• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Від 260 євро на місяць. Які виплати отримують українці в Нідерландах
    2022-08-10 10:00:03

    Грошова допомога анулюється, якщо ви знайшли роботу в будь-якій країні.

    Кількість жителів Нідерландів за останні півроку значно зросла. В основному це пов'язано з імміграцією, в тому числі за рахунок приїздів біженців з України. За даними Статистичного управління Нідерландів (CBS), в першій половині 2022 року число жителів країни збільшилося майже на 120 000 осіб. Станом на сьогодні у країні офіційно зареєстровано понад 64 тисячі українців, які приїхали після 24 лютого.

    Українці, які рятуються від війни в Нідерландах, можуть розраховувати на фінансову допомогу. TRAVEL РБК-Україна розповідає, які виплати в цій країні надає держава та чи анулюють їх, якщо біженці знайдуть роботу.

    Виплати та робота для українців в Нідерландах: головне
    Згідно з даними, опублікованими на урядовому сайті Нідерландів, в країні надається можливість отримання виплат за умови, що українці поки не знайшли роботу в країні.

    Скільки коштів дають на харчування, одяг і житло
    Дорослі та діти отримують 260 євро на людину в місяць: 205 євро на їжу і 55 євро на одяг та інші особисті речі.

    Біженці з України отримують виплати від муніципалітету, в якому вони зареєстровані. Нарахування приходять на їх банківський рахунок, на грошову карту, також їх можуть видавати готівкою або товарами.

    "Біженці з України, які проживають у приймаючій сім'ї, отримують додаткову щомісячну допомогу в розмірі 215 євро на дорослого і 55 євро на дитину для покриття інших особистих витрат, таких як громадський транспорт, відвідування сім'ї та спорт", — йдеться на сайті уряду Нідерландів.

    Ці гроші можна використовувати для покриття витрат приймаючої сім'ї, але це не обов'язково.

    "Самі приймаючі сім'ї прямої компенсації не отримують. Ідея полягає у тому, щоб українці могли самі оплатити додаткові витрати, пов'язані з їх проживанням в нідерландській сім'ї. Вам потрібно обговорити це питання з приймаючою стороною", — пояснювати на ще одному сайті help-ukraine.nl.

    Чи скасовуються виплати, якщо ви знайшли роботу
    Біженці зобов'язані інформувати муніципалітет, якщо вони залишають своє житло або влаштовуються на оплачувану роботу. Тоді виплати припиняються в перший день місяця після їх виїзду або початку роботи. Члени їх сімей, у яких ще немає оплачуваної роботи, як і раніше будуть отримувати прожитковий мінімум.

    Зверніть увагу. Виплати також припиняються, якщо українці працюють вдома дистанційно й отримують зарплату в Україні.

    "Якщо ви працюєте в будь-якій країні, у вас немає права на грошові виплати від муніципалітету. Поки немає офіційного роз'яснення щодо тих, хто отримує пенсію в Україні. Однак, швидше за все, такі люди мають право на грошову допомогу в Нідерландах. Отримання вами зарплати може бути складно перевірити, але цілком можливо. Тому краще не ризикувати та не порушувати закон", — звертають увагу в help-ukraine.nl.

    У Нідерландах знайшли роботу 24 тисячі українців
    Біженцям дозволяється влаштовуватися на оплачувану роботу в Нідерландах, якщо вони підпадають під дію Директиву про тимчасовий захист України. У цьому випадку їх роботодавцю не потрібно подавати заяву на отримання TWV (дозволу на роботу) для них.

    Якщо компанія наймає українця на роботу, то повинна повідомити про це місцеву владу не менше ніж за 2 дні до початку роботи. Якщо роботодавець цього не зробить вчасно, йому загрожує штраф. Таким чином влада країни намагається не допустити експлуатації українців при влаштуванні на роботу.

    До слова, біженці з України мають ті самі права, що і будь-які працівники в Нідерландах: їм мають надати безпечне робоче місце, право на перерви, вихідні та мінімальну заробітну плату.

    За останніми даними, у Нідерландах знайшли роботу не менше 24 тисяч біженців з України. Найчастіше їм вдавалося знайти роботу у сфері гостинності — готелях, ресторанах. Також — у сільському господарстві та на складах. Багато хто звертався в агентства з працевлаштування — з їх допомогою роботу знайшли більш ніж половина біженців, повідомляти місцеві ЗМІ.

    "При цьому певною мірою українці також надали допомогу в секторах, де спостерігається велика нестача людей. Близько половини людей почали працювати в секторі, де відчувається дефіцит кадрів", — йдеться в новині.

    Українці, яким недоплачують або змушують виконувати небезпечну роботу, мають звернутися в Nederlandse Arbeidsinspectie (Управління праці Нідерландів) за телефоном 0800 5151 (безкоштовно в Нідерландах) або+31 70 333 44 44 з-за меж країни. У відомстві стежать за тим, щоб роботодавці дотримувалися правил для комфорту співробітників.

    КАТЕРИНА ГОНЧАРОВА

    Інф. rbc.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.