• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Erste Bank переміг в тендері на приватизацію Румунського банку BCR
    2005-12-22 17:27:00
    20ня 2005 року Румунське агентство з питань приватизації AVAS прийняло пропозицію Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG щодо приватизації 61,8825% акцій Banca Comerciala Romana S.A. (BCR), найбільшого банку Румунії. Продаж акцій є результатом двоетапного процесу приватизації, в якому спочатку брали участь дев’ять європейських банків. Договір щодо купівлі акцій було підписано 21ня 2005 року, а остаточно трансакцію буде завершено в другому кварталі 2006 року.
    Деталі трансакції

    Erste Bank купує контрольний пакет акцій BCR за ціною в 3,75 мільярдів євро, з яких 36,8825% - частка, придбана в уряду Румунії, 12,5% + 1 акція - в ЄБРР (EBRD) та 12,5% + 1 акція - в МФК (IFC). Якщо врахувати власний капітал BCR на 30 червня 2005 року в розмірі 1,037 мільярда євро, то коефіцієнт капіталізації банку до власного капіталу (Ціна/Капітал на акцію) складатиме 5,8. Згідно з бізнес-планом, розробленого для BCR, Erste Bank розраховує, що починаючи з 2009 року показник доходності інвестицій (ROI) становитиме 10% (без врахування витрати на фінансування).
    В ході переговорів Erste Bank домовився про ряд сприятливих умов що були включені в договір покупки акцій, серед яких представництво та гарантії, що забезпечують захист до 60% вартості покупки 62% BCR. Договір покупки акцій дає Erste Bank можливість здійснювати негайний вплив на BCR. Erste Bank створить Перехідний Консультативний Комітет (ПКК), до якого увійдуть 10 спеціалістів, призначених Erste Bank. и ПКК матимуть повний доступ до BCR починаючи з 22ня 2005. Двоє із призначених працівників відвідуватимуть усі збори Керуючого Комітету та Спостережної Ради BCR, а також будуть спостерігачами без права голосу на Зборах Акціонерів банку.
    “BCR є беззаперечним лідером банківського сектору в Румунії, що ідеально доповнює нашу мережу в Центральній та Східній Європі. Ми горді бути переможцем цього тендеру, який було організовано на високому рівні. Ми вважаємо рішення Румунського уряду виявом впевненості в нашій стратегії та досвіді успішного бізнесу в Центральній та Східній Європі. ”- сказав Андреас Трайхель, Генеральний Директор Erste Bank. - “Ми також усвідомлюємо, що беремо на себе відповідальність за 2,8 мільйонів клієнтів, більше 12000 працівників та цю важливу частину Румунської економіки в цілому», - додає Трайхель. Він також привітав Румунський уряд із проведенням чесного, прозорого та відкритого тендеру.
    З придбанням BCR група Erste Bank поповнює вже існуючу мережу в Чеській Республіці, Словаччині, Угорщині, Хорватії, Сербії та Австрії одним із найбільших ринків, що розвиваються, в цьому регіоні. З новою загальною кількістю клієнтів в 15,3 мільйонів, група значно посилить свої лідерські позиції на фінансовому ринку в Центральній та Східній Європі. “Тепер ми будемо працювати на ринку регіону із 70 мільйонним населенням, де частка групи складає понад 20%”, - підсумовує Трайхель.
    Р
    умунія – ринок що впевнено та швидко розвивається

    Рівень розвитку економіки та банківського сектору Румунії є значно нижчим, ніж рівень розвитку економіки та банківського сектору країн Європейського Союзу чи деяких країн Центральної та Східної Європи, в яких Erste Bank вже є одним із лідерів ринку. В Румунії показник ВВП на душу населення, за даними 2004 року, становив близько 2700 євро, а співвідношення банківських активів до ВВП - менше 40%. Erste Bank переконаний, що такий низький рівень поширенням банківських послуг забезпечить потенціал вагомого довготермінового росту ринку, оскільки румунський ринок наближатиметься до більш розвинених ринків Європи. Значний потенціал росту очікується в розвитку банківських послуг для корпорацій, споживчих кредитів, ощадних депозитів, банківських карток та управління активами.

    Erste Bank та BCR

    BCR повідомляє, що станом на 31ня 2004, активи банку, відповідно до IFRS, склали 6,36 мільярдів євро, а чистий прибуток – 158 мільйонів євро. Коефіцієнт витрати/доходи склав 54% та рентабельність капіталу 17%. Загальнонаціональна мережа банку нараховує 339 відділень, більше 12000 працівників що обслуговують приблизно 2,5 мільйони клієнтів фізичних осіб та більше 300 000 корпоративних клієнтів. BCR має найширшу мережу банкоматів та є провідним партнером компаній з випуску платіжних карток в Румунії. Станом на 30 червня 2005 року, BCR надала 1,3 мільярди євро кредитів фізичним особам на 2,4 мільярди євро кредитів корпоративним клієнтам, що робить банк лідером із кредитування в Румунії. Перше місце BCR серед румунських банків підсилюється ще й стрімким збільшенням клієнтської бази банку: з 1999, кількість клієнтів фізичних осіб зросла більше ніж втричі, а корпоративних клієнтів збільшилась на 30%.
    Станом на кінець червня 2005, активи групи Erste Bank складали 152,66 мільярдів євро, порівняно з активами BCR в розмірі 7,70 мільярдів євро. На 30 червня 2005, кредитній портфель групи Erste Bank складав 77,23 мільярдів євро, порівняно з 3,52 мільярдами євро кредитів наданих BCR. За першуину 2005 група Erste Bank отримала 336 мільйонів євро чистого прибутку, тоді як BCR звітував про 102 мільйони євро чистого прибутку.
    З придбанням Румунського банку, кількість клієнтів Erste Bank збільшиться приблизно на 22%. Кількість філіалів збільшиться на 14%, з 2369 до 2708, а потенційна клієнтська база розшириться з 46 мільйонів до 68 мільйонів осіб.

    Інтеграція BCR в групу Erste Bank

    Як і в дев’яти попередніх поглинаннях в Центральній та Східній Європі, Erste Bank розпочне програму інтеграції та реструктуризації BCR. Метою даної програми є впровадження заходів із всебічного збільшення доходів, централізації та оптимізації діяльності як головного офісу та філіалі, так і всіх працівників банку.

    В довготерміновій перспективі планується зменшення коефіцієнту витрати/доходи з 54% до менш ніж 48% в 2009 році, збільшення доходності капіталу (ROE) з 17% до більше ніж 35% (за умови, що показник адекватності капіталу першого рівня складатиме 9%). Erste Bank планує запровадити трьохрічну програму з розвитку роздрібної мережі BCR та покращення ІТ-інфраструктури, що передбачає інвестиції на суму 100 мільйонів євро. Близько 90 мільйонів євро буде витрачено на інтеграцію банку в мережу Групи в 2006 році. В 2006 році також планується провести корегування Чистої Вартості Активів банку на суму 100 мільйонів євро для врахування резервів на покриття збитків від кредитних операцій та інші корегування Чистої Вартості Активів на суму 100 мільйонів євро, що більшою мірою пов‘язано з оподаткуванням.

    Цілі

    З урахуванням цього поглинання Erste Bank змінює свої цілі. Визначено, що попередньо зазначений середній рівень збільшення чистого прибутку в 15% на період з 2005 до 2008 буде збільшено до понад 20% на період з 2005 до 2009. Erste Bank планує досягти коефіцієнту витрати/прибуток на рівні нижче ніж 55% в 2009.
    Фінансування

    Erste Bank має намір в першому кварталі 2006 року збільшити акціонерний капітал до близько 2,4 мільярдів євро.
    Радниками Erste Bank були Rothschild, Cameron McKenna and e-finance.com.uaitte and Touche.
    Прес-служба Erste Bank
    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.