• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області) 08.09.2023
    2023-09-08 10:35:16

    До уваги фінансових агентів!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Державна податкова служба України повідомляє про оновлення SSL сертифікату ДПС для подачі звітності FATCA.
    Попередній SSL сертифікат ДПС для подачі звітності FATCA втрачає чинність 06.09.2023.
    Оновлений SSL сертифікат ДПС доступний для завантаження за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/fatca/vidkritiy-klyuch-dps.
    Просимо всіх фінансових агентів врахувати цю інформацію в подальшому звітуванні FATCA.
    Наявні питання, що виникають при подачі звітності, ви можете направляти засобами електронного зв’язку на електронну адресу: info_FATCA@tax.gov.ua.
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/706397.html


    Оновлено версію програмного забезпечення ПРРО від ДПС

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/706451.html повідомила про оновлення версії програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС для операційних систем Android та iOS.
    В оновленій версії програмного забезпечення назви районів, що зазначаються у чеку та мають довгу назву, повністю відображаються на екранах пристроїв.
     Розробку оновлених версій ПРРО реалізовано за підтримки проєкту EU Public Finance Management Support Programme for Ukraine (EU4PFM).


    Мобільний ЦОП податкової служби – з роз’ясненнями, консультаціями та практичною допомогою до платників Дніпропетровщини

    Фахівці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) впродовж серпня 2023 року здійснювали виїзди до платників податків області, у тому числі і до найвіддаленіших куточків, з метою проведення широкомасштабної інформаційно-розʼяснювальної кампанії щодо:
    - основних новацій законодавства, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон України № 3219);
    - змін, внесених Законом України № 3219 до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265) у частині реєстрації та застосування РРО/програмних РРО і поновлення відповідальності за порушення вимог Закону № 265.
    Важливим питанням сьогодення для малого бізнесу є застосування РРО/ПРРО. І щоб цей процес був легким та доступним для платників податкова служба області проводить роз’яснювальну роботу. Колектив податківців робить все, щоб бізнес працював у правовому полі. Наша основна задача – донести до кожного суб’єкта господарювання інформацію про необхідність та важливість використання зареєстрованої касової техніки під час проведення розрахункових операцій.
    З цією метою згідно із затвердженими графіками щоденно здійснює виїзд мобільний Центр обслуговування платників та робочі групи у складі фахівців ГУ ДПС до торгівельних об’єктів (ТРК, ТЦ, ТК, магазини, ринки тощо) та інших місць концентрації фізичних осіб – підприємців (наприклад, центр підтримки підприємців Дія. Бізнес у м. Кривому Розі) усіх міст регіону, а також селищ та сел усіх районів Дніпропетровської області.
    Під час таких виїздів спеціалісти податкової служби області проводять зустрічі у різних форматах та спілкуються з платниками і представниками органів місцевого самоврядування, відповідають на запитання та надають практичну допомогу, зокрема з питань роботи з програмними РРО.
    Впродовж серпня 2023 року мобільний ЦОП ГУ ДПС здійснив 162 виїзди до територіальних громад та торгівельних об’єктів області, під час яких платникам регіону з роз’ясненнями та консультаціями із вищезазначених питань, надавались і адміністративні послуги. Роботу мобільного ЦОПу забезпечили спеціалісти усіх державних податкових інспекцій (ДПІ) ГУ ДПС.
    Так, з початку проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії до платників населених пунктів області фахівцями ДПІ ГУ ДПС найбільшу кількість виїздів мобільного ЦОПу до територіальних громад здійснено Жовтоводською ДПІ – 19 виїздів, П’ятихатською ДПІ – 16, Солонянською ДПІ – 15, Павлоградською ДПІ – 13, Васильківською ДПІ – 12, Новомосковською ДПІ – 11 виїздів.
    Детальніше про проведену роз’яснювальну роботу та надання послуг під час виїздів мобільного ЦОПу – на головній сторінці субсайту «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області» у підрозділі «Новини» розділу «Прес-центр» за посиланням https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/.
    Наразі мобільний ЦОП податкової служби області – це багатогранний інструмент комунікацій з платниками, за допомогою якого оперативно та якісно, безпосередньо у місцях здійснення діяльності суб’єктами господарювання, з максимальним наближенням до місця проживання громадян фахівцями ГУ ДПС надаються адміністративні, інформаційні та консультативні послуги.
    У вересні поточного року виїзди мобільного ЦОПу, зокрема з питань застосування РРО/програмних РРО з урахуванням положень Закону України № 3219 продовжуються.


    Застосування РРО/ПРРО - тематика спілкування податківців Дніпропетровщини з представниками підприємництва (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра, Кам’янський та Криворізький регіони)

    Діалог податківців Дніпропетровщини з підприємцями продовжується.
    Днями робоча група Головного управління ДПС у Дніпропетровській області завітала у м. Дніпрі до ТВК «Слов’янський ринок», у м. Кам'янське – до ринку КП «Центральний ринок» та прилеглих до нього територій по вул. Мурахтова, у м. Кривому Розі - до ТЦ  «Будинок торгівлі».
    Податківці провели зустрічі з підприємцями м. Дніпра, м. Кам'янського та м. Кривого Рогу. Під час спілкування фахівці податкової служби області розповіли суб’єктам господарювання про обов'язок застосування РРО/ПРРО, порядок реєстрації РРО/ПРРО, переваги використання електронних сервісів ДПС.
    Крім того, у м. Кривий Ріг за участі начальника Криворізької північної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганни Познякової проведено зустріч з представниками Громадської організації «Підприємці Криворіжжя», на якій розглядались новації податкового законодавства та питання застосування РРО/ПРРО.


    Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону № 3219 та МПЗ, а також надання адмінпослуг під час виїзду мобільного ЦОПу до с. Дубовики

    З метою реалізації податкового сервісу щодо якісного надання адміністративних та інших послуг від ДПС, що важливі для реалізації прав та обов’язків платників податків, днями відповідно до затвердженого графіку здійснено виїзд мобільного ЦОПу Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до села Дубовики Дубовиківської територіальної громади.
    Виїзд мобільного ЦОПу здійснено за участі начальника Васильківської ДПІ ГУ ДПС, фахівців ДПІ та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У ході виїзду організовані і проведені зустрічі з платниками та з головою і секретарем Дубовиківської сільської ради.
    Присутніх мешканців с. Дубовики ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, потрібних для їх отримання, а також з режимом роботи ЦОПу та номерами телефонів, за якими можна отримати відповіді на питання, надані роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України (ДПС), зокрема Електронним кабінетом.
    Фахівці ДПІ ГУ ДПС звернули увагу, що на сьогодні актуальним є питання стосовно внесення змін до адрес фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі змінами назв населених пунктів та вулиць із зазначенням порядку та термінів надання відомостей про зміну даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП) і мають відмітку у паспорті).
    Спеціалісти податкової служби області під час зустрічей проінформували про основні новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), акцентувавши увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Закон № 265).
    Податківці у черговий раз звернули увагу учасників зустрічей на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та на наслідках використання праці неоформлених працівників.
    Обговорювались питання відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.
    Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили, зокрема, стосовно: порядку заміни РНОК ПП, порядку його отримання для малолітніх дітей та осіб з обмеженими фізичними можливостями; застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення норм Закону № 265; уточнення даних про земельні ділянки та прав на пільги щодо сплати податків і порядку їх отримання; сплати земельного податку, орендної плати за земельні ділянки, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та сплати загального мінімального податкового зобов’язання (МПЗ); порядку користування Електронним кабінетом;
    Під час виїзду мобільного ЦОПу працівниками податкової видано 9 РНОК ПП.
    У ході проведення заходів присутнім роздані роз’яснювальні матеріали інформаційного характеру від ДПС, у тому числі інформаційний лист № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу», а також тематична друкована продукція ГУ ДПС щодо нарахування та сплати МПЗ, застосування РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону України № 3219 та основних новацій Закону України № 3219.
    Інформаційні матеріали також розміщені на дошці оголошень та на сторінці Дубовиківської сільської ради у соціальній мережі Facebook.


    Виїзд мобільного ЦОПу до с. Українське: роз’яснення з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, МПЗ

    З метою проведення роз’яснювальної роботи щодо: сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), реєстрації та застосування РРО/ПРРО, основних новацій, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей нещодавно відповідно до затвердженого графіку здійснив виїзд мобільний ЦОП Петропавлівської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до торгівельних об’єктів, розташованих на території с. Українське Української сільської ради Синельниківського району, де здійснюють діяльність фізичні особи – підприємці (ФОП).
    Роботу мобільного ЦОПу забезпечено за участі фахівців Петропавлівської ДПІ ГУ ДПС.
    Під час виїзду мобільного ЦОПу проведена роз’яснювальна робота з 6 ФОПами торгівельних об’єктів – магазинів. Спеціалістами ДПІ надані роз’яснення щодо нововведень Закону України № 3219, а також змін, внесених цим Законом до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у частині застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення чинного законодавства.
    Під час зустрічей учасники отримали тематичну друковану продукцію (брошури та листівки) ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру, зокрема інформацію про номери телефонів «гарячих ліній» ГУ ДПС.


    Мобільний ЦОП – з роз’ясненнями з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219 до суб’єктів господарювання м. Дніпра

    З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо основних новацій Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), зокрема відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) мобільний ЦОП у складі працівників Шевченківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) нещодавно здійснив запланований виїзд робочої групи до ТЦ «Пассаж» у м. Дніпрі.
    Під час виїзду податківці ознайомили платників з основними нововведеннями Закону України № 3219. Платникам доведена інформація про необхідність використання зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) при проведенні розрахункових операцій. Фахівці податкової звернули увагу на поновленні відповідальності суб’єктів господарювання за порушення норм Закону № 265 з урахуванням положень Закону № 3219.
    Також платникам надані роз’яснення щодо функціонування Електронного кабінету та надані практичні консультації щодо його використання.
    У ході активного діалогу платникам надані вичерпні відповіді на запитання та розповсюджено тематичну друковану продукцію ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру (85 пам’яток) щодо реєстрації та використання РРО/ПРРО та основних змін, запроваджених Законом України № 3219.


    План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома платників, що на вебпорталі ДПС України за посиланням https://www.tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/642254.html розміщено          План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік.


    Дніпропетровщина підтримує обороноздатність країни: до державного бюджету спрямовано майже 1,5 млрд грн військового збору

    Протягом січня – серпня 2023 року до державного бюджету від платників Дніпропетровської області надійшло майже 1,5 млрд грн військового збору. Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш, надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 253,2 млн грн, або на 20,4 відсотки.
    «Військовий збір спрямовується для фінансування потреб Збройних Сил України. Сьогодні вкрай важливо, щоб роботодавці платили офіційну заробітну плату, адже надходження військового збору забезпечують значну підтримку наших Збройних Сил»,  – зазначила Наталя Федаш.
    Дякуємо платникам за відповідальне ставлення до сплати військового збору. Своєчасно сплачений військовий збір – це зміцнення обороноздатності нашої країни.


    Місцеві бюджети Дніпропетровщини отримали з початку року понад 4,2 млрд грн плати за землю

    З початку 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 4,2 млрд грн плати за землю. Порівняно з січнем – серпнем 2022 року надходження збільшились на понад 1 млрд грн, або на 32,2 відсотки.
    Нагадуємо, що 20.09.2023 – останні день подання податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за серпень   2023 року у разі не подання податкової декларації на 2023 рік.


    Щодо стягнення податкового боргу

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) доповнено пунктом 69.40, відповідно до якого встановлено, що тимчасово, з 01 серпня 2023 року контролюючі органи не здійснюють передбачені статтями 59 – 60, 87 – 101 Кодексу заходи з погашення податкового боргу, що виник до 24 лютого 2022 року:
    - щодо платників податків – суб’єктів господарювання, податкова адреса яких станом на дату початку тимчасової окупації є тимчасово окуповані російською федерацією території України, – до останнього числа місяця, в якому була завершена тимчасова окупація, а у випадку зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;
    - щодо платників податків – суб’єктів господарювання, податкова адреса яких станом на дату початку бойових дій є території, на яких ведуться активні бойові дії, – до останнього числа місяця, в якому було завершено бойові дії на відповідних територіях, а у випадку зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;
    - щодо платників податків – суб’єктів господарювання, податкова адреса яких станом на дату початку можливих бойових дій є території можливих бойових дій, – до останнього числа місяця, в якому була припинена можливість бойових дій на відповідних територіях, а у випадку зміни платником податків місцезнаходження на іншу, територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;
    - щодо платників податків – фізичних осіб (у тому числі осіб, які провадять незалежну професійну діяльність), місцем проживання яких є тимчасово окуповані російською федерацією території України або території, на яких ведуться активні бойові дії, або території можливих бойових дій, – до останнього числа місяця, в якому була завершена тимчасова окупація або бойові дії, або припинена можливість бойових дій на відповідних територіях.
    Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.
    Дати завершення тимчасової окупації, завершення бойових дій, та дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.
    При цьому встановлено, що для платників податків, відносно яких контролюючим органам не застосовуються заходи стягнення згідно з цим підпунктом, зупиняється перебіг строків давності, визначених пунктом 102.4 статті 102 Кодексу.
    Зазначимо також, що Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022  № 309, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004 (зі змінами).
    Таким чином, до платників податків, податковою адресою/місцем проживання яких є тимчасово окуповані російською федерацією території України або території, на яких ведуться активні бойові дії, або території можливих бойових дій, контролюючі органи тимчасово (до настання вищезазначених подій) не застосовують заходи зі стягнення (погашення) податкового боргу, що виник до 24.02.2022.


    Податковий календар на 11 вересня 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 11 вересня 2023 року, понеділок, останній день подання за серпень:

    ● звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту за формою № 1-РС;
    ● звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв за формою № 2-РС;
    ● звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів за формою за № 3 - РС;
    ● звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі за формою № 1-ОА;
    ● звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі за формою № 1-ОТ.


    Хто зобов’язаний подавати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та за який перший звітний період?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.
    Відповідно до абзацу другого і третього п.п. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники податків, які є учасниками відповідної міжнародної групи компаній та у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 01 жовтня року, що настає за звітним, повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі – Повідомлення).
    Зокрема, Повідомлення подається центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями.
    Згідно з п.п. 39.4.2.2 п.п. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 ПКУ Повідомлення має містити, зокрема, таку інформацію:
    а) дані про материнську компанію міжнародної групи компаній, до якої входить платник податків, зокрема її назву, дані про державу (територію) податкового резидентства, державу (територію) реєстрації (якщо відрізняється від держави/території податкового резидентства), ідентифікаційний (реєстраційний) номер (код), присвоєний материнській компанії як платнику податків у державі (території) її реєстрації, будь-які інші ідентифікаційні (реєстраційні) номери (коди) материнської компанії та їх тип, інформацію про адресу (адреси) материнської компанії (адреса місцезнаходження, адреса місця здійснення підприємницької діяльності тощо);
    б) дані про учасника міжнародної групи компаній, який є уповноваженим учасником такої міжнародної групи компаній на подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній, до якої входить платник податків (за наявності такого уповноваженого учасника), зокрема його назву, дані про державу (територію) податкового резидентства, державу (територію) реєстрації (якщо відрізняється від держави/території податкового резидентства), ідентифікаційний (реєстраційний) номер (код), присвоєний учаснику міжнародної групи компаній як платнику податків у державі (території) його реєстрації, будь-які інші ідентифікаційні (реєстраційні) номери (коди) учасника міжнародної групи компаній та їх тип, інформацію про адресу (адреси) такого учасника міжнародної групи компаній (адреса місцезнаходження, адреса місця здійснення підприємницької діяльності тощо);
    в) дату, яка є останнім днем фінансового року, за який складається консолідована фінансова звітність міжнародної групи компаній, а якщо така звітність не складається – дату закінчення фінансового року відповідно до внутрішніх положень материнської компанії міжнародної групи компаній;
    г) інформацію про розмір сукупного консолідованого доходу міжнародної групи компаній за фінансовий рік, що передує звітному, розрахований згідно із стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує материнська компанія міжнародної групи компаній.
    У разі якщо законодавство іноземної юрисдикції податкового резидентства материнської компанії не передбачає вимоги щодо подання звітів у розрізі країн міжнародної групи компаній для цілей автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією, у Повідомленні зазначається також інформація про те, що материнська компанія міжнародної групи компаній не зобов’язана подавати звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній.
    Форма та порядок складання Повідомлення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2020 № 839 зі змінами та доповненнями.
    При цьому п. 53 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено, що норми п. 39.4 ст. 39 ПКУ щодо подання платниками податків Повідомлення – вперше застосовуються у 2021 році за 2020 рік.
    Платники податків, які є учасниками відповідної міжнародної групи компаній і які у 2022 році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подати до 01 жовтня 2023 року Повідомлення.


    У якому випадку обов’язкове/не обов’язкове проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО у разі продажу товарів з використанням мережі Інтернет?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями розрахункова операція – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
    Таким чином, реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмний РРО (далі – ПРРО) не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.


    Чи підлягають оподаткуванню кошти, які отримуються фізичною особою як компенсація за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна відповідно до закону?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, якщо фізична особа отримує кошти як компенсацію за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна відповідно до закону то такі кошти не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб, за умови, що дохід у вигляді компенсації отримується фізичною особою відповідно до Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» (п.п. 165.1.66 п. 165.1 статті 165 Податкового кодексу України).
    Детальніше про «повернення» на довоєнну систему оподаткування в Інформаційному листі ДПС № 4/2023: «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу – за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/694704.htm.


    До уваги платників ПДВ!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує платникам ПДВ, що з 01 липня 2023 року скасовано встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року № 224 (товари для боротьби з COVID-19).
    Також припинено дію пункту 72 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, згідно з яким операції, передбачені пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу та/або підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V Кодексу, що здійснювалися громадськими об'єднаннями та/або благодійними організаціями під час карантину, не включалися ними при обрахунку загальної суми для цілей обов’язкової реєстрації платником ПДВ.
    Крім того, відновлено оподаткування ПДВ за ставкою 20 % операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України пального (бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу, нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00) (крім випадків, коли такі товари відповідно до Кодексу оподатковуються ПДВ за ставкою 0 %) - п. 82 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.