• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • За час війни зарплати в Україні впали на 10%
    2022-04-25 09:00:15

    За два місяці війни середня заробітна плата в Україні знизилася на 10%. Про це свідчать дані кадрового порталу grc.ua.

    Війна змусила український бізнес оптимізувати свої витрати, скорочуючи заробітні плати та бонуси. Новим працівникам роботодавці зараз пропонують нижчу заробітну плату. У порівнянні з середньою заробітною платою у першій половині лютого 2022 року, актуальна середня заробітна плата знизилася на 10%.

    Середня зарплатня у квітні у всіх відкритих вакансіях на кадровому порталі grc.ua складає 18 700 грн. Найменше постраждала від кризи на ринку праці ІТ-галузь. Тому, попри те, що зараз компанії різних секторів економіки або вже повернулися до роботи або починають процес відновлення своєї діяльності, частка пропозицій для ІТ-фахівців значно перевищує пропозиції роботи для представників інших професій.

    У середньому по всіх регіонах України айтішникам у квітні пропонують 108 100 грн, минулого місяця середня заробітна плата у цій сфері становила 86 500 грн.

    Високі зарплатні також пропонують керівникам. Середня заробітна плата у вищому менеджменті у квітні становить 63 200 грн. Проте за умов війни кількість пропозицій роботи для директорів значно знизилася.

    Новою тенденцією на ринку праці є те, що, стикаючись із проблемами працевлаштування через вкрай низьку кількість вакансій, висококваліфіковані фахівці, зокрема фахівці топового рівня, погоджуються на посади нижчої кваліфікації.

    До п'ятірки професійних сфер, у яких у квітні пропонують високі зарплати, увійшли також спеціалісти сфери маркетингу, реклами, PR із середньою місячною виплатою 26 600 грн, фахівці з видобутку сировини (26 500 грн), а також фахівці сфери будівництва (25 300 грн).

    Найнижчі зарплати у квітні пропонують у середньому у сільському господарстві (13 300 грн) та в автомобільному бізнесі (11 000 грн).

    Аналіз зарплат по регіонах України показав, що Київ, який у березні втратив лідерство за розміром заробітної плати, поступово повертає свої позиції. Якщо простежувати динаміку середньої заробітної плати, то у січні у столиці в середньому було запропоновано 31 000 грн, у першій половині лютого – 30 200 грн, у березні – 25 000 грн, а у квітні пропонують у середньому 26 000 грн.

    Серед регіонів із високою середньою заробітною платою у квітні Дніпропетровська (25 600 грн), Львівська (24 800 грн), Полтавська (23 400 грн) та Одеська (23 000 грн) області.

    У квітні у Львівській області середня заробітна плата набагато нижча за показник попереднього місяця і становить 24 800 грн. На це вплинула зокрема релокація підприємств різних галузей.

    Варто зазначити, що на відміну від Києва, у Київській області у квітні найнижча середня заробітна плата. Вона становить лише 13 000 грн.

    Найнижчі заробітні плати також пропонують у Хмельницькій (у середньому у квітні 14 500 грн), Чернівецькій (14 000 грн), Івано-Франківській області (13 600 грн), Тернопільській (13 500 грн) областях. Зазначимо, що у цих областях і до війни були не надто високі зарплати. Але до регіонів із найнижчою середньою заробітною платою у квітні, на жаль, приєдналася Харківська область із показником 11 500 грн.

    Опитування, проведене кадровим порталом grc.ua у квітні, показало, що не знизить бажаний розмір заробітної плати за складнощів з працевлаштуванням 35% шукачів роботи. Інші дві третини готові отримувати меншу заробітну плату, аби влаштуватися на роботу. Найбільше серед тих, хто готовий піти на поступки в переговорах про заробітну плату, можуть знизити бажану суму на 10-25%.

    Руслана Березівська

    Інф. delo.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.