• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області 24.08.2023)
    2023-08-24 10:30:37

    ДПС проводить зустрічі з бізнесом з питань застосування РРО/ПРРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Питання щодо порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій розглядалися під час онлайн-зустрічі представників Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, ДПС з представниками бізнесу та податковими консультантами.
    Фахівці ДПС надали розʼяснення щодо застосування законодавчих норм, які регулюють відносини у сфері проведення розрахункових операцій.
    Зокрема, розглядались окремі аспекти діяльності субʼєктів електронної комерції, особливості надання експедиторських та курʼєрських послуг, зазначення обовʼязкових реквізитів фіскальних чеків, забезпечення захисту прав споживачів та виконання вимог законодавства продавцями товарів.
    Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.
    Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/701475.html

    Задекларована праця = трудові права і соціальні гарантії для найманих працівників

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/701537.html розміщена інформація щодо трудових відносин.


    Податківці Дніпропетровщини зустрілися з керівництвом ринків області

    Днями фахівці податкової служби області під головуванням заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Леонова Валерія провели зустріч одночасно в онлайн та офлайн форматах з керівництвом ринків Дніпропетровщини. Комунікації з посадовими особами центрів організованої торгівлі – це правильно обраний вектор для розширення взаємодії та співпраці з платниками.
    На порядку денному – обговорення новацій Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» у частині реєстрації та застосування РРО/ПРРО.
    «Податкова служба області завжди готова до співпраці, взаємодії та відкритого діалогу. Наша основна мета – це допомогти бізнесу працювати легально. Проінформований платник – це обізнаний платник», – зазначив Леонов Валерій.
    Діалог між учасниками зустрічі у форматі «питання – відповідь» пройшов жваво та конструктивно.
    Отримання зворотного звʼязку від платників для прийняття оптимальних рішень – важливий фактор у роботі ГУ ДПС.


    Зустріч з представниками громадськості аграрного сектору у рамках Комунікаційної податкової платформи

    Нещодавно, за зверненням громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників Павлоградського району» на Комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС), у форматі онлайн проведено зустріч з питань нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання.
    У заході прийняли участь заступник начальника ГУ ДПС Валерій Леонов (онлайн), начальник управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС Манушак Осипова (онлайн), начальник Павлоградського відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС Людмила Вельма, начальник Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ  ДПС Денис Орда.
    Під час онлайн зустрічі розглядались актуальні питання щодо порядку визначення контролюючим органом мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – платників податків  – власників земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, та терміну його сплати.
    Також, присутнім розповіли про новації, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема щодо застосування РРО/ПРРО.
    Під час зустрічі опрацьовані питання, що надійшли від аграріїв, та надані змістовні відповіді фахівцями ГУ ДПС.


    Виїзд мобільного ЦОПу до тергромад Дніпровського району: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання

    З метою проведення роз’яснень з актуальних питань законодавства днями відповідно до затвердженого графіку здійснив виїзд мобільний ЦОП Царичанської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до с. Могилів Могилівської сільської територіальної громади (ТГ), с. Китайгород Китайгородської сільської ТГ, с. Ляшківка Ляшківської сільської ТГ та до сел. Царичанка Царичанської селищної ТГ Дніпровського району.
    Виїзд здійснено за участі фахівців Царичанської ДПІ ТУ ДПС та за сприянням голів Могилівської, Китайгородської, Ляшківської та Царичанської тергромад.
    Під час роботи мобільного ЦОПу податківці проінформували мешканців громад про особливості та новації Закону України від 30 червня 2023 року № 32І9-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України» (Закон України № 3219).
    Звернули увагу на реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій/програмних. реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265) у рамках Закону України № 3219. Зауважили, що добровільне виконання вимог Закону № 265 не тільки звільняє від відповідальності, а ще й усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок.
    Нагадали, що серед змін до Податкового кодексу України, які набрали чинності у 2023 році, є введення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) і звернули увагу, що 2022 рік – перший рік, за який визначається МПЗ.
    Фахівці ДПІ також приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи (далі – КЕП), зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ.
    Податківці звернули увагу, що одним з пріоритетних напрямків роботи є забезпечення системної партнерської співпраці з тергромадами щодо надання адміністративних послуг, інформаційно-роз’яснювальної підтримки шляхом проведення виїзних семінарів-нарад, засідань «круглих столів». Роз’яснення податкового законодавства серед платників – важливе завдання Державної податкової служби України. Адже законодавча обізнаність платників – це надійний фундамент роботи бізнесу у рамках правового поля та забезпечення стабільного наповнення бюджетів.
    Громадянам також надана практична допомога в отриманні безкоштовних КЕП та консультації з питань сплати земельного податку, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
    Фахівцями, задіяними у роботі мобільного ЦОПу, прийнято заяви для проведення звірки даних, використаних для розрахунку МПЗ.
    Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДГІС інформаційно-роз’яснювального характеру з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО, основних новацій Закону України № 3219 та розрахунку і сплати МПЗ.
    Відвідувачів ознайомлено зі сторінками ДГІС України та ГУ ДПС у соціальній мережі на Facebook, а також Telegram-каналом ДПС України.
    Під час роботи мобільного ЦОПу присутні висловили вдячність працівникам ДПІ за надану можливість отримати послуги і консультації, а також побажання у подальшій комунікації.


    Роз’яснювальна робота мобільного ЦОПу з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 під час виїзду до Томаківської територіальної громади

    Для роз’яснення новацій законодавства нещоавно відповідно до затвердженого графіку здійснено виїзд мобільного ЦОПу Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до торгівельних точок смт Томаківка Томаківської територіальної громади.
    Під час виїзду працівники Томаківської ДПІ ГУ ДПС завітали до 10 фізичних осіб – підприємців
    Податківці повідомили суб’єктам господарювання (СГ) про те, що 01.08.2023 набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), що вніс зміни, зокрема до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Нагадали, що з 01.01.2022 всі СГ, окрім «єдинників» 1 групи, у своїй діяльності зобов’язані використовувати зареєстровані реєстратори розрахункових операцій/програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО/ПРРО) і норми закону не передбачають звільнення від використання РРО на період дії воєнного стану. Звернули увагу, що з 01 серпня 2023 року та з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції.
    Акцентували увагу, що податкова служба надає допомогу і консультації щодо застосування та реєстрації РРО та/або ПРРО, а також ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.
    Фахівці Томаківської ДПІ ГУ ДПС повідомили про контакті номери телефонів, за якими платники можуть отримати відповіді на питання та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг.
    Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС, зокрема, з питань щодо реєстрації РРО/ПРРО, роботи з ПРРО, новацій Закону України № 3219, а також сплати МПЗ.


    Виїзд мобільного ЦОПу до Дубовиківської ТГ: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання, надання адміністративних послуг

    З метою інформування платників про актуальні питання законодавства днями відповідно до затвердженого графіку здійснено виїзд мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до селища Чаплине Чаплинського старостинського округу Дубовиківської територіальної громади (ТГ).
    Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Васильківської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних  перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У ході виїзду організовані та проведені зустрічі із платниками Чаплинського старостинського округу та старостою старостату.
    Під час зустрічей фахівці податкової служби проінформували про основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновленні відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». У черговий раз увагу учасників зустрічі звернули на необхідність оформлення трудових відносин з найманими працівниками, переваги для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та про наслідки використання праці неоформлених працівників. Податківці відповіли на запитання учасників зустрічей, зокрема, щодо застосування РРО/ПРРО, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Також акцентовано увагу платників на сумлінне виконання податкових зобов’язань, що в умовах сьогодення є надзвичайно важливим.
    Присутніх мешканців населених пунктів Чаплинського старостату ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, та переліком документів, які потрібні для їх отримання, а також з режимом роботи ЦОПу та контактними номерами телефонів, за якими можна отримати роз’яснення, проінформовано про переваги користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.
    Крім того, увагу присутніх звернули на необхідність внесення змін до адрес фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі змінами назв населених пунктів та вулиць, порядку та термінів надання відомостей про зміну даних, що вносяться до облікової картки або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП) і мають відмітку у паспорті).
    Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили, пов’язані, зокрема, зі змінами у податковому законодавстві щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, порядком заміни РНОК ПП, отриманням його для малолітніх дітей та осіб з обмеженими фізичними можливостями, уточненнями даних про земельні ділянки та правами на пільги зі сплати податків і порядком їх отримання, з питаннями сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
    Працівниками ДПІ під час виїзду ЦОПу прийняті заяви за формами № 5ДР, № 10ДР, а також на проведення звірки з плати за землю, щодо уточнення реквізитів рахунків для сплати податків; видано 26 РНОК ПП, вручено платникам податків – фізичним особам 41 податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ.
    Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема, з питань роботи ПРРО, реєстрації та застосування РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ.


    Роз’яснювальна робота мобільного ЦОПу з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання під час виїзду до м. Кривого Рогу

    Мобільний ЦОП Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у  Дніпропетровській області (ГУ ДПС) нещодавно згідно із графіком здійснив виїзд до ТРЦ «Сонячна галерея» у м. Кривий Ріг з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з платниками, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з актуальних питань законодавства.
    Виїзд здійснено за участі представників Криворізької північної ДПІ ГУ ДПС спільно з фахівцями інших структурних підрозділів ГУ ДПС та представниками відділу розвитку підприємництва Саксаганської районної у місті Кривий Ріг ради.
    Під час заходу суб’єктів господарювання (СГ) проінформовано про новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії військового стану» (Закон України №3219), акцентовано увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновленні відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).
    Відзначили, що з 01.08.2023 відповідальність за порушення Закону № 265 застосовується не тільки до платників податків, що здійснюють продаж підакцизних товарів, а й до СГ, які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників, що проводять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
    Податківці звернули увагу на необхідність оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників.
    Проінформували про адміністративні та інші послуги, що можливо отримати при виїзді мобільного ЦОПу.
    У ході активного діалогу представники робочої групи надали вичерпні відповіді на запитання присутніх щодо застосування РРО/ПРРО, відповідальності за порушення норм Закону № 265, мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), а також наголосили, що сумлінне виконання податкових зобов’язань громадян та бізнесу перед державою зараз важливо як ніколи.
    Під час зустрічі платники отримали інформацію щодо можливості подання звітності через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua). Фахівці податкової нагадали, що у приватній частині Електронного кабінету платники мають можливість створити електронні документи звітності, перевірити, підписати та надіслати їх в електронному вигляді до контролюючих органів; переглянути подану звітність, незалежно від способу її подання.
    Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. ДПС України пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.
    Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС, зокрема, з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ
    Виїзд робочої групи пройшов конструктивно та в атмосфері доброзичливості.


    Виїзд мобільного ЦОП у до Добровільського старостинського округу: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання та надання адміністративних послуг

    Згідно із затвердженим графіком днями здійснено виїзд мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до села Добровілля Добровільського старостинського округу Дубовиківської територіальної громади (ТГ).
    Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Васильківської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У ході виїзду організовано та проведено зустріч із платниками Добровільського старостинського округу та робочу зустріч зі старостою округу.
    Під час зустрічі податківці висвітлили основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на питаннях застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Присутнім нагадали про необхідність оформлення трудових відносин з найманими працівниками, про переваги для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та про наслідки використання праці неоформлених працівників.
    Присутніх мешканців Добровільського старостинського округу ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, що потрібні для їх отримання, а також про режимом роботи ЦОПу та контактні номери телефонів, за якими можна отримати відповіді, надані роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.
    Увагу присутніх звернено на необхідність внесення змін до адрес фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі змінами назви населених пунктів та вулиць, на порядок та терміни надання відомостей про зміну цих даних.
    Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали відповіді на питання, що їх цікавили, зокрема, щодо: особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, порядку заміни реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП), порядку його отримання для малолітніх дітей та людей з обмеженими фізичними можливостями, уточнення даних про земельні ділянки та прав на пільги щодо сплати податків та порядку їх отримання, сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та сплати загального мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), порядку користування Електронним кабінетом.
    На зустрічах з платниками та представниками старостинського округу обговорювались питання щодо застосування РРО/ПРРО, відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків, сплати МПЗ, а також зроблено акцент на сумлінному виконанні платниками податкових зобов’язань.
    Під час виїзду працівниками податкової служби прийнято: 21 заява за формою № 10ДР; 16 заяв за формою № 5ДР; 13 заяв на проведення звірки з плати за землю; 3 заяви на проведення звірки щодо нарахування МПЗ; 4 заяви  щодо уточнення реквізитів рахунків для сплати податків. Видано 32 РНОК ПП, вручено платникам податків – фізичним особам 120 податкових повідомлень-рішень за формою МПЗФ.
    Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС роз’яснювального характеру, зокрема, з питань застосування РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 з ПДФО, єдиного податку, ПДВ, податку на прибуток підприємств, єдиного внеску, а також розрахунку та сплати МПЗ.


    Мобільний ЦОП: роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання під час виїзду до Божедарівської та Затишнянської територіальних громад

    Відповідно до затвердженого графіку здійснені виїзди мобільного ЦОПу Криничанської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) за участі начальника та працівників Криничанської ДПІ ГУ ДПС до мешканців Божедарівської селищної територіальної громади (ТГ) (16.08.2023) та до мешканців Преображенського старостинського округу Затишнянської сільської ТГ (17.08.2023) у Кам’янському районі.
    Виїзди організовані за сприянням в. о. голови Божедарівської  селищної ради Кирси Тетяни та старости Преображенського старостинського округу Затишнянської сільської ТГ Ковцуна Андрія.
    Під час роботи мобільного ЦОПу податківці акцентували увагу на посиленні ролі органів місцевого самоврядування, тергромади доводять свою спроможність і стають справжніми драйверами розвитку усієї держави. На сьогодні пріоритетним напрямком роботи податкової служи є системна партнерська робота з ТГ щодо надання адміністративних послуг, інформаційно-роз’яснювальної підтримки шляхом проведення виїзних семінарів-нарад, засідань «круглих столів». Одне із основних завдань органів Державної податкової служби України – роз’яснення податкового законодавства серед платників податків. Адже законодавча обізнаність платників – це надійний фундамент роботи бізнесу у рамках правого поля та забезпечення стабільного наповнення бюджетів.
    Податківці проінформували мешканців громад про особливості та новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України» (Закон України № 3219). Звернули увагу на реєстрацію РРО/програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами).
    Нагадали, що 2022 рік – перший рік, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Ці зміни стосуються, як платників податків, так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевих бюджетів.
    Фахівці ДПІ приділили увагу перевагам користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, у тому числі Електронним кабінетом, для роботи в якому необхідно отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи (далі – КЕП), зокрема, у пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або скористатись можливостями банківських установ.
    Відвідувачів ознайомлено зі сторінками ДПС України та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook, Telegram-каналом ДПС України.
    Також надана практична допомога громадянам в отриманні безкоштовних КЕП, консультації з питань сплати земельного податку, орендної плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
    Фахівцями, задіяними у роботі мобільного ЦОПу, прийнято 21 заяву для проведення звірки даних, використаних для розрахунку МПЗ.
    Надано для розміщення у ЦНАПі та адмінбудівлі ТГ тематичну друковану продукцію, підготовлену фахівцями ГУ ДПС роз’яснювального характеру з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219, новації Закону України № 3219 з ПДВ, єдиного податку, податку на прибуток підприємств, ПДФО, єдиного внеску, а також нарахування та сплати МПЗ
    Під час роботи мобільного ЦОПу присутні висловили вдячність працівникам ДПІ за надану можливість отримати послуги та консультації і висловили бажання співпрацювати і у подальшому.


    РРО/ПРРО: на Дніпропетровщині податківці інформують про новації законодавства (територія обслуговування Шевченківський район м. Дніпра та м. Новомосковськ)

    Комунікації податкової служби Дніпропетровщини з представниками бізнесу тривають.
    Нещодавно робоча група Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) відвідала торгівельно – розважальний центр «Мост Сіті» у м. Дніпрі та Центральний ринок у м. Новомосковськ.
    Новації, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) - тематика зустрічей фахівців ГУ ДПС з підприємцями.
    Платників ознайомили, зокрема з порядком реєстрації реєстраторів розрахункових операцій (РРО)/програмних РРО(ПРРО) та їх використанням.
    ГУ ДПС підготовлено і під час спілкування розповсюджено серед суб'єктів господарювання власну друковану продукцію з питань застосування РРО та ПРРО. Актуальна інформація  стане платникам у нагоді.


    Платники Дніпропетровщини поповнили спеціальні державні фонди єдиним внеском на понад 17,5 млрд гривень

    У січні – липні 2023 року до спеціальних державних фондів надійшло понад 17,5 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок). Надходження збільшились на понад 3,2 млрд грн, або на 23 відсотки у порівнянні з відповідним періодом 2022 року. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Як зазначила керівник податкової служби Дніпропетровщини, офіційне працевлаштування гарантує соціальний захист працівника та має низку переваг, зокрема забезпечує страховий стаж та соціальні виплати з настанням безробіття, у разі нещасних випадків чи професійних захворювань, а також гарантує право на гідну пенсію. Страховий стаж важливий для працівника тим, що він враховується при нарахуванні пенсії. Страховий стаж включає періоди, протягом яких особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, та за який роботодавець щомісячно сплачував єдиний внесок.
    Отже, роботодавці зобов’язані виконувати вимоги трудового законодавства: у разі прийняття працівника на роботу, офіційно оформити трудові відносини.


    З початку поточного року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини надійшло понад 24,6 млрд гривень

    Протягом семи місяців 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровщини надійшло понад 24,6 млрд гривень. У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року надходження виросли на понад 3,2 млрд грн, або на 15,3 відсотків.
    Нагадуємо, що одним із бюджетоутворюючих податків, які надходять до місцевих бюджетів, є податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).
    30.08.2023 – останній день сплати ПДФО із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за липень 2023 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці та ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу за липень 2023 року.


    Яка дата вважається датою сплати податкового зобов’язання/єдиного внеску при сплаті платниками, які використовують єдиний рахунок?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до абзацу першого пункту 35 прим. 1.1 ст. 35 прим. 1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) єдиний рахунок – це рахунок, відкритий у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених ПКУ, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.
    Згідно з п. 14.3. ст. 14 ПКУ для цілей ПКУ внесення (перерахування, надходження, сплата, зарахування) коштів платником податку на єдиний рахунок у випадках, передбачених ст. 35 прим. 1 ПКУ, вважається внесенням (перерахуванням, надходженням, сплатою, зарахуванням) коштів таким платником податку до бюджету.
    Відповідно до п. 35.2 ст. 35 ПКУ обов’язок платника податку щодо сплати податків та зборів на єдиний рахунок, визначений ст. 35 прим. 1 ПКУ, вважається виконаним з моменту, коли ініціювання переказу є завершеним для такого платника податків згідно із Законом України від 30 червня 2021 року № 1591-IХ «Про платіжні послуги» зі змінами та доповненнями.
    Таким чином, датою сплати грошових зобов’язань з податків, зборів, платежів та єдиного внеску платниками, які використовують єдиний рахунок, є дата зарахування коштів на єдиний рахунок.


    Що таке КІК та контролююча особа?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Контрольована іноземна компанії (КІК) – це юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної або юридичної особи – резидента України.
    Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.
    Відповідно до ст. 39 прим.2 Податкового кодексу України фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:
    - кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній компанії;
    - початок здійснення контролю над іноземною компанією;
    - заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах та їх відчуження;
    - ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.


    Щодо коригувань у частині виплат доходів нерезидентам та дотримання принципу «витягнутої руки»

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон) передбачено: тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені.
    Зазначене нововведення стосується, зокрема і коригувань, які проводитимуться суб’єктами господарювання з податку на прибуток підприємств в частині виплат доходів нерезидентам та дотримання принципу «витягнутої руки».
    При цьому строки давності, визначені пунктом 102.1 статті 102 Кодексу, зокрема, щодо операцій, проведених відповідно до вимог статті 39 цього Кодексу, становлять – 2555 днів.
    Таким чином, платники податків можуть подати уточнюючий Звіт про контрольовані операції, починаючи з 2015 звітного року.


    До уваги суб’єктів господарювання!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що форму та зміст розрахункового документа визначено Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» із змінами (далі – Положення № 13).
    Пунктом 2 розділу ІІ Положення № 13 визначено обов'язкові реквізити, які має містити фіскальний чек.
    Наголошуємо, що Положення № 13 однаково розповсюджує свою дію як на розрахункові документи, що створюються РРО, так і ПРРО.
    Водночас відповідно до п. 4 розділу ІІ Положення № 13 рядки 11 – 18 фіскального чека заповнюються у разі застосування під час проведення розрахунків лише з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) та платіжного терміналу з’єднаного або поєднаного з реєстратором розрахункових операцій, не залежно від його виду (РРО чи ПРРО) або сфери призначення.
    Звертаємо увагу, що принципово важливим є факт, що платіжні сервіси також приймають платіжні інструкції користувачів на виконання платіжних операцій, з використанням банківських (платіжних) карток, у межах надання платіжних послуг, як окремого виду господарської діяльності, тa забезпечують розпорядження покупця щодо переказу коштів зі свого рахунку і без використання платіжних терміналів.
    Враховуючи вищевикладене, повідомляємо, що у разі проведення розрахунків за допомогою сервісу еквайрингу без використання платіжного терміналу, відсутні обставини, що супроводжують обов’язок друкувати рядки 11 – 18 фіскального чека, а удосконалення програмного забезпечення РРО/ПРРО та/або наявність можливості зазначати такі реквізити методом введення вручну, не призводить до виникнення обов’язку друкувати рядки 11 – 18 фіскального чека при створенні кожного розрахункового документа.


    У яких випадках та в які терміни особа підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 181.1 ст. 181 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі операцій з постачання товарів/послуг з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі (зокрема, але не виключно шляхом встановлення спеціального застосунку або додатку на смартфонах, планшетах чи інших цифрових пристроях), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 грн (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої – третьої групи.
    Окрім того, згідно із п.п. 6 п. 180.1 ст. 180 ПКУ платником ПДВ є особа, яка проводить операції з постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання, та майна, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходить у власність держави (у тому числі майна, визначеного у ст. 243 Митного кодексу України), незалежно від того, чи досягає вона загальної суми від здійснення операцій із постачання товарів/послуг, визначеної п. 181.1 ст. 181 ПКУ, а також незалежно від того, який режим оподаткування використовує така особа згідно із законодавством.
    Згідно із п. 183.2 ст. 183 ПКУ у разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у ст. 181 ПКУ.
    Пунктом 183.10 ст. 183 ПКУ визначено, що будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, і у випадках та в порядку, передбачених цією статтею, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.


    Податок на операції резидентів Дія Сіті – платників податку на особливих умовах є частиною податку на прибуток підприємств

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що пунктом 135.2 статті 135 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) визначено: базою оподаткування операцій резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах є грошове вираження об’єкта оподаткування, розрахованого за правилами, визначеними цим пунктом та підпунктом 141.9 прим.1.3 пункту 141.9 прим.1 статті 141 Кодексу.
    У разі здійснення операцій, які є об’єктом оподаткування, у формі, відмінній від грошової, базою оподаткування є вартість такої операції, визначена на рівні не нижче звичайної ціни.
    Така база оподаткування операцій резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах визначається з огляду на вартість операції без зменшення на суму утриманого податку на доходи нерезидента.
    Податок на операції резидентів Дія Сіті – платників податку на особливих умовах, визначений як об’єкт оподаткування у підпункті 134.1.8 пункту 134.1 статті 134 Кодексу, є частиною податку на прибуток (пункт 136.5 статті 136 Кодексу).
    Згідно з пунктом 136.8 статті 136 Кодексу під час провадження діяльності резидентами Дія Сіті – платниками податку на особливих умовах відповідно до Закону № 1667 ставка податку встановлюється у розмірі 9 відсотків бази оподаткування, визначеної відповідно до положень пункту 135.2 статті 135, пункту 137.10 статті 137 та пункту 141.9 прим.1 (крім підпунктів 141.9 прим.1.3 і 141.9 прим.1.4) статті 141 Кодексу.
    Положеннями підпункту 141.9 прим.1.3 пункту 141.9 прим.1 статті 141 Кодексу встановлено порядок визначення бази оподаткування під час здійснення резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах контрольованих операцій, умови яких не відповідають принципу «витягнутої руки», та особливості визначення бази оподаткування.
    Згідно з підпунктом 141.9 прим.1.4 пункту 141.9 прим.1 статті 141 Кодексу, якщо резидент Дія Сіті – платник податку на особливих умовах є контролюючою особою, окремим об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств, що оподатковується за базовою (основною) ставкою, є скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії, визначений відповідно до статті 39 прим.2 Кодексу.
    Особливості обчислення та сплати податку на прибуток підприємств резидентами Дія Сіті – платниками податку на особливих умовах встановлені пунктом 137.10 статті 137 Кодексу.
    Резиденти Дія Сіті – платники податку на особливих умовах самостійно визначають суму податку, що підлягає сплаті до бюджету, з урахуванням положень, передбачених пунктом 135.2 статті 135, пунктом 137.10 статті 137 та пунктом 141.9 прим.1 статті 141 Кодексу, та не визначають окремо об’єкт оподаткування, передбачений підпунктом 134.1.1 пункту 134.1 статті 134 Кодексу.
    Сума податку, що підлягає сплаті до бюджету резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах за кожною окремою операцією відповідно до пункту 135.2 статті 135, пункту 137.10 статті 137 та пункту 141.9 прим.1 статті 141 Кодексу, зменшується на суму податку на доходи нерезидента, нарахованого (сплаченого) резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах за відповідною операцією згідно з пунктом 141.4 статті 141 Кодексу. При цьому сума зменшення не може перевищувати суму податку, розраховану відповідно до пункту 135.2 статті 135, пункту 137.10 статті 137 та пункту 141.9 прим.1 статті 141 Кодексу.
    Слід звернути увагу, що підпунктом 137.10.3 пункту 137.10 статті 137 Кодексу визначено базовий податковий (звітний) період для спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті, який дорівнює календарному року, а також передбачено визначення початку першого податкового (звітного) періоду для зареєстрованого у встановленому законом порядку резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.