• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Більша частка вкладу у мене в гривні
    2006-08-17 08:42:07

    Голова правліня Райффайзен Банк Аваль Володимир Лавренчук рекомендує тримати заощадження в національній валюті і застерігає непрофесіоналів від операцій з купівлі-продажу акцій.

    – Куди ви вкладаєте свої гроші?

    – В той банк, в якому працюю. Було б дивно, якщо б це було не так. В мене є поточний рахунок в Райффайзен Банк Аваль. Я маю також зарплатну картку. Звичайно, у ів моєї сім'ї також є вклади в банках. У дружини — депозит в Райффайзенбанк Україна (раніше Лавренчук працював в цій установі на посаді заступника голови правління. — «ДЕЛО»). Донька працює в Citіbank (Україна), тому вона, напевно, має рахунок там.

    – Яку частку депозиту ви тримаєте в гривні, а яку в іноземній валюті?

    – Зарплату я отримую в гривні, тому більша частка вкладу в національній валюті. Я не купую долари або євро, щоб покласти на депозит.

    – Ви консультуєте родичів і друзів у фінансових питаннях?

    – Звичайно. Родина — це найскладніша категорія клієнтів, і в цьому випадку аргументи потрібно знаходити значно грунтовніші. Що стосується друзів, то більшість з них — це фінансові менеджери. Коли в банківській сфері працюєш 25 років, то зрозуміло, що твої знайомі в основному — фінансисти і банкіри. Тому ми ведемо розмови не про те, в який банк покласти гроші, а спілкуємось більше на тему тактичних або стратегічних питань, наприклад, куди буде рухатися курс гривні чи іноземної валюти і як це може вплинути на фінансовий ринок.

    – Якби ви мали вільні кошти у розмірі $5-10 тис., як би ви їх використали?

    – Я багато мандрую, тому такі суми накопичую для того, щоб витратити під час подорожі. Зазвичай я кладу гроші на короткостроковий депозит від 6 до 12 місяців з тим, щоб потім зняти їх і поїхати з родиною у відпустку. Якщо сума більша, наприклад, $50 тис., то такі кошти, як правило, накопичуються для чогось більш вагомого — нової квартири або капітального ремонту.

    – Ви брали позику в банку?

    – Я купував квартиру в кредит. Вважаю, що житлова іпотека — це найкращий з видів кредитів. Позику на квартиру я погасив приблизно два роки тому.

    – Чи вкладаєте кошти в цінні папери?

    – Інвестування в акції дуже популярне в США та країнах Західної Європи. Приватні особи можуть купити акції будь-якої компанії, і для цього існує інфраструктура. Що таке інфраструктура? Це прозора і зрозуміла інформація, авторитетні організації, які наглядають за рухом акцій, правилами їх випуску. А також рейтингові агенції, які аналізують цінні папери і надають їм рейтинг. Тоді я як приватна особа можу подивитися в газету і вибрати на свій розсуд більш ризикові акції, але з великою дохідністю, або менш ризикові, але надійної компанії. Розібратися допомагає саме фондова інфраструктура, якої в Україні немає.

    В Україні на акціях знаються тільки ті, хто щоденно їх купує і продає: фінансові компанії, компанії з управління активами, інвестиційні фонди. І тому люди, які не є професіоналами в цінних паперах, як спосіб збереження своїх коштів обирають банківські депозити. Є дві опції: професійно займатися цінними паперами або покласти гроші на депозит. Я обираю друге.

    – Яка ваша особиста інвестиція була найвдалішою?

    – В юності були авантюрні проекти, але вони ніколи не давали дивідендів. Найбільш вдалою була інвестиція в знання. Саме таке капіталовкладення — як грошима, так і власним часом — дає гарне працевлаштування, яке не потребує додаткових напрямків діяльності, вигідні угоди. Повірте, контракти, які укладають керівники банківських установ, варті того, щоб добре вчитися і вдосконалювати свої знання.

    – А яка інвестиція принесла суттєві збитки?

    – У мене таких не було. Я практично не робив інвестицій. В часи першої хвилі приватизації отримав ваучер, нічого з ним не зробив і зараз навіть не згадаю, де він. Я б не говорив, що це втрата, просто нульовий результат.

    – Якими продуктами страхових компаній ви користуєтесь?

    – В першу чергу я застрахував автомобіль. Мене навіть не треба було просити. Після однієї з аварій я переконався, що страховка необхідна. Поліс завжди у мене в машині. Службові автомобілі ми теж страхуємо. Я ніколи не сідаю в машину, яка не за-страхована. Крім того, коли купував квартиру в кредит, також користувався послугами страхової компанії. Частина персоналу банку, в тому числі я, має медичну страховку.

    – Зараз дуже популярно вкладати гроші у нерухомість та земельні ділянки. Ви робили такі інвестиції?

    – Так. У мене є ділянка, і я придбав поряд ще одну. Але це не спекулятивні операції — просто розширення території. Це не бізнес. Якщо на операціях з нерухомістю заробляти гроші, то треба займатися цим постійно. Якщо ж епізодично, то багато не заробиш, а лише втратиш час з нульовим результатом.

    Мрія кожного другого українця — мати «садок вишневий коло хати». Тепер вже не тільки садок, а й газон. Я б теж дуже хотів купити землю, але лише для того, щоб щось побудувати. На жаль, у нас операції з купівлі землі або виділення ділянок дуже непрозорі і займають багато часу. Та й результат непередбачуваний. Тому більшість людей, таких як я, бере землю з будинком. Крім того, коли купуєш ділянку, треба ще «купити сусіда» — середовище і атмосферу.

    – Куди б ви ніколи не вклали гроші?

    – В незнайомі для мене галузі, або в проекти, які пропонують люди з сумнівною репутацією.

    – Що для вас гроші?

    – Цікаве запитання для банкіра. Гроші — це мірило багатьох процесів. Вони, як компас, показують, куди треба рухатися, а куди — не слід. Гроші визначають, що є більш ефективним, а що — менш.

    Инф. e-finance.com.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.