначені законодавчі зміни і необхідні інструменти для вирішення проблем українського ринку були викладені у Проекті Закону щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу (реєстраційний номер 6303), який був поданий у Верховну Раду у квітні 2017 року. У червні того ж року підтримку законопроекту висловив Генеральний секретар IOSCO (посилання на новину - https://www.nssmc.gov.ua/2017/06/26/v-iosco-pdtrimali-zaproponovan-zmni-zakonodavstva/). Представники всіх міжнародних організацій, які надають глобальну підтримку Україні у впровадженні реформ, також висловились щодо необхідності змін у регулюванні і нагляді за ринком капіталу (посилання на новину - https://www.nssmc.gov.ua/2017/10/10/mzhnarodn-partneri-ukrani-zaklikali-parlament-priynyati-zakonoproekti-2413a-6303/).

    В той же час впливова група учасників українського ринку не підтримувала зазначений законопроект і запропоновані зміни, серед яких можливість для Комісії ефективно співпрацювати з правоохоронними та судовими органами, допомагаючи у вирішенні тих чи інших проблемних ситуацій, можливість залучати Комісію до судових процесів, і найголовніше, можливість виявляти порушення і вчасно вчиняти запобіжні заходи відповідно до ситуації.

    Ми впевнені, що захист прав інвесторів в Україні повинен здійснюватися законними і цивілізованими методами, як і в країнах Європейського Союзу, повноцінним членом якого наша країна прагне стати.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.