• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Як доступна іпотека вплине на ринок нерухомості: прогнози банкірів та експертів
    2021-04-21 14:15:40

    Реалізація програми доступної іпотеки може пожвавити економічне зростання в країні.

    Банкіри, аналітики фінансового ринку та експерти обговорили ситуацію на ринку іпотечного кредитування, а також вплив програми "Доступна іпотека під 7%" на ринок нерухомості. Відповідна дискусія відбулася під час онлайн-ефіру ЛІГА.Money.

    Як зазначила директор з продажів роздрібного бізнесу та управління мережею ОТП Банку Леся Сирота, реалізація програми доступної іпотеки дозволить пожвавити економічне зростання в країні, а також забезпечити житлом певні категорії осіб з невеликими доходами.

    "Для лікарів, вчителів, військовослужбовців, тобто для тих людей, що мають стабільну зарплату, але невелику, доступна іпотека покращить умови придбання житла. Крім того, програма пожвавить економіку в цілому, адже доступна іпотека орієнтована на придбання нового житла", – сказала вона.

    На думку Лесі Сироти, запуск програми не призведе до значного підвищення цін на житло.

    "У нас вже є 129 заявок на вчора (на програму 7%). Ці клієнти в розгляді на програму. Сьогодні подають заявки і хочуть купити квартиру ті, хто бажає мати власне житло для проживання (а не для перепродажу). Програма "Доступне житло під 7%" розрахована так, що зайві квадратні метри там взяти не можна. Якщо людина вже має квартиру, вона не може претендувати на участь у цій програмі…Не думаю, що через запуск програми сильно піднімуться ціни на житло", – сказала вона.

    Такої ж думки дотримується директор з розвитку роздрібного бізнесу департаменту підтримки та координації мережі Правекс-банку Володимир Чорненький.

    "Ми зможемо відчути вплив програми на вартість нерухомості лише тоді, коли частка іпотечних кредитів становитиме не менше 40% від загальної кількості угод з продажу нерухомості на ринку. У Польщі за минулий рік було видано близько 110 000 іпотечних кредитів. Це близько 37% від загальної кількості угод з продажу нерухомості. У цьому випадку може бути певний вплив на вартість нерухомості, а у нашій ситуації це не так", – сказав банкір.

    Він додав, що у 2007 році в Україні було укладено близько 340 000 угод купівлі-продажу нерухомості, з них із залученням іпотечних кредитів – 145 000 (43%). Тобто майже кожна друга угода в 2007 році супроводжувалася іпотечним кредитуванням. Однак у 2020 році ситуація була вже зовсім іншою. За минулий рік усіма українськими банками було видано 5 666 іпотечних кредитів, що становить лише 5,2% від загальної кількості угод купівлі-продажу нерухомості.

    "Ми значно відстаємо від європейських країн за цим показником", – сказав Володимир Чорненький.

    У Правекс-банку вважають, що за 2021 рік кількість виданих українськими банками іпотечних кредитів може зрости на 50-70% у порівнянні з 2020 роком. За перший квартал цього року видано близько 1700 таких позик, що на 30% більше, ніж за той же період 2020 року.

    За словами Романа Герасимчука, директора консалтингової компанії City Development Solutions, що спеціалізується на ринку нерухомості, частка угод купівлі-продажу житла із залученням іпотечних кредитів в Україні є незначною. За різними оцінками, це від 2% до 5% від загальної кількості угод.

    На думку Герасимчука, реалізація програми доступного житла в цілому матиме позитивний вплив на ринок нерухомості, однак кількість угод навряд чи значно збільшиться.

    "На ринок в цілому запуск програми матиме оздоровлюючий вплив: підвищаться вимоги до девелоперів, вимоги до офіційної зарплати (позичальників), з'явиться реальна можливість придбати житло…Однак не думаю, що кількість угод збільшиться, тому що незалежно від наявності цієї держпрограми люди вже знайшли способи отримання кредитів на первинному та на вторинному ринку. Наприклад, на первинному ринку є розстрочки від забудовників і досить тривалі. Більше половини цих розстрочок береться на період до 3 років. Тому в короткостроковій перспективі вплив програми на зростання ринку буде незначним", – сказав він.

    Директор City Development Solutions додав, що участь у програмі стає свого роду знаком якості для забудовників та об'єктів на первинному ринку.

    "Буде важливим, чи готові банки працювати з тим чи іншим забудовником та об'єктом за цією програмою. Це стає знаком якості. Якщо банки готові видавати кредит (на придбання такого житла на первинному ринку), то це означає, що цей об'єкт відповідає всім вимогам з точки зору безпеки", – сказав він.

    За словами фінансового аналітика, асоційованого експерта CASE Україна, екс-заступника директора департаменту фінстабільності Національного банку Євгена Дубогриза, банки повільно повертаються на ринок іпотечного кредитування з кількох причин.

    "Основні фактори – це вартість фондування, бізнес-модель фінустанови. Якщо банк 10 років не займався іпотекою, йому треба вийти на ринок, обережно протестувати ситуацію, як ведуть себе нові видачі, зібрати статистику. Крім того, деякі банки обрали для себе інші сегменти, де вони бачать вищу прибутковість та менше ризиків. Адже іпотека потребує визначеності як мінімум на 5 років: якою буде економіка, якими будуть ставки, що буде у світі. Зараз у нас прогнозувати важко навіть на один рік", – сказав він.

    Учасники дискусії зійшлися на думці, що активніша реалізація програми "Доступне житло під 7%" сприятиме розширенню кола осіб, які зможуть придбати нове житло на вигідних умовах та стимулюватиме розвиток будівельної галузі та економіки в цілому.

    Проєкт ЛІГА.Money створений, щоб допомогти українцям розібратись у складних фінансових питаннях, навчитись розумно керувати грошима та зважено приймати фінансові рішення.

    На сторінці ЛІГА.Money розміщено Кредитометр – єдиний в Україні інструмент порівняння реальної вартості кредитів.

    ЛІГА Money є результатом тристороннього партнерства між Проектом USAID "Трансформація фінансового сектору", Ligamedia та банками-учасниками.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.