• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Відображення суб’єктами господарської діяльності виплат доходів на користь фізичних осіб-підприємців у формі № 1 ДФ
    2020-12-18 09:04:42

    Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що під час проведення контрольно-перевірочних заходів часто виникає питання щодо необхідності відображення суб’єктами господарської діяльності в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ (далі – податковий розрахунок за формою № 1 ДФ) виплат доходів на користь фізичних осіб-підприємців.
    Відповідно до ст. 51 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)  платники податків, в тому числі податкові агенти зобов'язані подавати контролюючим органам у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків.
    При нарахуванні (виплаті) доходів фізичним особам – підприємцям (незалежно від системи оподаткування) та самозайнятим особам податкові агенти зобов’язані відобразити такі доходи у податковому розрахунку за формою  № 1ДФ  за  звітний  квартал, у якому вони були нараховані (п. 176.2 ст. 176 ПКУ).
    Форма податкового розрахунку  № 1ДФ  та  порядок його заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4.
    При заповненні податкового розрахунку за формою № 1ДФ:
    - у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається дохід (за звітний квартал), який нараховано підприємцю. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні. Дохід виплачений відображається у податковому розрахунку за формою № 1ДФ за ознакою доходу «157»;
    - у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу. Наприклад,  якщо  нарахування  доходу   було  здійснено в  березні  місяці (І квартал), а виплату здійснено у квітні (ІІ квартал), то нарахована сума буде відображатись в графі 3а «Сума нарахованого доходу» за І квартал, а фактично виплачена сума буде відображатися в графі 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за формою №1ДФ за ІІ квартал;
    - у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством (якщо підприємцем не надано копію документа, що підтверджує державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності);
    - у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету (у разі нарахування податку та відображення у графі 4а).
    Якщо підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, то графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються (у цих графах проставляються нулі).
    Водночас під час нарахування (виплати) фізичній особі-підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності податок на доходи фізичних осіб не утримується, якщо таким підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності:
    - для фізичної особи – підприємця, яка перебуває на загальній системі оподаткування, таким документом може бути копія виписки або витягу з Держреєстру;
    - для підприємця, що застосовує спрощену систему оподаткування, – копія свідоцтва про сплату єдиного податку, або копія виписки або витягу з Держреєстру;
    - для особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, – копії довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.
     
    Довідково: нараховані (виплачені) доходи фізичним особам, які відображається у податковому розрахунку за формою № 1ДФ служать інформаційним наповненням Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, щодо джерела отримання доходів, об’єкти оподаткування, суми нарахованих та/або отриманих доходів, суми нарахованих та/або сплачених податків.
    Державний реєстр фізичних осіб — платників податків (скорочено ДРФОПП або ДРФО) — автоматизований банк даних, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов'язані сплачувати податки, збори, інші обов'язкові платежі до бюджетів та внески до державних цільових фондів у порядку і на умовах, що визначаються законодавчими актами України.
    Відповідно до п. 70.1 ст. 70 ПКУ Державна податкова служба України  формує та здійснює ведення даного реєстру.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.