• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Зміни та новації з трансфертного ціноутворення: щодо надання Звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній
    2020-10-15 15:34:41

    Головне управління ДПС в Одеській області продовжує цикл публікацій, присвячених питанням трансфертного ціноутворення.
    Нагадуємо, що 23.05.2020 року набрав чинності Закон України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»  (далі – Закон № 466-IX ).
    Законом №466-IX запроваджено положення про документацію з трансфертного ціноутворення за трирівневою структурою відповідно до кроку 13 Плану дій для боротьби з розмиванням бази оподаткування і переміщенням прибутків зав кордон (План ВЕРS), який розроблений Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).
    Трирівнева структура документації з трансфертного ціноутворення відповідає положенням Глави V «Документація» та додатків до неї з Настанов ОЕСР-2017 та містить:
    -         документацію з трансфертного ціноутворення (локальний файл);
    -         глобальну документацію з трансфертного ціноутворення (майстер-файл);
    -         звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній.
    Інформаційні матеріалами щодо надання локальної документації з трансфертного ціноутворення та надання глобальної документації з трансфертного ціноутворення розміщені на субсайті Територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС за посиланнями:
    https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/433445.html. 
    https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/434447.html.
    Частина 3: Щодо надання Звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній.
    Відповідно до кроку 13 Плану ВЕРS компанії міжнародної групи повинні надавати звіт у розрізі країн (country-by-countryreport), який передбачає розкриття транснаціональними корпораціями деталізованої інформації про свої відокремлені підрозділи в розрізі кожної країни та містить дані про прибуток, податкові виплати кількість співробітників, матеріальні активи та функції компанії в кожній країні.
    Законом № 466-IX  внесені відповідні зміни до Податкового кодексу України (п.п. 39.4.10 п.39.4 ст.39), якими передбачено, що Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній зобов'язаний подати платник податків – резидент України, який належить до міжнародної групи компаній, у випадках, визначених у цьому підпункті, до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у разі якщо сукупний консолідований дохід міжнародної групи компаній, в яку входить платник податків, за фінансовий рік, що передує звітному року, перевищує еквівалент 750 мільйонів євро та за наявності однієї із таких обставин:
    платник податків є материнською компанією міжнародної групи компаній;
    материнська компанія міжнародної групи компаній уповноважує платника податків - резидента України на подання звіту у розрізі країн до контролюючого органу;
    відповідно до вимог законодавства місцезнаходження материнської компанії міжнародної групи компаній подання звіту від такої міжнародної групи компаній не вимагається, і при цьому материнська компанія такої групи не уповноважує іншого учасника міжнародної групи на подання звіту в іншій іноземній юрисдикції, де передбачене його подання;
    між Україною та відповідною іноземною юрисдикцією розташування материнської компанії міжнародної групи компаній або іншого учасника цієї групи, уповноваженого материнською компанією такої групи на подання звіту у розрізі країн, підписаний міжнародний договір, що передбачає можливість здійснення обміну податковою інформацією, але не набув чинності порядок обміну звітами у розрізі країн або наявні факти систематичного невиконання такого порядку. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, оприлюднює перелік таких іноземних юрисдикцій на своєму офіційному веб-порталі не пізніше ніж за 60 календарних днів до граничного строку подання звіту про контрольовані операції за відповідний звітний рік.
    Такий Звіт містить інформацію в розрізі кожної юрисдикції, у якій зареєстрований учасник міжнародної групи компаній або в якій міжнародна група компаній здійснює свою діяльність, зокрема, але не виключно:
    а) назву держави (території), відповідно до законодавства якої учасник міжнародної групи компаній заснований, та держави (території), резидентом якої він є;
    б) загальну суму доходів (виручки) за фінансовий рік, за який складається звіт у розрізі країн, у тому числі з розбивкою на суму доходів (виручки) відповідно до угод, укладених учасниками цієї міжнародної групи компаній і пов'язаними особами, та суму доходів (виручки) за угодами з непов'язаними особами;
    в) суму прибутку (збитку) до оподаткування за фінансовий рік, за який складається звіт у розрізі країн;
    г) суму сплаченого податку на прибуток підприємств (корпоративного податку) або його аналога у фінансовому році, за який складається звіт у розрізі країн;
    ґ) суму нарахованого податку на прибуток підприємств (корпоративного податку) або його аналога за фінансовий рік, за який складається звіт у розрізі країн;
    д) розмір статутного капіталу (зареєстрованого статутного капіталу) на дату закінчення фінансового року, за який складається звіт у розрізі країн;
    е) суму нерозподіленого (накопиченого) прибутку на дату закінчення фінансового року, за який складається звіт у розрізі країн;
    є) чисельність працівників за фінансовий рік, за який складається звіт у розрізі країн;
    ж) балансову вартість матеріальних активів на дату закінчення фінансового року, за який складається звіт у розрізі країн;
     
    з) основні види діяльності, що здійснюються учасниками міжнародної групи компаній.
    Форма звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній та порядок його заповнення затверджуються Міністерством фінансів України.
    Звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній, поданий платником податків, є об'єктом автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією (п. 39.4.13 Податкового кодексу України).
    Інформація цього звіту, отриманого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в рамках міжнародних угод щодо автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією, є інформацією з обмеженим доступом з урахуванням вимог статті 22 Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (п.п.39.4.14 п.39.4 ст.39 Податкового кодексу України)
    Відповідно до Прикінцевих положень Закону № 466-IX  він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім: підпункту 39.2.1 пункту 39.2, підпункту 39.4.7 пункту 39.4 статті 39 Податкового кодексу України, що набирають чинності з 01 січня 2021 року.
    Таким чином, впровадження кроку 13 Плану ВЕРS та внесення Законом № 466-IX  змін до Податкового кодексу України надасть можливість усунути прогалини у міжнародному податковому регулюванні і розбіжностей в національному податковому законодавстві різних країн, а також унеможливлюють  приховування корпоративного прибутку та зменшення податкової бази оподаткування.

    Головне управління ДПС в Одеській області

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.