• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Українська економіка перед загрозою чергової кризи!
    2005-12-28 10:12:00

    За три місяці до майбутніх парламентських виборів українська політична і бізнес-еліта попереджає про небезпеку передвиборного ажіотажу.

    Головний банк країни готовий до останнього переконувати депутатів у тому, щоб вони дали можливість Нацбанку в кризових випадках забороняти людям і підприємствам знімати гроші з рахунків.

    Володимир Литвин, спікер Верховної Ради України: «Ці вибори розірвуть країну. Буде діяти принцип – будуть голосувати в багатьох випадках і до цього примушують людей – будуть голосувати не за, а проти. Отой принцип, який у нас працював на президентських виборах – він може бути запропонований і реалізований під час парламентської компанії. У такому разі можна прогнозувати і припускати, що будуть не останні вибори у 2006 році».

    Ці слова український спікер озвучує в понеділок. Такі заяви можуть повторити подвиг Тимошенко і віджахнути ще чимало іноземців. Не скаже спасибі спікерові і банківська система. Подібних заяв вона теж побоюється.

    Яскравий приклад – рік 2004. Слова екс-президента про крах, що назріває ледь не підірвали банківську систему країни. Майбутні вибори теж привід для хвилювань банківського сектору. Пережити ще одну навалу вкладників банкіри не хочуть. Про це згадує Володимир Стельмах після закриття річних зборів банкірів.

    Володимир Стельмах, голова НБУ: «Які висновки з кризи, яка була минулого року в ці дні? Чи може бути, чи не може бути, ми можемо бути готові до питання такого ж дисонансу в банківській діяльності, можливо у зв’язку з виборами, які по своєму значенню мають будуть не менш важливими як були минулі. Ми б хотіли, щоб банківська система не потрапила в ці і мати якісь проекти, які б могли бути своєчасно задіяні, щоб суспільство продовжило вірити банківській системі».

    Щоб банкам вірили, вони мають бути стабільними. В ім‘я цієї стабільності НБУ хоче отримати право запроваджувати мораторій на дострокову виплату внесків. Це, як кажуть експерти, дозволить оперативно впливати на ринок у кризових ситуаціях.

    Так, якщо протягом 7 днів будуть падати депозити в банківській системі в обсязі 5% - це стане підставою для запровадження мораторію. Корективи в закон про Нацбанк і Цивільний кодекс уже направлені в парламент.

    Володимир Стельмах, голова НБУ: «Ми внесли цю пропозицію. Вона знаходиться у ВР. Якщо депутати будуть мати мужицьку арифметику, вони проголосують і найбільш повно. Я думаю, що у нас можуть бути вироблені такі заходи, що вони можуть заспокоїти населення, що цього не може статися, що вони будуть втрачати кошти».

    Про що ще говорять на банківському зльоті – усі за закритими дверима. Преса чує те, що може сказати глава НБУ. Він роботою банківської системи цього року задоволений. Саме банки допомогли економіці зберегти позитивну динаміку, вважає Стельмах. Особливо, якщо згадати, що іноземні інвестиції цього року до нас не поспішали. Одні тільки кредити економіці від банків склали більш 40% ВВП.

    Володимир Стельмах, голова НБУ: «Внесок у ВВП банківської системи приблизно 7%. Такий же внесок фінансової системи Британії. Але вона по своєму потенціалу – четверте місце у світі, а ми далеко-далеко за своїм потенціалом».

    Потенціал системи чималий. Головне – не нашкодити. Але саме цим, вважають в АУБ і НБУ, займається податкова адміністрація. Її спроба запровадити рейтингуування банків за розміром податкового тиску, банкірам тільки нашкодить. До того ж, кажуть банкіри, вимоги до банків і так вищі, ніж до підприємств інших галузей.

    Володимир Стельмах, голова НБУ: «Абсолютно не розумію вредної позиції податкової адміністрації. Чого вона до того сектору економіки, який є локомотивом ринкової економіки, вона так предвзято ставиться. Видумують якісь коефіцієнти податкової нагрузки. За конституцією, умови бізнесу повинні бути рівні. Тому ми не розуміємо, хоча зараз наш колега бувший, але ми його поведінки не розуміємо. Чи він підпав під вплив тих своїх керівників. Не розумію, що таке нерозуміння банківської системи і її ролі в суспільстві».

    Олександр Сугоняко, голова АУБ: «Різні банки мають різну структуру витрат і не можна під одну гребінку вибудовувати всю систему».

    Нацбанк буде підопічних відстоювати. Тому він і лобіює відмову від оподатковування засобів, які направляються на збільшення капіталу. Це дозволить банкам дати економіці більше кредитів.

    З урахуванням майбутніх виборів іноземні кредити в першійині року до нас як і раніше поспішати не будуть. Тож вся надія на вітчизняних фінансистів.

    Інф. ntn.tv

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.