• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Антимонопольне рішення: Єврокомісія накладає на Газпром імперативне зобов’язання, аби уможливити вільний потік газу за конкурентними цінами на газові ринки Центральної та Східної Європи
    2018-05-25 15:52:17

    Європейська Комісія ухвалила рішення, накладаючи на Газпром низку зобов’язань. Вони є відповіддю на занепокоєння Комісії з приводу конкуренції та уможливлюють вільні надходження газу за конкурентними цінами на газові ринки Центральної та Східної Європи - на благо європейських споживачів і представників бізнесу.

    Коментуючи це рішення, Марґрете Вестаґер, Єврокомісар з питань конкуренційної політики, сказала таке: «Усі компанії, що ведуть бізнес у Європі, мають шанувати європейські правила конкуренції – незалежно від того, звідки вони. Сьогоднішнє рішення усуває створені Газпромом перепони, що стояли на шляху вільних потоків газу до Центральної та Східної Європи. Окрім того, результатом нашого рішення є спеціальна збірка правил для майбутніх операцій Газпрому. Вона зобов’язує компанію зробити позитивні кроки задля подальшої інтеграції газових ринків у регіоні та допомогти у створенні справжнього внутрішнього ринку енергії в Європі. Також вона забезпечує клієнтів Газпрому у Центральній та Східній Європі ефективним інструментом гарантії того, що ціна, яку вони сплачують, є конкурентною».

    Як зазвичай, справа не у прапорі компанії. Йдеться про досягнення результату, який найліпше слугуватиме європейським споживачам та представникам бізнесу. І справа не перестає існувати через сьогоднішнє рішення; від сьогодні радше починає діяти норма дотримання і виконання зобов’язань Газпрому».

    Газпром – панівний постачальник газу у низку країн Центральної та Східної Європи. У квітні 2015 року Єврокомісія надіслала компанії Сповіщення про претензії. У документі викладено попереднє бачення Єврокомісії, що компанія порушила антимонопольні правила ЄС, втілюючи загальну стратегію розділення газових ринків уздовж державних кордонів восьми країн-членів Євросоюзу (Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Угорщини та Чеської Республіки). Така стратегія могла створити можливості для Газпрому стягувати більші ціни за газ у п’яти з цих країн-членів – Болгарії, Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

    Сьогоднішнє рішення Єврокомісії кладе край такій поведінці Газпрому. Також воно передбачає для компанії детальний набір правил, які значно змінять те, як Газпром працює на газових ринках Центральної та Східної Європи. Йдеться, зокрема, про:

    Скасування усіх контрактних бар’єрів для вільного потоку газу: Газпром має усунути будь-які обмеження, накладені на клієнтів для перепродажу газу між державами;
    Зобов’язання полегшити газові потоки до та з ізольованих ринків: Газпром уможливить потоки газу до та з частин ринків Центральної та Східної Європи, які й досі залишаються ізольованими від інших країн-членів через нестачу транскордонних газопроводів (йдеться, зокрема, про Болгарію та країни Балтії);
    Структурований процес задля забезпечення конкурентних цін на газ: відповідні клієнти Газпрому отримують ефективний інструмент для гарантування того, що ціна на газ відображає цінові рівні на конкурентних ринках країн Західної Європи, особливо на ліквідних газових хабах;
    Заборону користуватися панівним становищем у постачанні газу: Газпром не може використовувати свої переваги, пов’язані з газовою інфраструктурою, які компанія могла отримати від клієнтів через використання свого положення на ринку щодо постачання газу.Заборону користуватися панівним становищем у постачанні газу:
    Усі разом ці зобов’язання є відповіддю на занепокоєння Єврокомісії щодо дотримання правил конкуренції з боку Газпрому. Також вони роблять можливими вільні потоки газу у Центральній та Східній Європі за конкурентних цін.   

    У такий спосіб Європейська Комісія вирішила зробити ці зобов’язання юридично обов’язковими до виконання для Газпрому (у рамках Статті 9 антимонопольного Регламенту ЄС 1/2003).

    Якщо компанія порушує будь-яке з цих зобов’язань, Комісія може накласти на неї штраф у розмірі до 10% від її світового обороту – без потреби доводити порушення антимонопольних правил ЄС.

    Загалом, ефективна конкуренція на газових ринках країн Центральної та Східної Європи залежить не лише від обов’язкового виконання правил ЄС у сфері конкуренції. Вона також залежить від інвестицій у диверсифікацію газових постачань, добре сформульованого європейського законодавства у сфері енергетики та відповідних законодавств на рівні держав ЄС, а також належного його дотримання. Саме тому ключовим пріоритетом Єврокомісії є побудова Європейського енергетичного союзу.   
     

    Деталі щодо зобов’язань Газпрому

    Аби відповісти на занепокоєння Єврокомісії щодо дотримання правил конкуренції, Газпром має виконати низку зобов’язань, спрямованих на забезпечення вільного потоку газу за конкурентними цінами у країнах Центральної та Східної Європи. Такі зобов’язання для компанії діятимуть вісім років.

    Вони відображають думки, висловлені зацікавленими сторонами під час ринкового тесту, що його Єврокомісія започаткувала у березні 2017 року з приводу попередньої версії пропозиції. Результатом цього тесту стала велика кількість відгуків від розмаїтих стейкхолдерів: урядів, державних органів з питань конкуренції, суб’єктів газового оптового ринку, промислових асоціації та науковців. Ці відгуки допомогли у роз’ясненні та забезпеченні ефективності остаточних зобов’язань.
     
    1.   Газпром повинен усунути всі бар’єри на шляху вільних потоків газу у країнах Центральної та Східної Європи.

    Єврокомісія стурбована тим, що Газпром запровадив територіальні обмеження у договорах щодо постачання, укладених із оптовиками та деякими промисловими клієнтами у восьми країнах-членах ЄС (Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Словаччині, Угорщині та Чеській Республіці). Ці обмеження передбачають заборону на експорт, вимоги, аби придбаний газ міг бути використаний лише на певній території (положення про пункт призначення), а також інші заходи, що запобігають транскордонним потокам газу.

    У відповідь на це Єврокомісія своїм рішенням зобов’язує Газпром усунути всі зазначені контрактні бар’єри на шляху вільних потоків газу на газових ринках Центральної та Східної Європи - незалежно від того, чи вони унеможливлюють транскордонні потоки газу, чи роблять їх менш вигідними. Газпром також зобов’язаний не вводити такі положення повторно у майбутньому.

    Окрім того, Газпром повинен адаптувати пункти контрактів, що стосуються моніторингу та обліку газу у Болгарії, які ізолювали болгарський газовий ринок від ринків сусідніх країн-членів ЄС. Це дозволить передати контроль від Газпрому до болгарського оператора газотранспортної інфраструктури. Після проведення ринкового тесту Газпром надав роз’яснення щодо низки технічних елементів для того, аби забезпечити ефективність своїх зобов’язань.

    Ці зобов’язання усунуть контрактні бар’єри, створені Газпромом, що стоять на шляху вільних потоків газу у Центральній та Східній Європі.
     
    2. Газпром повинен активно працювати над інтеграцією газових ринків у Центральній та Східній Європі.

    Для того, аби забезпечити вільні потоки газу у Центральній та Східній Європі, існує потреба у необхідній інфраструктурі для його транспортування. Мова йде про транскордонні газопроводи, що з’єднують державні газові ринки. Така інфраструктура вже існує у Чеській Республіці, Угорщині, Польщі та Словаччині. Водночас іще немає достатньо розвиненої інфраструктури, яка би з’єднувала Болгарію, Естонію, Латвію та Литву із газовими ринками сусідніх країн-членів Євросоюзу. Це обмежує здатність споживачів Газпрому перепродавати газ у ці країни та із них, навіть якщо у них є вільні обсяги блакитного палива.

    Таким чином Газпром «замінить» нестачу транскордонних газопроводів опцією для відповідних клієнтів доставляти газ у ці країни та із них. Йдеться про те, що клієнти, які купили газ, призначений для постачання в Угорщину, Польщу чи Словаччину, тепер можуть зобов’язати Газпром натомість постачати увесь обсяг чи його частину до Болгарії та/чи країн Балтії (та навпаки). Йдеться про те, що:

    Широким категоріям споживачів Газпрому запропоновані свопи: Газпром повинен зробити цю опцію доступною для усіх релевантних клієнтів що мають (чи матимуть) контракти на поставку газу до певних місцевостей у Центральній та Східній Європі. Після ринкового тесту це положення застосовуватиметься до усіх контрактів з тривалістю принаймні у 18 місяців. Цей механізм не буде доступним для контрактів, укладених на коротший період, адже мінімальна тривалість постачань газу до нового місця призначення складає 12 місяців без урахування чотиримісячного періоду попереднього сповіщення Газпрому.
    Свопи доступні у двох напрямках - як у ізольовані ринки, так і з них: відповідні клієнти мають змогу зобов’язати Газпром доставити їхній газ до країн Балтії та Болгарії замість початково запланованих пунктів доставки (із Польщі чи Словаччини до країн Балтії та із Словаччини або Угорщини до Болгарії). Опісля ринкового тесту такі свопи будуть доступні в обох напрямках. Таким чином цей механізм стане ефективнішим та призведе до кращої інтеграції газових ринків Центральної та Східної Європи.
    Ціни на доставку мають є сталими та прозорими: ціни, які Газпром встановлює на свої послуги, є сталими та прозорими. Вони були значно знижені після ринкового тесту, аби зробити механізм свопів привабливішим фінансово.
    Клієнти Газпрому мають гнучкі опції: після ринкового тесту Газпром може відмовити у здійсненні свопу лише за умови відсутності транспортних потужностей.  Незалежний адміністратор буде уважно слідкувати за дотриманням цього пункту.
    Газпрому обмежено можливості відмовити у здійсненні свопу: та за коротшого періоду сповіщення (чотири місяці).3після ринкового тесту клієнти Газпрому можуть використовувати вищезазначені опції для менших об’ємів газу (50 мільйонів
    Такий механізм уможливлює вільні потоки газу у країни Балтії та у Болгарію, а також із них, як ніби транскордонні газопроводи вже існували. Це дозволить клієнтам Газпрому шукати нові бізнесові можливості навіть до того, як транскордонні газопроводи стануть доступними. Від цього виграють споживачі та підприємці у Болгарії та країнах Балтії.

    3. Газпром має підтримувати структурований процес задля забезпечення в майбутньому конкурентних цін на газ у Центральній та Східній Європі

    Єврокомісія стурбована тим, що в п’ятьох країнах-членах (Болгарія, Естонія, Латвія, Литва та Польща) Газпром міг стягувати вищі ціни.

    У відповідь на це рішення Єврокомісії надає клієнтам Газпрому з довгостроковими контрактами ефективний інструмент забезпечення конкурентної ціни на газ у майбутньому:
    Клієнти можуть вимагати встановлення нижчої ціни у разі, якщо ціна на газ для них відрізняється від ціни для країн Західної Європи: клієнти Газпрому мають контрактне право вимагати нижчу ціну на газ, коли  ціна, яку вони платять, відрізняється від встановленої для Західної Європи, зокрема цін на ліквідних хабах. Вони можуть вдаватися до цього інструменту досить часто (кожні два роки). Окрім того, є додатковий “джокер” кожні п’ять років. Після проведення ринкового тесту чинні покупці матимуть змогу користуватись цим правом відразу після прийняття рішення Єврокомісією. Також Газпром повинен надати таке право новим клієнтам.
    Нова ціна на газ має відповідати ціні на конкурентних газових ринках континентальної Західної Європи: нова ціна має відповідати тим цінам, що встановлені на ринках континентальної Західної Європи, зокрема цінам на ліквідних хабах. Після проведення ринкового тесту чинні правила було значно вдосконалено за допомогою чітко прописаної вимоги щодо ціни на рівні встановленої на конкурентних ринках континентальної Західної Європи, включаючи ціни на відповідних ліквідних хабах континентальної Європи, а саме: TTF (Нідерланди) та NCG (Німеччина). Нова ціна застосовується ретроактивно з дати подання вимоги перегляду ціни. 
    Якщо Газпром не висловить згоду в рамках чітко визначених кінцевих термінів, на нього чекатиме арбітраж: якщо Газпром та його покупці не домовляться про нову ціну протягом 120 днів, суперечку може розглянути арбітраж. У такому випадку арбітр встановить ціну на газ, яка повністю враховуватиме вищезгадані ціни на ринках Західної Європи. Крім того, місцем здійснення арбітражу має бути ЄС. Арбітражні суди Євросоюзу зобов’язані шанувати та застосовувати конкурентне право ЄС. Єврокомісія має право втручатись в такі справи як amicus curiae.
    Це має гарантувати конкурентну ціну на газ у цих регіонах, а також відповідність у майбутньому цін на газ, індексованих за цінами на нафту, конкурентних ціновим показникам. Ця вимога діє щодо всіх контрактів із терміном дії три та більше років, оскільки наші занепокоєння щодо ціни стосуються лише довгострокових контрактів. У цьому випадку зміна ситуації може призвести до значного відхилення ціни від конкурентної.
     
    4.   Скасування вимог, встановлених завдяки панівній позиції на ринку
    Насамкінець, Єврокомісія стурбована тим, що Газпром використав свою панівну позицію на ринку постачання газу задля отримання переваг у питаннях доступу до та контролю над газовою інфраструктурою. У Сповіщенні про претензії висловлюється занепокоєння щодо проекту Південного потоку в Болгарії та Ямальського газопроводу у Польщі.
    Щодо Південного потоку - це рішення чітко визначає, що Газпром не буде користуватись такими перевагами. Газпром не буде вимагати компенсації від його болгарських партнерів після припинення проекту Південного потоку. У цьому випадку не важливо, чи такі вимоги були би чинними від початку.
    Щодо газопроводу Ямал - розслідування Єврокомісії показало, що ситуацію не вдасться змінити через антимонопольні процедури, оскільки газові відносини Росії та Польщі регулюються міждержавними угодами. У будь-якому випадку, рішення польського регулятора у сфері енергетики, ухвалене у травні 2015 року, не підтверджує звинувачення Газпрому в можливості контролю польського газового ринку через газопровід Ямал. Регулятор прийшов до висновку, що власник газопроводу Ямал Europolgaz (Газпром має частку в цій компанії) не спроможний призупинити чи заблокувати інвестиції у цей газопровід: всі інвестиції -  зокрема ті, які уможливлюють реверс газу із Німеччини, - здійснено відповідно до термінів та вимог сертифікованої компанії-газового оператора (Gaz-System).
    На завершення, Єврокомісія виступила із законодавчою пропозицією обумовити міждержавні угоди у сфері газу та нафти з попереднім їх вивченням Комісією. Це покращить правове поле щодо таких угод у майбутньому. У 2017 році ця пропозиція набула чинності.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.