• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • На ринку чекають закінчення ери «легких грошей». Що це означає для світу
    2023-03-05 10:00:45

    Автор книги «Чорний лебідь», колишній трейдер та економіст Нассім Талеб попередив інвесторів, що після тривалого періоду низьких ставок ера «легких грошей» у світі закінчується. Що це означає для фінансових ринків?

    Ставки зростатимуть
    Донедавна ринки були сильно розпещені тривалим періодом практично нульових ставок, встановлених фінансовими регуляторами, вважає Талеб. Але тепер інвесторам варто приготуватися до того, що ставки більше не будуть такими низькими. Він вважає, що після того, як ФРС США піднімала ставку протягом усього 2022 року і продовжила робити це в лютому, збільшивши індикатор на 0,25 п.п. до 4,5−4,75% річних, вона і далі буде змушена посилювати свою монетарну політику.

    Активи переоцінені
    Талеб звертає увагу на те, що до останнього часу через приплив на ринок великих обсягів «дешевих грошей» багато фінансових активів мали завищену вартість — це стосувалося як, наприклад, криптовалют, так і об'єктів нерухомості.

    На думку експерта, у найближчій перспективі на тлі зростання ставок переоцінені фінансові ринки продовжать своє падіння. Він вважає, що уникнути сильного зниження, зокрема, котирувань акцій найбільших світових компаній було б можливо лише в тому разі, якби ставка ФРС знову повернулася до позначки 1% річних. Але американський регулятор, за словами Талеба, поки що не готовий іти на такі кроки.

    Похмурі перспективи
    Таким чином, автор «Чорного лебедя» дотримується песимістичного погляду на ситуацію. Багато експертів погоджуються з ним, хоча ще наприкінці 2022 року трейдери мали надії на те, що 2023 року після активного збільшення ставки ФРС усе ж таки піде на пом'якшення своєї політики.

    Зокрема, не чекати зниження ставки від регулятора порадили інвесторам у Wells Fargo. Керівник відділу макроекономічної стратегії Wells Fargo Securities Майкл Шумахер вважає, що ФРС утримуватиме ставку на вищому рівні, ніж очікує ринок, і це вдарить по інвесторах. Він порадив учасникам ринку перестати сподіватися на значні заходи зі стимулювання економіки з боку американського регулятора. Подібні очікування раніше озвучили і в Morgan Stanley. За прогнозами стратегів цього інвестбанку, підвищення ставки ФРС призведе до того, що свого дна ринок досягне цієї весни, а зростати акції почнуть лише в другому півріччі.

    Авторитетні експерти дедалі більше схиляються до того, що американський фінансовий регулятор поки що не готовий піти на пом'якшення ставки. Це чинитиме тиск на світовий фінансовий ринок, і інвесторам варто приготуватися до того, що ера «легких грошей» закінчилася, активи переоцінено, і вони й далі дешевшатимуть щонайменше до середини 2023 року.

    Що робити інвесторам?
    Зниження вартості активів може призвести до зростання курсу захисних інструментів, таких як, наприклад, дорогоцінні метали, а також до зміцнення долара. Цю ситуацію інвестори можуть використовувати, з одного боку, для того, щоб вкласти гроші в зростання цих активів, а з іншого, отримати прибуток від зниження вартості фінансових інструментів, що дешевшають. Незалежно від того, якої зі стратегій ви будете дотримуватися, вам буде потрібна надійна торгова платформа, яка надасть доступ до фінансового ринку.

    Однією з таких платформ є торгова платформа Libertex, розроблена компанією Forex Club. Компанія понад 25 років допомагає інвесторам по всьому світу отримувати прибуток, вкладаючи гроші в різні активи. При цьому в Libertex є понад 300 різних фінансових інструментів — акції, фондові індекси, валюти, криптовалюти, енергоносії, метали та інші активи.

    Інф. minfin.com.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.